Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Yhdistykseemme ottaa usein yhteyttä henkilöt, jotka ovat olleet tai ovat töissä Suomessa ja lähtöisin Virosta. Kaikki oikeudelliset asiat eivät ole heille tuttuja. Tässä numerossa julkaisemme tietoja, jotka koskettavat veroja ja eläkettä. Toivomme, että niistä on apua löytämään vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

TYÖELÄKE.fi

ELÄKETTÄ MYÖS MINULLE

Teette töitä Suomessa – hakekaa eläkettänne

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olen työskennellyt vuoroviikoin sekä Virossa että Suomessa.
Täytyykö minun kerryttää eläkettäni samanaikaisesti molemmissa maissa?

Euroopan lainsäädännön mukaan voitte olla sosiaalivakuutettuina vain yhdessä maassa kerrallaan. Yleensä siellä, missä asutte vakituisesti. Eläke kertyy vain yhteen maahan, mutta sosiaalituet (esim. sairauspäivärahat) saatte lain mukaan siitä maasta, johon maksatte veronne.

Olen töissä Suomessa, mutta työnantajani on virolainen yritys.
Missä sosiaalivakuutukseni on?

Jos olette vakituisesti töissä Suomessa, niin ei ole väliä onko työnantajanne virolainen vai suomalainen, koska teidät tulee vakuuttaa Suomessa. Jos teette töitä Suomessa väliaikaisesti, niin voitte olla nk. ulkomaankomennuksella, ja tässä tapauksessa sosiaaliverot tulee maksaa Viroon.

Minut on lähetetty ulkomaankomennukselle Virosta Suomeen.
Tulenko tulevaisuudessa saamaan suomalaista eläkettä?

Eläkkeenne kertyy Viroon, koska olette vakuutettu nimenomaan siellä ja tulette saamaan virolaista eläkettä.

Mitä tarkoittaa A1-todistus?
A1-todistus osoittaa minkä maan sosiaaliturvaan kuulutte, kun työskentelette ulkomailla. Jos teidät on lähetetty töihin Virosta, niin A1-todistusta työnantajanne tulee hakea sosiaalivakuutustoimistosta. Jos teillä on työnantajia eri maissa, niin haette todistusta itse asuinmaanne vastaavanlaisesta virastosta.

Kertyykö eläkkeeseeni kaikki se työ, mitä olen tehnyt Suomessa?
Jos teillä on suomalainen työeläkevakuutus, niin eläkkeenne alkaa kertyä mistä tahansa työstä, josta saatte vähintään 56,55 euroa kuussa heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Työskennellessänne ”pimeästi” ette saa eläkettä. Katsokaa lisätietoja osoitteesta www.tyoelake.fi.

Mistä saan selville, onko työnantajani maksanut sosiaaliverojani?
Jos haluatte selvittää eläkekertymänne Suomessa, niin voitte tilata työeläkeotteen Eläketurvakeskukselta. Jos asutte Suomessa ja teillä on verkkopankkitunnukset, niin listan voi tilata osoitteesta www.tyoelake.fi, puhelimitse +358 294 1120 tai käymällä virastossa osoitteessa Kirjurinkatu 3, Helsinki. Jos teillä ei ole verkkopankkitunnuksia, niin voitte tilata otteen paikan päällä tai lähettämällä meille kirjeen henkilötunnuksella, osoitteella ja allekirjoituksella varusteltuna.

Työnantaja ei ole listannut minun henkilökohtaisia eläkemaksujani.
Mitä minun tulisi tehdä?

Jos haluat lisätietoja, niin ota yhteyttä Eläketurvakeskukseen, рuh. +358 29 411 2801.

Olen tehnyt töitä Suomessa 6 vuoden ajan suomalaiselle työnantajalle.
Koska saan eläkettä?

Eläkettä voi hakea täyttäessään 63 vuotta. Tätä varten tulee tehdä hakemus yhteen paikkaan: asiasta vastaavaan virastoon Suomessa tai Virossa. www.sotsiaalkindlustusamet.ee www.tyoelake.fi

Vaikuttavatko eläkkeeseeni kansalaisuuteeni tai asuinmaani?
Eivät vaikuta. Esimerkiksi, jos olette kerryttäneet eläkettä Suomessa, niin sitä tullaan maksamaan teille kansalaisuudesta tai maasta, jossa asutte eläkeiässä, riippumatta.


www.tyoelake.fi/ru/chasto-zadavaemyie-voprosyi/

Suomennos: Maria Lepistö


---------------------------------------------------------------------
Tämä artikkeli on julkaistu seuraavissa Mosaiikki-lehdissä:
Mosaiikki №7–8 (129–130) 2017
Mosaiikk — Vaasa № 4 (50) 2017


Siirry ylösЯндекс.Метрика