Hyvä psykologi,

En tiedä mitä tekisin. Olen asunut nykyisessä kaupungin vuokra-asunnossani vain vähän aikaa. Pidän tästä kauniista paikasta, sillä ensimmäinen asunto, jossa Jyväskylässä asuin, oli todella huono ja epämukava. Nykyisessä asunnossani naapurini on kuitenkin heti alusta lähtien tehnyt elämäni vaikeaksi. Kävin heti tullessani esittäytymässä hänelle ja vein lahjaksi vähän syötävää, kuten omassa maassani on tapana. Hän katseli minua jo tuolloin hyvin epäluuloisesti, eikä koskaan kutsunut minua vieraisille. Nyt hän on alkanut koputtelemaan seiniin ja hän on tiputtanut pari kertaa lapun postiluukusta. Lapuissa on lukenut vihamielisiä asioita. Olen nähnyt hänet pari kertaa ja hän katselee minua hyvin vihamielisesti. Miten voisin vaikuttaa tilanteeseen? Onko olemassa keinoa, jolla voi parantaa suhdetta naapuriin?

Nimimerkki ”Sopuisasti eteenpäin”

Hyvä nimimerkki Sopuisasti eteenpäin,

Olette joutuneet tilanteeseen, jonka monet maahanmuuttajat tunnistavat. Esimerkiksi kerrostaloissa syntyy tilanteita, joissa toisesta kulttuurista tulleeseen, erinäköiseen ja ehkä hieman erilaiset tavat omaavaan perheeseen suhtaudutaan epäluuloisesti. Kun asutaan hyvin lähekkäin, elämisen ääniltä, tuoksuilta ja ihmisten kohtaamisilta ei voi välttyä. Ihmiset kaikkialla suhtautuvat aluksi pidättyvästi uuteen, kunnes he havaitsevat uuden asian edut ja hyvät puolet vanhaan verrattuna. Olemme kaikki luonnostamme konservatiiveja. Jo pieninä lapsina syljemme alkuun suustamme pois niitä ruokia ja makuja, joita emme aiemmin ole maistaneet. Vähitellen alamme tottua makuun, kun ruokaa tarjotaan yhä uudelleen pieniä määriä kerrallaan. Sama pätee ihmisen elämässä myöhemminkin; muutokset ja kaikki vieras pelottavat, koska ne aiheuttavat ylimääräistä epämukavuutta ja vaivaa, ja niihin sopeutuakseen on pakko hieman ponnistella.

Naapureiden perusteeton ynseä asennoituminen on maahanmuuttajan kannalta usein kohtuutonta. Erityisesti henkilöt, jotka aikanaan ovat joutuneet pakenemaan omasta kotimaastaan vainoa, joutuvat kokemaan samoja ahdistavia tunnelmia ikään kuin uudestaan. Neuvoisin Teitä tässä tilanteessa seuraavasti. Aluksi voisitte käydä selvittämässä asiaa suoraan ja rauhallisesti naapurin ovella. Mikäli ette vielä selviydy asiasta omalla suomenkielentaidollanne, ottakaa mukaan joku paremmin kieltä osaava. Pääasia on, että osoitatte naapurille, että olette valmis ratkaisemaan hänen ongelmaksi kokemansa asian yhdessä hänen kanssaan rauhallisin keinoin. Tärkeää olisi, että ymmärtäisitte, mikä häntä on häirinnyt, jotta tilanteelle voisi ylipäänsä tehdä jotain. Mikäli naapurinne ei kykene kertomaan mitään konkreettisia syitä, joita voi korjata, voi asian viedä tarvittaessa isännöitsijän tietoon. Hänelle voitte tehdä ilmoituksen Teihin kohdistuneesta häirinnästä. Suomessa on laitonta häiritä kenenkään asumisen rauhaa esimerkiksi tulemalla sisään väkisin, kieltäytymällä poistumasta, soittelemalla tai laittamalla tämänkaltaisia häiritseviä viestejä postiluukusta toistuvasti. Pahaksi menneestä tilanteesta voitte käydä tekemässä ilmoituksen poliisille. Teillä on oikeuksia, eikä kaikki ratkea alistumalla. Kenelläkään ei ole oikeutta kohdella teitä aggressiivisesti, mutta toisaalta emme voi vaatia, että naapurit olisivat ystäviämme. Suomalaisessa asumiskulttuurissa on tavallista se, että naapurit eivät aina tunne toisiaan ja tuskin edes tervehtivät. Ei ole ihme, että suomalainen naapurinne on hieman säikähtänyt ystävällistä esittäytymistänne ja tuliaisianne. Hän on saattanut käsittää Teidät väärin ja kokea varautuneena suomalaisena, että olette esimerkiksi tungetteleva.

Neuvoisin Teitä myös menemään rohkeasti mukaan taloyhtiön yhteiseen toimintaan. Silloin kun talossa pidetään yhteiset pihan siivoamistalkoot keväällä tai syksyllä tai kun talon kerhohuoneessa järjestetään yhteinen tapahtuma, menkää rohkeasti paikalle nauttimaan tunnelmasta ja osallistumaan. Mitä enemmän naapurinne tutustuvat ja tottuvat Teihin, sitä vähemmän he kuvittelevat asioita ja pelkäävät teitä. Myös omalla asuinalueellanne järjestetään tapahtumia, joihin kannattaa osallistua. Teihin totutaan ja teihin tutustutaan vähitellen. Omasta puolestanne on muutoin tärkeää vain se, että noudatatte asumisessanne taloyhtiönne järjestyssääntöjä. Riittää, että kyetään elämään rauhallisesti rinnakkain.

Sirkku Suikkanen, psykologi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика