Mitä teen, kun aloitan kevytyrittäjänä?

Kun alat työskennellä laskutusyrityksen kautta eli kevytyrittäjänä, ilmoita asiasta TE-toimistoon. Vastaa TE-toimiston mahdollisiin selvityspyyntöihin huolella ja mahdollisimman nopeasti.

Jatka ansiopäivärahan hakemista normaalisti. Jos olet saanut palkkaa, liitä hakemukseen laskutuspalvelun palkkalaskelma. Työtunteja ei tarvitse ilmoittaa.


Kun aloitat kevytyrittäjänä, toimi näin

  1. Jos arveluttaa, ota yhteyttä meihin. Me neuvomme kevytyrittäjän työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä.
  2. Ilmoita TE-toimistoon, kun aloitat kevytyrittäjänä. Jos olet kuntakokeilun asiakas, ilmoita aloittamisesta sinne. Jos et tiedä, mihin kuulut, aloita TE-toimistosta, he osaavat neuvoa sinut oikeaan paikkaan.
  3. Jos TE-toimisto pyytää sinulta selvitystä yritystoiminnasta, tee selvitys huolellisesti ja palaute se mahdollisimman nopeasti. Jos et vastaa selvityspyyntöön, voi se viivästyttää tai jopa estää työttömyysetuuden maksamisen.
  4. Ilmoita tekemäsi työt päivärahahakemuksessa. Kun työskentelet yrittäjänä, sinun ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa työtunteja. Liitä mukaan selvitys tuloista. Käytännössä saat laskutuspalvelusta palkkalaskelman, josta voit toimittaa meille kopion.
  5. Jos teet kevytyrittäjyyden lisäksi palkkatöitä, ilmoita hakemuksessa myös tunnit palkkatyöstä ja hae tulotiedot hakemukselle tulorekisteristä. Tämän voit tehdä OmaYTK: ssa.
  6. Saamasi tulot huomioidaan päivärahan maksussa. Tulot vähentävät päivärahaasi sillä hakujaksolla, millä tulo maksetaan. Voit arvioida työtulon vaikutusta päivärahaan laskurillamme. Lue lisää sovitellun päivärahan maksamisesta.

Lähde: ytk.fi/ohjeet-ja-tuki/tietopankki

Venäjännös: Irina Kekman
Käännöksen tarkistus: Elizaveta Sidorova


Яндекс.Метрика