Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 5-6 ( 117-118 ) 2016
Moskovan kaupunginjohtajan neuvonantajan ja Moskovan maanmiesten talon johtajan V. V. Lebedevin suomalaiselle kaksikieliselle Mosaiikki-lehdelle antama haastattelu
– Vladimir Vladimirovitš, te olette Moskovan maanmiesten talon johtaja. Voisitteko kertoa lukijoillemme, mikä tämä talo on, mitä varten se on perustettu, miten se toimii ja mitä tarjottavaa sillä on maanmiehillemme?
– Organisaatiomme täydellinen, virallinen ja perustamisasiakirjoihin merkitty nimi on Valtiollinen Moskovan kaupungin virasto, Ulkomailla asuvien maanmiestemme humanitaarisen ja kaupallisen yhteistyön keskus – Moskovan maanmiesten talo, vaikka me itse, kuten myös kaikki muut, olemme tottuneet kutsumaan sitä Moskovan maanmiesten taloksi, tai pelkällä lyhenteellä MDS. Talo on perustettu Moskovan kaupunginhallituksen päätöksellä vuonna 2004. Olemme siis teidän Mosaiikki-lehtenne ikätovereita.
Alusta alkaen oli selvää, että talollamme on tärkeä merkitys kaikkien tavalla tai toisella venäläisten maanmiestemme kanssa työskentelevien moskovalaisten politiikan, liike-elämän, tiedemaailman sekä kulttuuri- ja koulutusalan toimijoiden ponnistusten koordinoinnissa. Toisin sanoen, Moskovan maanmiesten talosta piti tulla pääkaupungin tieto- ja koordinointikeskus ulkovenäläisiä koskevissa asioissa.
Jo tiivistetty yhteenveto tärkeimmistä toimialoistamme riittänee antamaan käsityksen toimintamme monipuolisuudesta:
Toimintamme perustana on Venäjän federaation 24. toukokuuta 1999 annettu Venäjän federaation laki nro 99-FZ, joka säätelee valtion politiikkaa suhteissa ulkomailla asuviin maanmiehiin, sekä Moskovan kaupungin 23. syyskuuta 2009 annettu laki nro 37, joka säätelee Moskovan kaupungin valtion viranomaisten ulkomailla asuville maanmiehillemme antamaa tukea.
Rakenteellisesti Moskovan maanmiesten talo toimii Moskovan kaupunginhallituksen ministerin johtaman Moskovan kaupungin ulkomaankauppasuhteiden ja kansainvälisten suhteiden departementin alaisuudessa, mutta tähän työhön osallistuvat myös muut pääkaupungin hallituksen departementit, kuten koulutuksesta, kulttuurista, liikunnasta ja terveydenhoidosta vastaavat departementit sekä kaupungin hallinnollisten piirien prefektuurit.
Voidaankin todeta, että Venäjän pääkaupungin tasolle on muodostunut ja sillä toimii selkeärakenteinen organisaatio, joka tällä hetkellä kehittää hedelmällisiä suhteita ja yhteistyötä 175 venäläisten maanmiesten yhteisön kanssa 44 eri maassa. Yhteistyötä tehdään sekä näiden maiden koordinaationeuvostoihin kuuluvien organisaatioiden kanssa että sellaisten maanmiesten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa, jotka eivät vielä ole koordinaationeuvoston jäseniä.
– Venäjän taloa tarkoittava sana ”dom”, joka tarkoittaa myös kotia, tuo yleensä ihmisten mieleen oman sopen, kodikkuuden, perheen ja lämmön. Tarkoittaako Moskovan maanmiesten talokin jotain tällaista ja jos vastaus on kyllä, niin missä mielessä?
– Olette aivan oikeassa. Sana ”dom” ei tietenkään tullut Moskovan maanmiesten talon nimeen sattumalta. Talon johdolle ja työntekijöille ei alun alkaenkaan annettu tehtäväksi perustaa taas uutta, tiukasti perustamiskirjassaan määrättyjä velvollisuuksiaan täyttävää virastoa, vaan luoda paikka, jossa ylläpidetään jatkuvia ja eläviä yhteyksiä maanmiehiin, keskustellaan, vaihdetaan mielipiteitä ja kokemuksia. Olettehan te kaikki, kuten mekin, osa yhtenäistä, meille kaikille yhteistä venäläistä maailmaa.
