Harhaluulo

Hyvä psykologi!

Huolenani on entisessä kotimaassani asuvan sisareni tilanne. Hänen miehensä on sairaalloisen mustasukkainen ja on aiheuttanut sisarelleni paljon kärsimystä. Miehen epäilykset ovat täysin järjettömiä, sillä sisareni on hyvä ihminen ja uskollinen vaimo. Kuitenkin jos he vaikkapa kävelevät yhdessä kadulla epäilee mies sisareni lähettelevän vihjailevia merkkejä vastaantuleville miehille. Samoin mies tutkii kaikki paikat tultuaan kotiin, kuulustelee lapset ja naapurissa asuvat ihmisetkin kysellen onko ketään liikkunut pihassa hänen poissa ollessaan. Joskus mies on jopa haistellut mattoja, jos niissä tuntuisi jotain vieraita hajuja.  Hän on uhannut lukita ovet ulkoapäin kun lähtee töihin, mikäli sisareni ei muka paranna tapojaan. Hän on myös lyönyt sisartani koska haluaa kitkeä tästä huonot tavat.  Hän myös puhuttelee sisartani erittäin julmasti ja rumin sanoin kiihtyessään näistä olemattomista asioista. Sisareni on uupunut ja lapset kärsivät kodin ilmapiiristä. Muitakin ongelmia on, sillä he ovat kovin köyhiä.  Mitäs sisareni voi tehdä, sillä jumalan nimeen minusta tuntuu ettei hän jaksa enää kauaa tuota elämäänsä.

Hyvä Kysyjä !

On melko todennäköistä että sisaresi mies kärsii psyykkisestä häiriöstä nimeltään harhaluuloisuushäiriö. Kuvasit että hän on työssäkäyvä mies ja sillä tavoin toimintakykyinen.  Käyttääköhän hän mitään päihteitä, huumeita tai altistuuko hän työnsä puolesta jollekin hermostoon vaikuttavalle kemialliselle aineelle? Onko liiallinen mustasukkaisuus ainut outo piirre hänen ajattelussaan vai onko hänellä kenties muitakin eriskummallisia ajatuksia tai aistimuksia ? Onko hän kenties hyvin masentunut? Kaikilla näillä seikoilla on merkitystä kun määritellään sitä mistä sisaresi miehen oudot ajatukset saattaisivat johtua. Sisaresi olisi ehkä nyt hyvä kääntyä jonkun itseään lähellä olevan, luotettavan ihmisen puoleen. Hyvä olisi jos hän saisi jonkun miehensä kunnioittaman henkilön suostuttelemaan tämän lääkärissä käyntiin. Mikäli sisaresi asuu jonkin suuren kaupungin lähellä, kannattaa varata aika suoraan psykiatrian erikoislääkärille ja ottaa koko perhe mukaan kertomaan asioista, jotta tilanteesta syntyy lääkärille mahdollisimman selkeä kuva. Tilanne voi todellakin olla sisarellesi yksin liian vaikea hoitaa, joten hän tarvitsee jonkun avukseen. Myös olisi hyvä tehdä suunnitelmaa sen varalta miten suojautua tai mihin paeta jos mies on väkivaltainen. Olisi varmasti hyvä kertoa perhetilanteesta siis luotettavalle ulkopuoliselle ihmiselle tai mikäli sukulaisia on lähellä, velvoittaa heidät auttamaan tässä tilanteessa.

Harhaluuloisuushäiriöistä kärsivien henkilöiden ongelma on se, etteivät he itse yleensä ollenkaan ymmärrä ajattelunsa olevan vääristynyttä. He näkevät kaikki ongelmat itsensä ulkopuolella, muiden ilkeissä aikomuksissa ja teoissa.  He eivät välttämättä vaikuta mitenkään poikkeavilta ennen kuin alkavat puhua eriskummallisista uskomuksistaan. Yleensä he yrittävät saada kuulijansa myös vakuuttumaan ajatuksistaan. Kuitenkaan ei kannata ryhtyä kiistelemään näistä ajatuksista heidän kanssaan, sillä millään loogisella perustelulla heitä ei voi saada muuttamaan ajattelutapaansa. Myöskään heidän harhaluulojaan ei luonnollisesti tule vahvistaa mitenkään myöntelemällä. Ongelmallista on se että nämä ihmiset harvoin itse kokevat olevansa sairaita ja heitä on siksi erittäin vaikea saada suostumaan esimerkiksi lääkityshoitoon.  On myös tilanteita joissa lääkitys ei auta. Tärkeää olisikin että sisaresi miettisi myös vaihtoehtoja itsensä ja lasten suojelemiseksi tältä vahingolliselta tilanteelta.

psykologi Sirkku Suikkanen
Jyväskylän kaupungin
maahanmuuttajapalvelut

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика