Tämä kaikki ahdistelu voi olla pian rangaistavaa — uusi seksuaalirikoslaki tulee voimaan

Katri Tarkkala, 22.11.22

Uusi seksuaalirikoslaki astuu voimaan vuodenvaihteessa.


Työkavereiden kesken tapahtuva taivuttelu seksiin tai toisen takapuolen kommentointi tämän kuullen julkisilla paikoilla.

Muun muassa tällaisista teoista voi saada rangaistuksen ensi vuoden alusta alkaen, kun vuodenvaihteessa voimaan astuu uusi seksuaalirikoslaki.

Lakimuutos tekee rangaistavaa myös sellaisesta seksuaalisesta ahdistelusta, johon ei välttämättä liity koskettelemista — mutta joka loukkaa muutoin toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalisen ahdistelun rangaistavuuteen liittyvistä muutoksista kirjoitti aiemmin Yle.

Rangaistus voidaan asettaa teoista, jotka «voimakkuutensa tai luonteensa vuoksi ovat vakavuudeltaan kosketteluun rinnastettavia». Tällöin tekoja voidaan pitää kohdettaan halventavina, nöyryyttävinä tai muutoin hänelle kärsimystä aiheuttavina.

Tällaisiin tekoihin voi lain mukaan syyllistyä sanallisesti, lähettämällä tai esittämällä viestin tai kuvan, ottamalla toisesta kuvan tai itseään paljastamalla.

Toisen suutelu vastoin tämän tahtoa tai seksuaalisesti merkityksellisten paikkojen, kuten rintojen, sukuelinten, takapuolen, reisien tai kaulan koskettelu, on ollut tähän asti ja on jatkossakin rangaistavaa ahdistelua.

Kuitenkin myös muuhun ruumiinosaan kohdistuva koskettaminen voidaan käsittää jatkossa ahdisteluna, jos siihen liittyy sanallista tai muuta seksuaalista toimintaa. Näin ollen esimerkiksi käsivarren siveleminen sanallisen vihjailun yhteydessä voi olla rangaistava teko.

Laissa ei määritellä tyhjentävästi kaikkia mahdollisia tapoja syyllistyä seksuaaliseen ahdisteluun, mutta esitetään useita esimerkkejä.

Sanallista seksuaalista ahdistelua voi olla esimerkiksi toisen ulkonäön kommentointi tämän kuullen julkisella paikalla. Tämä pätee erityisesti seksuaalisesti merkittävien ruumiinosien kommentointiin.

Myös seksin ehdottaminen toiselle voidaan luokitella rangaistavaksi sanalliseksi ahdisteluksi, jos siihen esimerkiksi liittyy seuraamista — tai se tehdään muiden ihmisten edessä niin, että kohde kokee tilanteen nöyryyttäväksi.

Ahdisteluun voi myös syyllistyä henkilö, joka ehdottelee yleisellä paikalla toiselle seksiä maksua vastaan. Myös toisen henkilön seksielämästä kyseleminen voi olla sanallista seksuaalista ahdistelua, mikäli se on perusteetonta eikä esimerkiksi liity kysyjän työtehtäviin.

Seksuaalisia solvauksia toiselle esittävä henkilö voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen, mutta vakavammissa tapauksissa myös seksuaaliseen ahdisteluun, mikäli sanat kohdistuvat nimenomaan toisen seksuaalisuuteen.

Myös itsensä paljastaminen seksuaalisesti toiselle voi johtaa rangaistukseen. Kyseessä voi olla esimerkiksi sukuelintä esittävä kuva tai sanallisesti rivo viesti.

Säännös koskee vastaavasti myös seksuaalisten video- ja äänitallenteiden lähettämistä ja esittämistä toiselle.

Vähemmän karskisti vihjaileva ehdottelukin seksuaaliseen kanssakäymiseen voi olla rangaistavaa ainakin silloin, mikäli se on toistuvaa.

Muulla tavalla tehtyjä ahdistelun muotoja voivat olla esimerkiksi toisen henkilön riisuutumisen seuraaminen ovenraosta tai vastakkaisen sukupuolen pukeutumis- tai peseytymistilaan meneminen uimahallissa ilman oikeutta.

Ahdisteluna rangaistavaa voi myös olla seksuaalinen koskettelu toisen vaatteisiin, kuten hameen tai paidan helman nostaminen tai vetoketjun avaaminen.

Teon rangaistavuuden edellytyksiä on, että teko on tahallinen ja kohde kokee itsemääräämisoikeutensa tulleen loukatuksi.

Seksuaalirikoslakiin tulee ensi vuonna muitakin tiukennuksia. Esimerkiksi jatkossa seksi ilman suostumusta on rikoslain mukaan raiskaus.

Uusi lainsäädäntö tulee voimaan 1. tammikuuta 2023.


Lähde: www.is.fi/kotimaa

Venäjännös: Irina Kekman
Käännöksen tarkistus: Sofia Rattuli

Siirry ylös



Яндекс.Метрика