Sen lisäksi, että autamme maanmiestemme yhteisöjä järjestämään tapahtumia ja otamme vastaan ja käsittelemme pyyntöjänne, me pyrimme koko ajan ylläpitämään mahdollisimman vireitä yhteyksiä myös yksittäisten ihmisten kanssa, niin matkustaessamme ulkomailla järjestettäviin tapahtumiin kuin kotonakin, siis – anteeksi tautologia – Moskovan maanmiesten talossa. Ovemme ovat aina avoinna Moskovaan saapuville maanmiehillemme. Uskokaa tai älkää, milloinkaan ei kukaan, joka on koputtanut ovellemme ja halunnut tulla käymään luonamme kysyäkseen neuvoa, keskustellakseen jostain ongelmasta tai ehdottaakseen jotain ideaa, ole joutunut jäämään suljettujen ovien taakse. Ja olen varma, että juuri tällaisesta jatkuvasta mielipiteiden vaihdosta syntyy uusia yhteistyöideoita ja -muotoja sekä uusia suuntia toiminnallemme.
– Suomessa toimii erilaisia maanmiesten kansalaisjärjestöjä. Monet niistä tukevat venäjän kieltä ja kulttuuria, järjestävät kerhotoimintaa lapsille sekä erilaisia juhlia ja muita tapahtumia. Voiko Moskovan maanmiesten talo jotenkin auttaa näitä järjestöjä?
– Yleisellä tasolla taisin jo vastatakin tähän kysymykseen. Venäjän kielen tukeminen, lasten ja nuorten parissa tehtävä työ ja erilaisten tapahtumien, kuten Moskovan sekä Venäjälle ja koko venäläiselle maailmalle tärkeiden muistopäivien kunniaksi järjestettävien juhlien järjestäminen kuuluvat meidän perustehtäviimme.
Mutta jos puhutaan ulkomailla asuvien maanmiesten järjestöille ja kerhoille vaikkapa Suomessa tai missä tahansa muussa maailman maassa annettavasta konkreettisesta avusta, sen muoto, niin organisatorinen kuin taloudellinenkin, riippuu siitä nimenomaisesta tapahtumasta, jonka kyseinen järjestö aikoo järjestää, sekä konkreettisesta pyynnöstä, jonka se lähettää Moskovan maanmiesten taloon tai suoraan meitä hallinnoivalle Moskovan kaupungin ulkomaankauppasuhteiden ja kansainvälisten suhteiden departementille. Tällaisen pyynnön laatiminen muuten on helppoa; tarvitsee vain kuvata suunniteltu tapahtuma sekä kertoa, keiden siihen odotetaan osallistuvan, esittää summittainen, pääkohdittain eritelty arvio kustannuksista ja selvitys siitä, mihin nimenomaisesti pyydetään varoja Moskovan budjetista. Me tutkimme jokaisen tällaisen pyynnön ja arvioimme siinä esitetyn tapahtuman ajankohtaisuuden ja vaikuttavuuden, laadimme asianmukaiset arviot ja kysymme ulkomailla toimivien venäläistahojen kantaa asiaan. Lopullisen päätöksen tekee departementin erityinen komissio, jossa on myös Moskovan maanmiesten talon edustajia. Kuluneena vuonna saimme eri maista kolmisensataa tällaista pyyntöä.
Huomautan heti, ettemme voi heti täyttää kaikkia meille tulevia pyyntöjä, sillä vuosittain Moskovan budjetista maanmiesten tukemiseen myönnettävät varat eivät valitettavasti ole pohjattomat. Yleensä monet pyynnöt kuitenkin täytetään. Jotkut sivuun pannut pyynnöt täytyy sitten tietysti esittää seuraavana vuonna uudelleen.
