Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa

Ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeus ja tietojen säilyttäminen

EU-kansalaiset

Jos olet EU-kansalainen, voit työskennellä Suomessa ilman erityistä lupaa. EU-kansalaistenkin on kuitenkin rekisteröitävä oleskeluoikeutensa, jos maassa oleskelu kestää yli kolme kuukautta.


EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Voit rekisteröidä oleskeluoikeutesi paikallisella poliisilaitoksella. Poikkeuksena ovat Pohjoismaiden kansalaiset, joiden rekisteröinti tapahtuu maistraatissa pohjoismaisen muuttokirjan perusteella.


EU: n ulkopuoliset kansalaiset

Mikäli et ole Suomen tai EU: n kansalainen, tarvitset työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Työnteko-oikeus käy ilmi oleskelulupakortista (tai passissa olevasta tarrasta). Sen sijaan Kela-kortti, ajokortti, verokortti tai A1-todistus (E101-todistus) eivät ole työntekoon oikeuttavia asiakirjoja. Oleskelulupaasi saattaa sisältyä työnteko-oikeus automaattisesti (esim. pysyvä oleskelulupa tai oleskelulupa perhesiteen perusteella). Oleskelulupasi voi olla myönnetty työnantaja- tai toimialakohtaisena, jolloin voit työskennellä vain nimetyn työnantajan palveluksessa tai kyseisellä toimialalla. Opiskelijan oleskeluluvalla sinulla on rajoitettu työnteko-oikeus lukukausien aikana (keskimäärin 25 tuntia viikossa). Kun oppilaitoksessa ei ole opetusta, työnteko-oikeutta ei ole rajoitettu.

Lue opas Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa | PDF


Lähde: tyosuojelu.fi
tyosuojelu.fi/documents


Яндекс.Метрика