Materiaali julkaistaan säätiön tuella:

 


Kela

Nuorten pääsyä Kelan ammatilliseen kuntoutukseen helpotetaan


Nuoren ammatilliseen kuntoutukseen voi jatkossa hakea ilman lääkärinlausuntoa. Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2019.


Kela voi jatkossa myöntää nuoren ammatillista kuntoutusta myös ilman lääkärinlausuntoa 16—29-vuotiaalle nuorelle, jolla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai jonka opinnot ovat keskeytyneet tai vaarassa keskeytyä. Arvion nuoren toimintakyvystä voi jatkossa tehdä esimerkiksi sosiaalitoimen, etsivän nuoristyön tai Ohjaamon työntekijä. Myös terveydenhuolto voi ohjata nuoren kuntoutukseen kuten aikaisemminkin. Kirjallisen hakemisen sijaan kuntoutukseen voi hakea suullisesti.

— Lakimuutos on odotettu ja tarpeellinen. Nuoren toimintakyky voi olla alentunut, vaikka hänellä ei olisi diagnosoitua sairautta. Esimerkiksi elämänhallinnan ja itsenäistymisen haasteet voivat alentaa nuoren toimintakykyä merkittävästi, kertoo projektipäällikkö Johanna Rouvinen.

Lakimuutoksen myötä kuntoutusrahaa voidaan maksaa koko nuoren ammatillisen kuntoutuksen ajalta.

— Kun nuoren ei tarvitse kuntoutuksen aikana olla huolissaan toimeentulostaan tai hyppiä etuudelta toiselle, hänen on helpompi osallistua kuntoutukseen, Kelan suunnittelija Milla Kaitola kertoo.


Kela on valmistautunut lakimuutokseen kehittämällä ja kokeilemalla uusia palveluja

Lakimuutoksen taustalla on kuntoutuskomitean ehdotus ammatillisen kuntoutuksen kriteerien muuttamisesta. Kelalle annettiin tehtäväksi kehittää palveluja alle 30-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole töissä tai opiskele.

— Olemme kokeilleet tänä vuonna ammatillisen kuntoutusselvityksen myöntämistä kevyemmin perustein. Kesäkuusta 2018 asti kohderyhmään kuuluvat nuoret ovat voineet hakea myös yksilöllistä tukea ja ohjausta sisältävään NUOTTI-valmennukseen, etuuspäällikkö Seija Sukula kertoo.

Kokeilun aikana nuoria ovat ohjanneet kuntoutukseen erityisesti nuorten kanssa työskentelevät yhteystyötahot. Lisäksi Kela on ohjannut nuoria hakemaan kuntoutusta esimerkiksi silloin, kun nuoren tuen tarve on tunnistettu toimeentulotukiasioiden käsittelyn yhteydessä.

Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen on päässyt ilman lääkärinlausuntoa noin 336 nuorta, ja NUOTTI-valmennuksen on aloittanut jo noin 738 nuorta.


Lue lisää:
https://www. kela. fi/neet-nuorten-kehittamishanke
https://www. kela. fi/nuottivalmennus
http://kela. mail-epr. net/go/822000-838113-64916660


Lähde: Kela, tiedote, 12.12.2018
Venäjännös: Victoria Mämmelä

Siirry ylösЯндекс.Метрика