Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa


Ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeus ja tietojen säilyttäminen

EU-kansalaiset* ja oleskeluoikeuden rekisteröinti Jos olet EU-kansalainen, voit työskennellä Suomessa ilman erityistä lupaa. Sinun pitää kuitenkin rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelet Suomessa yli kolme kuukautta. Poikkeuksena ovat Pohjoismaiden kansalaiset, joiden rekisteröinti tapahtuu Digi- ja väestötietovirastossa.


* Koskee myös Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin kansalaisia.


EU: n ulkopuoliset kansalaiset

Mikäli et ole Suomen tai EU: n kansalainen, tarvitset työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Esimerkiksi maatalouden kausityössä on mahdollista työskennellä kausityötodistuksella tai kausityöviisumilla enintään 90 päivää.

Jos sinulla on oleskelulupa, työnteko-oikeus käy ilmi oleskelulupakortista. Sen sijaan Kela-kortti, ajokortti, verokortti tai A1-todistus eivät ole työntekoon oikeuttavia asiakirjoja.

Oleskelulupaasi saattaa sisältyä työntekooikeus automaattisesti (esim. pysyvä oleskelulupa tai oleskelulupa perhesiteen perusteella). Oleskelulupasi voi olla myönnetty työnantaja- tai toimialakohtaisena, jolloin voit työskennellä vain nimetyn työnantajan palveluksessa tai lupaan merkityllä toimialalla.

Opiskelijan oleskeluluvalla sinulla on rajoitettu työnteko-oikeus lukukausien aikana.


Turvapaikanhakijat

Jos olet turvapaikanhakija ja sinulla on virallinen matkustusasiakirja, voit työskennellä Suomessa turvapaikkahakemuksen perusteella, kun hakemuksesi jättämisestä on kulunut kolme kuukautta. Jos olet saapunut maahan ilman virallista matkustusasiakirjaa, työnteko-oikeutesi alkaa, kun turvapaikkahakemuksen jättämisestä on kulunut kuusi kuukautta. Lisää tietoa turvapaikanhakijan työnteko-oikeudesta, sen päättymisestä ja työnteko-oikeudesta yleensä saat Maahanmuuttoviraston (Migrin) verkkosivustolta www.migri.fi

Lue: Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa | PDF

Lähde: tyosuojelu.fi/

Siirry ylös



Яндекс.Метрика