Pahanhengen valassa

Hyvä psykologi,

Kyselen nyt serkkuni ongelmista. Hän ei asu Suomessa, ja hän ei pääse noin vain terveyskeskukseen hakemaan apua. Olen kuitenkin luvannut hänen perheelleen olla avuksi ja hankkia tietoa. Serkkuni on naimaton mies ja hän on kärsinyt jo vuosia tiloista, joissa paha henki vaikuttaa häneen. Näiden hetkien aikana tämä paha henki saattaa ottaa hänen ruumiissaan vallan ja puhua hänen suullaan asioita tai sitten aiheuttaa hänelle kipuja eri puolelle kehoa. Serkkuni kärsii suuresti, hän on masentunut ja toivoton pitkiä aikoja. Perhe on yrittänyt saada apua henkiparantajilta, jotka voivat manata pahaa henkeä pois, mutta toistaiseksi kaikki ovat joutuneet toteamaan, että serkkuani kiusaava paha henki on voimakkaampi. Serkkuni tilanne säälittää minua suuresti, sillä hän on joutunut pienestä pitäen elämään hieman muita vaikeampaa elämää. Lapsena hän sairasti hyvin vakavasti vuosikaudet, ja sitten hän menetti oman äitinsä alle kouluikäisenä. Hänellä on ollut kaksi äitipuolta tämän jälkeen. Nykyään asioita katsotaan minun entisessä kotimaassani myös lääketieteen näkökulmasta, vaikka tavalliset ihmiset edelleen uskovat perinteisellä tavalla pahojen henkien vaikutukseen. Serkkuni itse on vakuuttunut pahan hengen olemassaolosta, ja hän turvautuu Jumalaan ja rukoilemiseen, jotta kestäisi eteenpäin. Koska perinteiset keinot eivät ole tuoneet apua, miten serkkuani voitaisiin auttaa?

Huolestunut

Hyvä nimimerkki Huolestunut!

Kuvaat tilannetta, jossa serkullasi on ilmeisen vakavia ongelmia, eikä pahojen henkien manaaminen ole tuonut apua. Jos näin on, lienee syytä miettiä sitä, voiko ongelma johtua lainkaan pahoista hengistä vai onko ongelma hahmotettava toisella tapaa. Puhuttekin siitä, että nykyisin kotimaassanne myös lääketieteellisellä avulla on sijansa tämäntyyppisissä pulmissa. Suomessa serkkusi kaltaisessa tilanteessa olevan ihmisen kanssa keskusteltaisiin lääkärin vastaanotolla perusteellisesti siitä, millaisia tuntemuksia, aistimuksia, elämyksiä ja ajatuksia hänellä on, millaiset ovat hänen mielialansa, milloin nämä oireet ja tuntemukset tai ajatukset ovat alkaneet ja kuinka kauan ne ovat kestäneet. Pyrittäisiin selvittämään, millainen hänen vointinsa on ja löytyisikö tilanteelle jokin laukaiseva tekijä. Tarvittaessa otettaisiin laboratoriokokeita tai tehtäisiin muita lääketieteellisiä tutkimuksia, joilla tilanteesta pyrittäisiin saamaan tarkentuvaa kuvaa. Usein vaikeista tai hyvin mutkikkaista oireista kärsivät henkilöt lähetetään eri alojen spesialistien vastaanotoille.

Yksi mahdollisuus tarkastella serkkusi tilannetta on siis lääketieteellinen, jolloin nähdään, että kyseessä on psyykkinen häiriötila. Oireet, joista hän kärsii, voivat olla nk. psykoottisia oireita. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen todellisuuden kokeminen on vakavasti vääristynyt. Oireilu voi ilmetä niin, että ihmisellä on hyvin epätavallisia uskomuksia, pakonomaisia ajatuksia, hän kuulee, kokee tai aistii asioita, joita muut ihmiset eivät samassa tilanteessa kuule, koe tai aisti. Ihminen voi esim. kuulla ääniä, jotka voivat viestiä jotain, tai haistaa hajuja, joita muut eivät haista. Joissain psykoottisissa häiriöissä ihmisellä on kokemus, että muut ihmiset tai jokin taho kiusaa tai vainoaa häntä systemaattisesti. Psykoottisten häiriöiden kirjo on laaja ja ihmisyksilön oma elämänhistoria ja persoonallisuus vaikuttavat siihen, millaisen muodon hänen oireilunsa saa. Kuvaatte, että serkkunne elämä on ollut vaikeaa lapsuudesta saakka. Tällä on todennäköisesti paljon vaikutusta nykytilanteen syntyyn. Hyvin vaikeat ja traumatisoivat kokemukset voivat jättää ihmiseen jäljen, joka tuottaa ajoittain toistuvia, hyvin voimakkaita ahdistuskokemuksia, jolloin kokemus todellisuudesta hetkellisesti muuttuu. Laukaisevana tekijänä voi toimia jokin ahdistavasta kokemuksesta muistuttava asia.

Mikäli kotimaassasi toimii psykiatrian alaan erikoistuneita lääkäreitä, olisi tietysti ihanteellisin vaihtoehto, että serkkusi ja hänen perheensä voisivat keskustella ongelmasta tämäntyyppisen asiantuntijan kanssa. Ohje, jonka voit sukulaisillesi myös antaa, on että asioista on kerrottava lääkärille avoimesti ja peittelemättä, jotta oikeaan osuva arvio voidaan tehdä. On hyvin tärkeää, että perhe pysyttelee serkkusi tukena, eikä häntä jätetä ongelmiensa kanssa missään vaiheessa yksin. Se auttaa häntä selviämään eteenpäin. Mikään ei estä sitä, ettei perinteisiä hoitomuotoja voisi edelleen käyttää lääkärin määräämän avun rinnalla, mutta on tärkeää, ettei synny kilpailutilannetta, jossa esim. perinteisen hoidon toteuttaja kieltää lääkärin määräämien lääkkeiden käytön. Kuvaattekin, ettei perinteinen hoito yksin ole pystynyt antamaan apua, joten on viisasta lähteä hakemaan muuntyyppistä hoitoa.

Sirkku Suikkanen, psykologi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика