Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.

Katso maahantulon rajoitusten tilanne ja tarkemmat ohjeet rajanylitykseen Rajavartiolaitoksen sivulta.
Ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien (Rajavartiolaitos)

Ulkomaan matkustamiseen liittyvää koronavirustartunnan riskiä ja matkan jälkeistä omaehtoisen karanteenin tarvetta voit arvioida liikennevalomallin avulla.
Liikennevalomalli matkustamisen koronariskin arviointiin

Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta.


Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille

Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa vihreä ja olet matkasi ajan oleskellut ainoastaan maassa, joka on liikennevalomallissa vihreä, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa oranssi tai punainen, suosittelemme 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Huomioi, että omaehtoinen karanteeni on suositeltava silloinkin, kun paluumatkasi Suomeen kulkee sellaisen maan kautta, joka on liikennevalomallissa vihreä .
Liikennevalomalli matkustamisen koronariskin arviointiin

Kasvomaskin käyttöä suositellaan riskialueilta Suomeen saapuville matkustajille,

 • kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin
 • jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Jokaisella Suomessa asuvalla tai vierailevalla on yhteisvastuu siitä, että COVID-19 -epidemia ei kiihdy hallitsemattomasti.


Ohjeet omaehtoiseen karanteeniin

Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että henkilö välttää lähikontaktia muihin aina kun mahdollista, ja pysyy kotona.

Huomaa, että omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä.

 • Suositeltavaa on, että et mene työpaikalle tai muualle kodin ulkopuolelle, vaan pysyt kotona. Näin suojaat muita tartunnalta. Sovi työnantajasi kanssa toimintatavoista kahden viikon ajan matkalta paluusi jälkeen.
 • Välttämätön liikkuminen on mahdollista. Välttämätöntä liikkumista on esimerkiksi lääkärissä käynti. Muista kuitenkin pitää riittävä turvaväli ja käytä kasvomaskia. Harrastuksissa käynti ei ole välttämätöntä liikkumista.
 • Suositeltavaa on, että lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen, kun hän on omaehtoisessa karanteenissa.
 • Myös perusopetuksessa olevan lapsen on suositeltavaa jäädä kotiin. Sovi opetuksen järjestäjän kanssa opetuksen erityisjärjestelyistä.
 • Vältä julkisen liikenteen käyttämistä.

Muista kaikissa tilanteissa seuraavat asiat:

 • Vältä fyysisiä kontakteja.
 • Vältä lähikontakteja niin paljon kuin mahdollista. Pidä vähintään 1 — 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.
 • Noudata hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastushygieniaa.
 • Noudata terveysviranomaisten mahdollisesti antamia ohjeita.

Lue ohjeet hyvään käsi- ja yskimishygieniaan

Huomioi, että monessa osassa maailmaa COVID-19-tautia esiintyy Suomea selvästi enemmän. Suuri osa sairastumisista tapahtuu 4–6 päivän sisällä tartunnalle altistumisesta ja viimeistään kahden viikon sisällä. Omaehtoista 14 päivän karanteenia noudattamalla suojelet muita tartunnoilta.


Jos saat hengitystieinfektion oireita ja epäilet koronatartuntaa

Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu heti koronavirustestiin. Mene testiin, vaikka sinulla olisi vain lieviä oireita. Kun toimit näin, voit suojata myös läheisiäsi ja muita ihmisiä.

Voit

 • tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi
 • soittaa alueen terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117

Päivitetty: 26.8.2020
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Venäjännös: Irina Kekman

Siirry ylösЯндекс.Метрика