KELA turvaa perustoimeentulotuen asiakkaiden ruoan ja lääkkeiden saannin ruuhkasta huolimatta

KELA

Kelassa on tehty uusia toimenpiteitä perustoimeentulotuen asiakkaiden tilanteen turvaamiseksi. Asiakkaiden lääkkeiden ja ruoan saanti turvataan maksusitoumuksilla.

Kelassa on sovittu uusista toimintatavoista, joita voidaan hyödyntää erityisen kiireellisissä perustoimeentulotukeen liittyvissä tilanteissa.

– Teemme kaikkemme, jotta saamme purettua ruuhkan mahdollisimman nopeasti. Siihen asti pyrimme toimimaan mahdollisimman joustavasti, jotta tilanteesta ei koituisi asiakkaille kohtuutonta haittaa, pääjohtaja Elli Aaltonen toteaa.

Jos Kela arvioi asiakkaan tilanteen kiireelliseksi, asiakas voi saada nopeasti maksusitoumuksen lääkkeisiin ja ruokaan. Kiireellisissä tilanteissa asiakkaan kannattaa asioida toimistossa tai puhelinpalvelussa.

– Myös kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, vaikka Kela ei olisi vielä tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta. Asiakkaiden tilanne on turvattu myös siltä osin, Aaltonen muistuttaa.

Yhteistyötä kuntien kanssa hiotaan myös jatkossa. Tulossa on muun muassa laaja yhteistyötapaaminen, jossa etsitään yhdessä keinoja prosessin parantamiseksi.

Perustoimeentulotuen hakemukset käsitellään keskimäärin 7,9 arkipäivässä

Kelassa on ratkaistu tähän mennessä yli 230 000 perustoimeentulotuen hakemusta. Hakemusten keskimääräinen lakisääteinen käsittelyaika koko maassa oli viime viikolla 7,9 työpäivää. Vakuutuspiireittäin aika vaihteli 3,9 ja 9,5 päivän välillä. Käsittelyaikaan lasketaan vain arkipäivät maanantaista perjantaihin.

Maksut ovat yleensä tilillä 2 pankkipäivän kuluessa päätöksen teosta. Jos hakemuksen lähettää postitse, myös hakemuksen lähettämiseen kuluva aika kannattaa ottaa huomioon.

Jos asiointi onnistuu verkossa, se on myös kaikista sujuvin ja nopein vaihtoehto. Verkkoasioinnissa on asiakkaan kannalta monta etua. Kun hakee tuet ja lähettää liitteet verkossa, myös hakemuksen käsittely nopeutuu ja asiakas saa tuet nopeammin. Tällä hetkellä noin 55 %

hakemuksista jätetään Kelan verkkoasiointipalvelun kautta.


Ruuhkaa helpotetaan lisärekrytoinneilla

Asiakaspalvelun ja hakemusten käsittelyn ruuhkaa puretaan tekemällä ylitöitä ja palkkaamalla lisää henkilöstöä. Kela rekrytoi perustoimeentulotuen tehtäviin 750 henkilöä vuoden 2016 lopussa. Alkuvuosi on osoittanut, että henkilöstöä tarvitaan lisää. Tänä vuonna perustoimeentulotuen ratkaisutyöhön tai asiakaspalveluun palkataan yli 300 uutta työntekijää. Osa rekrytoinneista on jo tehty, ja osa paikoista on parhaillaan haettavana.

Ruuhkaan on pyritty vastaamaan myös muilla keinoin. Työtä on porrastettu uudella tavalla, ja ylitöitä on tehty runsaasti. Myös sisäisiä henkilöstösiirtoja perustoimeentulotuen ratkaisutyöhön on tehty.


Tutustu tarkemmin:


Lähde: Kela, tiedote, 28.02.2017
Venäjännös: Lidia Popova


---------------------------------------------------------------------
Tämä artikkeli on julkaistu seuraavissa Mosaiikki-lehdissä:
Mosaiikki № 9-10 (121-122) 2016
Mosaiikki-Etelä-Karjala № 4 (21) 2016 / 2017
Mosaiikki-Tampere № 1 (33) 2017
Mosaiikki-Vaasa № 1 (47) 2017


Siirry ylösЯндекс.Метрика