AJANKOHTAISTA
2023
2022
2021
2020
ARTIKKELIT NORDLEX OY:ltä
LAKIASIAIN- ja ASIANAJOTOIMISTOT
ARTIKKELIT LINDBLADILTA
OPPAAT
ARTIKKELIT MUISTA LÄHTEISTÄ
FINLEX | WWW.FINLEX.FI -SIVUILLA JULKAISTETUT MATERIAALIT
OIKEUSLAITOS | VERKKOESITTEET
LAKIASIAIN- ja ASIANAJOTOIMISTOT
Eduskunnan enemmistö puolsi tartuntatautilakiin muutosta, jonka myötä hoitohenkilöstöltä edellytetään koronarokotusta.
Hanna Eskonen, Kristiina Tolkki, STT
28.12.2021•Päivitetty 28.12.2021
Eduskunnan istuntotauko katkesi tiistaina, kun kansanedustajat riensivät päättämään hoitohenkilökunnan pakollisista koronarokotuksista.
Eduskunta äänesti tartuntatautilain väliaikaisen pykälän hyväksymisestä täysistunnossa. Lakimuutos hyväksyttiin äänin 107–32.
Työnantaja voi edellyttää rokotusta sote-henkilökunnalta, joka on lähikontaktissa vanhusten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Rokotukset olisivat pakollisia myös muille ammattiryhmille, jotka ovat läheisissä tekemisissä riskiryhmäläisten kanssa.
Laissa on jo nyt lista herkkien potilasryhmien kanssa työskentelevän hoitohenkilökunnan pakollisista rokotteista. Listaan lisätään määräajaksi koronarokote.
Koronarokotuksesta kieltäytyjä voisi vaihtoehtoisesti esittää työnantajalle tuoreen negatiivisen koronatestin. Myös sairastettu tauti tarjoaisi vaihtoehtoisen suojan.
Jatkossa työnantaja voi vain erityisestä syystä käyttää työntekijää, jolla ei ole riittävää suojaa covid-19-tautia vastaan. Työnantaja saa myös oikeuden käsitellä työntekijöiden rokotesuojaa tai sairastettua koronatautia koskevia terveystietoja.
Väliaikainen pykälä pakollisista koronarokotteista tulee voimaan mahdollisimman pian ja on voimassa ensi vuoden loppuun.
Työnantajan velvollisuus on tarjota ensin muuta työtä niille, jotka eivät halua ottaa rokotetta.
— Tässä ei olla irtisanomassa ihmisiä. Ensin haetaan muuta työtä, ja jos sellaista ei löydy, palkanmaksu lakkaa joksikin aikaa, kokoomuksen Pia Kauma sanoi.
Lähde: yle. fi/uutiset/3-12248625