Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta on palvelu, josta maahanmuuttaja voi kysyä neuvoa työsuhdeasioissa. Lakimiehemme voi auttaa sinua esimerkiksi:

  • Jos et ymmärrä työsopimustasi.
  • Jos haluat tietää, saatko palkkaa oikein.
  • Jos työpaikallasi on kiusaamista tai syrjintää, ja se tapahtuu sinulle.
  • Jos haluat kysyä jotakin muuta työsuhteestasi.

Palvelu ei voi auttaa työn etsimisessä. Maksuton palvelu on avoin kaikille. Neuvoja saat suomeksi tai englanniksi.


Voit estää ongelmia työpaikalla etukäteen.
Käytä tätä muistilistaa:

1. Tee työstä aina kirjallinen työsopimus. Älä allekirjoita papereita, jos et ymmärrä niitä.

2. Sinulla on oikeus saada opastusta, kun aloitat uuden työn. Kysy neuvoja työpaikalta rohkeasti.

3. Etsi työehtosopimus, joka on voimassa omalla työpaikallasi. Työehtosopimuksesta saat tietää, mitkä ovat työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.

Jos työpaikallasi ei ole työehtosopimusta, työnantajan täytyy silti noudattaa Suomen lakia. Myös laki kertoo työntekijän yleiset oikeudet ja velvollisuudet.

4. Neuvottele minimituntimäärä, jos työnantaja tarjoaa sinulle nollatuntisopimusta. Nollatuntisopimus tarkoittaa, että työnantajan ei ole pakko antaa sinulle työtunteja. Sinun työaikasi voi olla esimerkiksi 0–20 tuntia viikossa. Jos sinulla on 0 työtuntia, et ehkä saa palkkaa. Kun työsopimuksessa on merkitty minimituntimäärä, työnantajan täytyy maksaa sinulle vähintään ne työtunnit.

5. Sinun täytyy saada palkkakuitti, aina kun saat palkkaa. Tarkista joka kerta, että palkkakuitin tiedot ovat oikein. Palkkakuitissa lukee palkkasi, verot ja muut maksut.

6. Jos teet töitä vuorolistan mukaan, säilytä kopiot vuorolistoista. Jos vuorolista muuttuu, kirjoita muutokset muistiin.

7. Kun työsuhde loppuu, huolehdi että saat lomakorvaukset oikein. Saat lomakorvauksia, jos et ole käyttänyt kaikkia lomapäiviäsi. Lomakorvaukset voit katsoa palkkakuitista.

8. Kun työsuhde loppuu, pyydä aina työtodistus työstäsi.

9. Tutustu työpaikkasi luottamushenkilöön. Hän hoitaa työntekijöiden asioita työnantajan kanssa. Luottamushenkilö voi auttaa työntekijää, jolla on ongelmia työnantajan kanssa.

10. Liity ammattiliittoon. Ammattiliitto on järjestö, johon kuuluu saman alan työntekijöitä. Ammattiliitto keskustelee työnantajien kanssa siitä, millaisia ovat työehdot.


Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan puhelinnumero: 0800 414 004
Puhelinoperaattori ottaa soittamisesta normaalin puhelumaksun.
Puhelusta ei mene muita maksuja.

Sähköpostiosoite: workinfinland@sak.fi


Lisää tietoa saat internet-sivuilta: www.sak.fi/toissasuomessa

Siirry ylösЯндекс.Метрика