№ 2 ( 02 ) 2009

Kotkankallion muistomerkki

Suomi liittyi Venäjän imperiumiin Suomen suuriruhtinaskuntana vuonna 1809. Tuohon aikaan Tampere oli vielä aivan pieni kaupunki, jossa asui muutama sata asukasta. Kaupungissa oli jo tuolloin pienimuotoista teollista toimintaa, mutta kaupungin teollinen kasvu alkoi vasta Venäjän vallan aikana.

Finlaysonin toimisto- ja kauppakeskuksen lähellä sijaitsevassa Wilhelm von Nottbeckin puistossa on Kotkankallion muistomerkki. Tammerkosken rannalla sijaitsevaan muistomerkkiin kuuluu kotkaa kuvaava patsas ja kaksi muistolaattaa, jotka kertovat tsaarin Tampereelle tekemistä vierailuista.

Kotkamuistomerkki pystytettiin todennäköisimmin vuosina 1830–40 venäläisen kuvanveistäjän tekemän suunnitelman mukaan. Muistomerkin viereen on sijoitettu kaksi muistolaattaa, joista toinen asennettiin vuonna 1856 Aleksanteri II:n Tampereelle tekemän vierailun jälkeen. Yhden version mukaan pronssisen linnun maksoivat paikalliset yrittäjät, toisen version mukaan muistomerkki oli tsaarin lahja Tampereen kaupungille.

Kotkankalliota pidetään Tampereen kaupungin vanhimpana julkisena muistomerkkinä, vaikka se tuli suuren yleisön ulottuville vasta sen jälkeen, kun Wilhelm von Nottbeckin puiston alue avattiin yleisölle. Vielä 1980-luvulla Finlaysonin aluetta pidettiin teollisuusalueena ja sinne pääsi vain kulkuluvilla.

Tsaari Aleksanteri I teki ensimmäisen, kauan odotetun vierailunsa Tampereelle vuonna 1819, eli kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun Suomi liitettiin Venäjän imperiumiin. Vierailunsa aikana tsaari teki seurueensa kanssa kävelyretken Tammerkosken rannalle suunnilleen sille paikalle, jossa muistomerkki nykyään sijaitsee. Silminnäkijät kertoivat, että tsaari ihasteli joen voimallista kauneutta.

Nähtävästi myös itse kaupunki miellytti hallitsijaa, koska tsaari antoi vierailunsa jälkeen muutaman asetuksen, joiden ansiosta kaupunki alkoi kehittyä nopeasti. Erään asetuksen mukaisesti Tampere sai vuonna 1821 vapaakaupunkioikeudet. Asetus takasi tamperelaisille yrittäjille vapautuksen veroista ja tullimaksuista. Tampereella oli vapaakaupungin asema lähes sadan vuoden ajan vuoteen 1905 saakka.

Toinen muistolaatta on omistettu tsaari Aleksanteri II:lle, joka kävi Tampereella vuonna 1856. Hallitsija oli yrittäjä Wilhelm von Nottbeckin hyvä tuttu ja vierailunsa aikana tsaari kävi hänen talossaan kylässä.

Aleksanteri I:n muistolaatta varastettiin vuonna 1997. Sen jälkeen kaupunginmuseo irrotti paikaltaan myös toisen laatan ja sijoitti sen museoon. Nykyään niiden paikalle on asennettu alkuperäisten laattojen tarkat kopiot.

Julkiset muistomerkit
Tampereella –sivusto.

Artikkelin lähde: Tampere-seura

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика