№ 2 ( 02 ) 2009

Tampereen keskustaan on paljastettu muistomerkki Muumipeikolle, joka on eräs kaikkein rakastetuimmista lasten satuhahmoista. Noin puoli metriä korkea veistos sijaitsee Muumilaakso-museon edessä. Kuvanveistäjä Tuulikki Pietilän suunnitelman mukaan tehty veistos paljastettiin, kun Tove Janssonin ensimmäisen Muumeista kertovan kirjan, «Muumit ja suuri tuhotulva» (1945), julkaisemisesta oli kulunut 60 vuotta.

Lähde: Travel.Ru
Kuva: Sulo Niemi

Muumilaaksomuseo

Miljoonat lapset ympäri maailmaa rakastavat Muumeja. Tampereella, kaupungin taidemuseon osana toimivassa Muumilaaksossa, voi tutustua Muumien synnyttäjän, suomalaisen kirjailijan ja taiteilijan Tove Janssonin tuotantoon.

Tuossa Laaksossa Muumimaan asukkaat - hellyttävät, omaperäisellä tavalla toteutetut pienoismallit - odottavat tapaamisia museon vieraiden kanssa: Muumipeikko ja hänen huolehtivainen perheensä, Nuuskamuikkunen, joka kulkee aina omia polkujaan, temperamenttinen ja päättäväinen Pikku-Myy, Hemuli sekä muut herttaiset ja viehättävät sankarit. Tove Jansson on eräs eniten käännettyjä suomalaisia kirjailijoita. Muumien maailmaan voi tutustua jo yli 30 kielellä. Museossa ei ole vain Muumihahmoja, vaan myös Tove Janssonin akvarelleja ja piirustuksia, sillä kirjailija oli vähintään yhtä lahjakas taiteilija. Museon kokoelma on ainutlaatuinen. Siihen kuuluu Tove Janssonin teoksia, tuhansia tämän kuuluisan suomalaisen kirjailijan satuihin liittyviä kuvia ja luonnoksia, sekä pienoismalleja, jotka kuvaavat äsken mainittuja sankareita ja kohtauksia heidän elämästään.

Museon työntekijät ovat kuitenkin sitä mieltä, että museoon tulevan lapsen ei tule vain katsoa ja kuunnella, vaan myös lukea. Sen vuoksi lapsille annetaan satukirja suomen (venäjän, englannin, saksan, ranskan) kielellä, ja kirjan jokaisella sivulla on näyttelyesineisiin liittyvä kuvaus. Kiertäessään kaikki näyttelyesineet lapsi ehtii lukea koko sadun.

Eräs Laakson mielenkiintoisin tutustumiskohde on kaksimetrinen Muumitalon malli, jossa on omilla paikoillaan kaikki, mitä oikeassa talossa pitääkin olla: huonekalut, taloustarvikkeita ja elintarvikkeita, kellarissa säilytettäviä hillopurkkeja myöten. Tämän talon voi kiertää ja kurkistaa sen jokaiseen nurkkaan multimedialaitteiden avulla. Museossa on tietokoneita. Järjestyksessään jo toinen leikinomainen tietokoneohjelma tutustuttaa vieraita Muumimaahan. Ohjelma sisältää myös kaikkien tähän mennessä julkaistujen Muumikirjojen kuvitusta. Muumilaakso sijaitsee eräässä Tampereen kuuluisimmista rakennuksista, Metso-kirjastossa. Matkamuistomyymälästä voi ostaa muistoksi Muumeista jonkin mukavan pikkuesineen.

www.htv.ru
www.schoollibrary.ioso.ru

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика