AJANKOHTAISTA
2022
2021
2020
ARTIKKELIT NORDLEX OY:ltä
LAKIASIAIN- ja ASIANAJOTOIMISTOT
ARTIKKELIT LINDBLADILTA
OPPAAT
ARTIKKELIT MUISTA LÄHTEISTÄ
FINLEX | WWW.FINLEX.FI -SIVUILLA JULKAISTETUT MATERIAALIT
OIKEUSLAITOS | VERKKOESITTEET
LAKIASIAIN- ja ASIANAJOTOIMISTOT
Myös hissin käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota sähkökatkon aikana. Vanhat hissit voivat pysähtyä kerrosten väliin.
Minna Rosvall
Kerrostaloissa erityisesti ylimpien kerrosten asukkaat saattavat kohdata hankalia tilanteita sähkökatkojen aikana. Vedentulo voi lakata, eikä hissiäkään välttämättä voi käyttää. Sinne voi jopa jäädä jumiin.
Turun Vesihuollon laatupäällikkö Eeva-Leena Rostedt kertoo, että kansalaiset ovat kyselleet jonkin verran vesihuoltoon liittyvistä asioista. Hän vahvistaa, että vedentuloon voi tulla katkoja. Isoon osaan kerrostaloista vettä tulee kuitenkin katkoista huolimatta.
— Sellaisissa taloissa, joissa on kiinteistökohtainen paineenkorotus, ylimmät kerrokset voivat jäädä ilman vettä. Talo voi vaatia muutenkin paineenkorotuksen vaikka astianpesukoneen toiminnan takia. Silloin hanasta voi tulla ohut noro vettä, kertoo Rostedt.
Suurimpaan osaan omakoti- ja rivitaloista tulee Eeva-Leena Rostedtin mukaan todennäköisesti normaalisti vettä myös sähkökatkon aikana. Vesi on paineellisena maan alla putkissa eli vesilaitos johtaa veden verkostoon. Paineen ansiosta vesi liikkuu putkistossa. Kiinteistöissä paine purkautuu ja vesi nousee hanoihin.
Joskus talon oma paineenkorotusasema voi mennä pois päältä sähkökatkon aikana. Se kannattaa muistaa kytkeä takaisin päälle, jotta ylimmät kerrokset saavat taas vettä, Eeva-Leena Rostedt muistuttaa.
— Jäteveden pumppaus kannattaa myös tarkastaa, jos se on pumpun takana.
Lähes kolmea tuhatta asumisoikeusasuntoa ylläpitävä Varsinais-Suomen asumisoikeus on jakanut Varsinais-Suomessa täsmäohjeet asukkailleen. Viranomaiset ovat kannustaneet pohtimaan varautumista ja julkaisseet ohjeita 72 tunnin varalle.
Kiinteistöpäällikkö Teppo Heinonen esittelee Raision keskustaan valmistuneessa uudessa kohteessa, miten sähköistä asuminen todellisuudessa on.
Uudenkarhea hissi näyttää turvalliselta. Heinosen mukaan monissa 2000—luvun hisseissä onkin evakuointimahdollisuus.
Sähkökatkon sattuessa hissi pysähtyy seuraavaan täyteen kerrokseen, ovet aukeavat ja ihmiset pääsevät ulos.
— Valitettavasti vanhemmissa hisseissä hissi pysähtyy sähkökatkon sattuessa niille sijoilleen, vaikka kerrosten väliin. Silloin ollaan akkuvarmennettujen hätäpainikkeiden varassa, Heinonen kertoo.
Kun sähkökatko alkaa, kannattaa kodin laitteiden johdot irrottaa seinästä. Myös mahdollisesti latauksessa oleva auto on hyvä irrottaa tolpasta. Virtapiikki voi muuten aiheuttaa vaurioita katkon jälkeen.
Sähköiset ovetkin vaativat tarkkuutta, jotta pääsee kotiinsa.
— Jos ovi on varustettu sähköisellä lukolla, se jää lukkoon sähkökatkon aikana, Teppo Heinonen toteaa.
Heinosen esittelemässä ovessa on sähkölukon lisäksi mekaaninen avainpesä, joten oven saa auki sähkökatkosta huolimatta.
Myös Teppo Heinonen muistuttaa vesihuollon tärkeydestä sähkökatkon aikana.
Vessan voi vetää ehkä vain kerran, jos asunto on ylhäällä tai rakennus tarvitsee sähköä veden pumppaukseen.
— Ämpäriin kannattaa varata vettä vaikka vessaa varten ja juomavettä tietenkin myös.
Tieto suunnitelluista sähkökatkoista ei aina tavoita kaikkia etukäteen. Heinonen kertookin, että tiedotusvälineiden apu on välillä tarpeen, kun taloyhtiöiden on vaikea tuoda lappuja koteihin lyhyellä varoitusajalla.
Kiinteistöpäällikkö on kohdannut runsaasti kysymyksiä varautumisohjeisiin liittyen. Erityisesti keväällä aihe oli pinnalla.
— Väestönsuojiin liittyviä kysymyksiä tuli paljon. Monien oli vaikea ymmärtää, että väestönsuojat sijaitsevat usein talojen kellareissa, joissa voi olla häkkivarastoja.
Heinonen muistuttaa, että jos väestönsuojalle tulee tarvetta, on asukkaiden tuotava sinne itse juomavetensä, ruokansa ja lääkkeensä.
Lähde: yle.fi/uutiset/
Venäjännös: Irina Kekman
Käännöksen tarkistus: Sofia Rattuli