Mitä tulee esimerkiksi ulkomaisille kouluille ja venäjän kielen kursseille myönnettyyn tukeen, niin meille lähetettyjen pyyntöjen perusteella yksinomaan viime vuonna ulkomailla toimiville maanmiestemme järjestöille lähetettiin 14 840 kappaletta 1 675 eri nimikkeellä julkaistua venäjän kielen, kulttuurin ja Venäjän historian opiskeluun tarkoitettua kirjaa ja muuta kirjallista opetusmateriaalia. Tiettyyn tarkoitukseen kohdistettua aineellista apua annettiin kouluille, lasten koulutuskeskuksille ja muille maanmiesten yhteisöille 19 maassa.
Lisäksi pyrimme aina saamaan maanmiestemme järjestöt mukaan tapahtumiin, joita Moskovan kaupunginhallitus itse järjestää ulkomailla. Yksi tuoreimmista esimerkeistä ovat tämän vuoden kesäkuun alussa Ranskassa järjestetyt Moskova-päivät. Tällaisia päiviä, joihin sisältyy monia erilaisia liike-elämän tilaisuuksia sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumia, Venäjän pääkaupungin hallitus järjestää säännöllisesti maailman eri maissa. Ranskan tämänvuotiset Moskova-päivät ulottuivat nyt ensi kertaa pääkaupunki Pariisin lisäksi myös Strasbourgiin ja Nizzaan. Ranskassa asuvien ulkovenäläisten järjestöjen edustajat osallistuivat aktiivisesti Suuri Moskova – Suuri Pariisi –nimiseen liike-elämän yhteistyöfoorumiin, Nizzassa järjestettyyn Doing Business in Moscow –konferenssiin, Moskovan ja Nizzan matkailuinfrastruktuurin rakentamiseen liittyviä erityispiirteitä koskevaan keskustelutilaisuuteen sekä tapaamisiin ja muihin tapahtumiin, joita Venäjän pääkaupungin edustajat järjestivät näissä kaupungeissa. Moskova-päivien yhteydessä Nizzassa venäjää opettavan Ronchezin koulun johtajalle luovutettiin juhlallisesti Moskovan kaupunginhallituksen koululle lahjoittaman kielistudiolaitteiston sertifikaatti ja joukolle maanmiehiä ojennettiin kunniakirjat heidän venäläisten henkisten, kulttuuristen ja historiallisten arvojen säilyttämiseksi tekemästään työstä.
– Voisitteko kertoa, mikä teidän mielestänne on mielenkiintoisin Moskovan maanmiesten talon toteuttama hanke?
– Nyt saatoitte minut hankalaan tilanteeseen. Rehellisesti sanoen kaikki hankkeet, joihin me osallistumme, ovat mielenkiintoisia; tylsiä hankkeita meillä ei ole. Lisäksi kiinnostus on aina molemminpuolista; me Moskovan maanmiesten talossa autamme aina mielellämme ulkovenäläisten yhteisöjä toteuttamaan ideoitaan ja suunnitelmiaan, ja he taas ovat itse keksineet ja ehdottaneet näitä ideoita, joten tietenkin ne ovat heidän mielestään kiinnostavia.
Kokonainen lehtikään ei riittäisi kaikkien niiden hankkeiden luettelemiseen, joiden toteuttamisessa me olemme olleet mukana. Tyydynkin nyt mainitsevaan vain muutamia niistä. Kuten muistatte, viime vuonna Venäjä ja monet muut valtiot, kuten myös tietysti erittäin aktiivisesti tapahtumiin osallistuvat venäläiset maanmiehet, juhlivat toisen maailmansodan ja suuren isänmaallisen sodan päättymisen 70-vuotisjuhlaa. Moskovan kaupunginhallituksen tuella tämän suuresti nykymaailman kehitykseen vaikuttaneen historiallisen tapahtuman vuosipäivän kunniaksi järjestettiin tapahtumia 32 kaupungissa 16 eri maassa. Latviassa esimerkiksi järjestettiin meidän tuellamme isänmaallinen laulukilpailu nimeltä ”Muistan ja olen ylpeä” ja Jerusalemissa Israelissa näyttely nimeltä ”Suuri voitto”.
