Kela voi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon

Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Kela voi tarvittaessa tilapäisesti myöntää viime viikkoina Suomeen saapuneelle henkilölle kiireellistä, välttämätöntä tukea perustoimeentulotukena, vaikka hän olisi jo vastaanottopalveluiden piirissä.


Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan vastaanottokeskusten palvelut yksityismajoituksessa oleville ovat paikoin ruuhkautuneet. Tästä syystä kaikki asiakkaat eivät ole saaneet vastaanottorahaa ajallaan. Normaalioloissa vastaanottokeskus huolehtii tulijoiden välttämättömästä toimeentulosta, jolloin oikeutta perustoimeentulotukeen ei lähtökohtaisesti muodostu.

Viime viikkoina on kuitenkin voinut syntyä tilanteita, joissa Suomeen turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakemaan saapuneet tai tilapäistä suojelua jo saavat henkilöt ovat tarvinneet väliaikaisesti kiireellistä välttämätöntä taloudellista tukea, vaikka olisivatkin vastaanottojärjestelmän piirissä.

Kelaan on tullut kyselyjä siitä, miten esimerkiksi vastaanottokeskukseen rekisteröimistä tai vastaanottorahan saamista odottavat ukrainalaiset pärjäävät. Poikkeustilanteen vuoksi Kela voi tarvittaessa myöntää tilapäisesti henkilölle kiireellistä, välttämätöntä tukea perustoimeentulotukena, jos hän ei ole vastaanottokeskuksen palvelujen ruuhkautumisen vuoksi saanut välttämätöntä taloudellista tukea vastaanottokeskuksesta.

Näissä tilanteissa henkilön pitää asioida henkilökohtaisesti Kelan palvelupisteessä. Kiireellinen, välttämätön perustoimeentulotuki myönnetään lyhytaikaisina maksusitoumuksina ravintomenoihin ja välttämättömiin reseptilääkkeisiin. Poikkeusmenettelyn jatkamista arvioidaan viikoittain. Tähän asti tarvetta tällaiseen poikkeusmenettelyyn on ollut vain vähän.


Kelan kansainvälisten asioiden keskus neuvoo

Ukrainasta saapunut henkilö voi oleskella Suomessa tällä hetkellä esimerkiksi tilapäistä suojelua hakevana tai saavana henkilönä, turvapaikanhakijana tai viisumivapaasti turistina enintään 3 kuukautta. Osa Ukrainasta Suomeen tulleista henkilöistä on saapunut perheenjäsenten tai ystävien luo.

Kelan kansainvälisten asioiden keskus neuvoo ulkomailta Suomeen tulevia Kela-asioissa. Myös toisen puolesta asiointi on mahdollista valtakirjalla.

Ukrainan- ja venäjänkielinen tiedote julkaistaan myöhemmin.


Lue lisää:


Lähde: Kela

Siirry ylös



Яндекс.Метрика