Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Hae ajoissa koulumatkatukea


Kela

Koulumatkatuki haetaan erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä Kela voi myöntää koulumatkatuen aikaisintaan hakemuskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. Opiskelija voi saada koulumatkatukea, jos hänen yhdensuuntaisen koulumatkansa pituus on vähintään 10 kilometriä.


Jätä koulumatkatukihakemus oppilaitokseesi

Voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on matkakustannuksia yli 54 euroa kuukaudessa. Jätä täytetty koulumatkatukihakemus (KM1) omaan oppilaitokseesi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot ja antaa sinulle ostotodistuksen.

Ostotodistuksella voit ostaa Matkahuollosta linja-autolipun koulumatkatuella alennettuun hintaan. Kela lähettää sinulle myöhemmin postissa kirjallisen päätöksen. Voit nähdä päätöksen myös Kelan asiointipalvelussa.


Kun matkustat Waltti-liikenteen linja-autolla

Jos paikkakunnallasi on Waltti-liikennettä [1], voit saada koulumatkatukea, vaikka lippusi hinta ei ylittäisikään 54:ää euroa kuukaudessa.

Kun jätät koulumatkatukihakemuksen oppilaitokseesi, saat matkalippua varten ostotodistuksen. Lipunmyyjä lataa Waltti-kortille ostotodistuksen tiedot ja 30 päivän opiskelijalipun.


Unohditko hankkia ostotodistuksen?

Jos olet ostanut matkalipun kuukaudeksi ilman ostotodistusta, voit hakea tukea jälkikäteen. Kela maksaa ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Ilman ostotodistusta ostetun lipun tulee olla halvin mahdollinen. Hinnan tulee kuitenkin ylittää 54 euroa, jotta se oikeuttaa koulumatkatukeen.


Jos koulumatkalla ei ole julkista liikennettä

Voit saada koulumatkatukea esimerkiksi oman auton käytön perusteella, jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta. Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10-100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta. Koulumatkatuen määrässä huomioidaan kuitenkin aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa [2].


Lisätietoja asiakkaille:
www.kela.fi/koulumatkatuki
www.kela.fi/koulumatkatuki-maara-ja-maksaminen

Linkit:
[1] http://kela.mail-epr.net/go/402101-658123-64916660
[2] http://kela.mail-epr.net/go/402091-97469-64916660


Lähde: Kela, tiedote, 20.7.2017
Venäjännös: Lidia Popova


---------------------------------------------------------------------
Tämä artikkeli on julkaistu seuraavissa Mosaiikki-lehdissä:
Mosaiikki-Etelä-Karjala № 1 (22) 2017


Siirry ylösЯндекс.Метрика