Ukrainan kansalainen: oleskeletko Suomessa ilman viisumia? Muista hakea tilapäistä suojelua

Voit oleskella Suomessa ja muualla Schengen-alueella 3 kuukautta ilman viisumia, jos sinulla on biometrinen Ukrainan passi. Et voi enää 3 kuukauden jälkeen jatkaa oleskelua laillisesti Suomessa ilman viisumia tai oleskelulupaa. Voit esimerkiksi saada poliisilta sakkoa, jos sinulla ei ole vireillä oleskelupahakemusta tai voimassa olevaa oleskelulupaa Suomessa.


Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu sinulle, joka pakenet sotaa Ukrainasta tai et voi palata sinne sodan takia. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että sinulle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

  • Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemukseen. Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä.
    • Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika-arvio on 6 kuukautta. Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika voi myös pidentyä, koska Ukrainan sodasta johtuvan epävarman tilanteen takia Maahanmuuttovirastolla ei ole riittävästi tietoa päätöksen tekemiseksi turvapaikkahakemukseen. Juuri tästä syystä Euroopan unionissa on otettu käyttöön tilapäinen suojelu.
  • Jos haluat hakea tilapäistä suojelua, ilmoita henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona, että haluat hakea tilapäistä suojelua.
  • Sinulla on oikeus saada tarvitsemiasi vastaanottopalveluja omasta vastaanottokeskuksestasi.
    • Kun haet tilapäistä suojelua, voit hakea vastaanotto- tai käyttörahaa omasta vastaanottokeskuksestasi. Raha on yhtä suuri kuin turvapaikanhakijoilla. Jos saat tilapäistä suojelua, voit saada samaa vastaanottorahaa myös tilapäisen suojelun saamisen jälkeen niin kauan kuin oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.
    • Tilapäisen suojelun luvan saamisen jälkeen sinulla on mahdollisuus saada terveydenhuoltopalveluita samalla laajuudella kuin Suomessa vakituisesti asuvat.
  • Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
    • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen hakemuksen vireilläolosta, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
  • Voit hakea turvapaikkaa myöhemminkin, vaikka olisit hakenut tai saanut tilapäistä suojelua.
    • Voit hakea turvapaikkaa myös vasta sen jälkeen, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on päättynyt.
    • Jos haet tilapäisen suojelun lisäksi turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi ajaksi, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.
  • Jos sinulla on olemassa peruste muulle oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa myös näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme.

Lähde: migri.fi

Venäjännös: Irina Kekman

Siirry ylös



Яндекс.Метрика