Tunteet kuumenivat suomalais-venäläisen kieliluokkatoiminnan keskustelutilaisuudessa Turussa — ekaluokkalaisen äiti: «Tämä oli sitä mitä pelättiin»

Keskustelutilaisuus Puolalan koululla keräsi torstai-iltana paikalle toista sataa vanhempaa, joiden lapset opiskelevat suomalais-venäläisillä kieliluokilla. Vanhempien mielestä tilaisuus lopetettiin kesken kaiken.

Yrjö Hjelt, 12.10.2023


Puolalan koulun liikuntasali pullisteli torstai-iltana väkeä, kun suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnasta järjestettiin keskustelutilaisuus. Noin 120 vanhempaa oli tullut paikalle kuulemaan kaupungin jatkosuunnitelmista venäjän opetuksen suhteen.

Sekä apulaispormestari Piia Elo (sd.) että kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen vakuuttivat vanhemmille, että mitään päätöstä suomalais-venäläisten kieliluokkien lakkauttamisesta ei ole tehty.

Kaupunki on perustellut lakkauttamissuunnitelmia oppilaiden vähäisellä määrällä, sekä vaikeudella saada päteviä opettajia. Myös muualla Suomessa venäjän kielen opetusta alakouluissa on supistettu.

Turussa ainakin osa vanhemmista pelkää päätöksen venäjän opetuksen lakkauttamisesta olevan kuitenkin poliittinen, ja liittyvän Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan.

Puolalan koulussa opiskelee ala- ja yläkoulun puolella vajaa sata lasta venäjän kieltä kieliluokilla. Turun kaupunki pohtii nyt, että uusia oppilaita ei enää otettaisi.

Jalonen sanoo ymmärtävänsä, että osalla vanhemmista keskustelutilaisuudessa vähän kiehahti.

— Se on sinällään ymmärrettävää, että moni kokee tämän asian ikävänä, että ensi vuonna emme välttämättä enää ekaluokkalaisia ota.

Päätös kieliluokkatoiminnan lopettamisesta tehdään opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa marraskuussa.

— Kyllä mahdollisesti sellainen esitys tulee olemaan, että ne ollaan lakkauttamassa. Mutta nyt on syntynyt kuva, että olemassa olevatkin kieliluokat lakkautettaisiin. Selvää on, että ne, jotka ovat kieliluokalla, voivat käydä kieliluokkapolkunsa loppuun, sanoo opetusjohtaja Timo Jalonen.

Keskustelutilaisuus kävi kuumana pitkin iltaa, ja apulaispormestari Piia Elo lopetti tilaisuuden parin tunnin kohdalla. Hänen mukaansa tilaisuuden kestoksi oli sovittu puolitoista tuntia.

Vanhempien mielestä puhuttavaa olisi ollut paljon enemmänkin.

— Tämä oli sitä, mitä pelättiin. Me ei saatu puhua riittävästi, meillä ei ollut riittävästi aikaa, sanoo ekaluokkalaisen äiti Jenny Wihanto.


Päätös runnotaan läpi

Jenny Wihanto uskoo, että keskustelutilaisuus oli silmänlumetta: vanhempia ei aidosti kuultu eikä heidän viestiään viedä eteenpäin opetuslautakunnan jäsenille.

— Minä uskon, että päätös on kulisseissa jo tehty. Hyvin pienen piirin päätös, ja se aiotaan runnoa läpi.

Samoilla linjoilla on Turun suomalais-venäläisten kieliluokkien kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Ekaterina Tähkäpää.

— Meidän tietojemme mukaan päätös tullaan tekemään. En haluaisi uskoa, että näin voi käydä, mutta Turku on pieni kaupunki ja monet tuntee toisensa.

Myös Tähkäpää oli sitä mieltä, että keskustelutilaisuus lopetettiin liian nopeasti.

— Keskustelu jäi kesken, moni huoltaja olisi halunnut jatkaa. Ei saatu vastauksia eikä mitään faktoja tai lukuja, miksi suomalais-venäläinen kieliluokkatoiminta halutaan lakkauttaa.

Opetusjohtaja Timo Jalonen sanoo, että venäjän kieliluokille hakijamäärät ovat olleet pienet jo pitkään eikä venäjän kielen opetuksen lakkauttaminen ole ensi kertaa esillä.

Jalonen ei kuitenkaan halua arvioida, minkälaisen päätöksen opetuslautakunta asiasta tekee marraskuussa.

— En halua asettaa kärryjä hevosen eteen. En halua lähteä pohtimaan, minkälaisia päätöksiä meidän päättäjät tekee.


Lähde: yle.fi

Siirry ylösЯндекс.Метрика