Tai otetaan venäläisen kulttuurin maineikkaiden edustajien merkkipäiville omistetut tapahtumat, joiden järjestämisessä Moskova perinteisesti auttaa maanmiehiämme. Muutamia esimerkkejä mainitakseni kuluneen vuoden helmi-maaliskuussa Saksan Aachenissa järjestettiin kansainvälisen klassisen musiikin festivaali, jolla juhlistettiin P. I. Tšaikovskin syntymän 175-vuotisjuhlaa, ja huhtikuussa Kölnissä oli Tšaikovskin perintö –niminen festivaali. Hieman myöhemmin New Yorkissa vietettiin tälle suurelle venäläiselle säveltäjälle omistettua muistoiltaa.
Pitkiä selittelyjä ei varmaankaan kaipaa se, miten tärkeää on nuorten maanmiestemme parissa tehtävä työ. Heidänhän on ennemmin tai myöhemmin otettava meidän paikkamme, ja he tulevat määrittelemään ulkomailla asuvien venäjänkielisten aseman ja monessa mielessä koko venäläisen maailman kehityksen. Moskovassa meille on ensiarvoisen tärkeää säilyttää kasvavan sukupolven kiinnostus venäläiseen kulttuuriin, kieleen ja vuosisataisiin perinteisiin sekä kasvattaa heissä ylpeyttä ja isänmaallisuutta heidän historiallista kotimaataan, Venäjää, kohtaan. Niinpä tämän vuoden 2016 syyskuussa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa järjestettiin seuraava maailmanlaajuinen nuorisofoorumi teemalla ”Historiallinen muisti yhdistää sukupolvet”. Kuten aikaisemminkin, Moskovan kaupunginhallitus oli mukana järjestämässä tätä foorumia, johon osallistui maanmiestemme nuorisojärjestöjen edustajia 70 eri maasta.
Tällaisia tapahtumia on myös kotimaassa. Tverin alueella järjestettiin viime vuonna 5.–10. elokuuta valkovenäläisille nuorille Venäjän ja Valko-Venäjän nuorison välistä yhteisymmärrystä ja yhteistyötä 2000-luvulla edistävä seminaari.
Mitä tulee venäjän kielen tukemiseen ulkomailla, voin mainita esimerkiksi vuodesta 2000 alkaen järjestetyn kansainvälisen venäjän opettajien Puškin-kilpailun, johon maanmiehemme kaikkialla maailmassa osallistuvat yhä enenevässä määrin. Siihen ovat osallistuneet jo tuhannet venäjän kielen parissa monissa eri maissa työskentelevät opettajat ja palkinnonsaajiakin on jo 800.
Tänä vuonna järjestettiin jo 16. kansainvälinen Puškin-kilpailu, johon osallistui 249 opettajaa 43 maasta. Kilpailun voittajien juhlallinen palkitsemisseremonia pidettiin perinteisesti syyskuun alussa, Moskovan päivänä, pääkaupungin kaupungintalolla.
Ja miten kiinnostava ja sisältörikas tapahtuma niin meille kun kaikille ulkovenäläisille maanmiehillemme olikaan viime vuoden marraskuussa Moskovassa järjestetty venäläisten maanmiesten V maailmanlaajuinen kongressi! Siellä esiintyi Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä huomattavia kotimaisia ja ulkomaisia valtiollisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, käytiin laajaa, avointa ja koko venäläisen maailman tulevaisuuden kannalta erittäin hyödyllistä keskustelua mitä erilaisimmista aiheista ja maanmiestemme ajankohtaisista ongelmista. Moskovan kaupunginhallitus osallistui aktiivisesti tämän kongressin valmisteluihin ja järjestämiseen. Käytännössä kaikki sen johtavat departementit otettiin mukaan järjestelyihin sekä kulttuuriohjelman ja muun ohjelman toteuttamiseen.
– Vladimir Vladimirovitš, teillä on valtavan laaja ammatillinen kokemus. Kertoisitteko lukijoillemme hieman itsestänne, harrastuksistanne ja siitä, mitä teette vapaa-aikananne ja onko teillä ylipäätään sellaista?
– Koko tietoisen elämäni ajan olen työskennellyt kansainvälisten asioiden parissa. Valmistuttuani Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista toimin muutaman vuoden tutkijana ja suoritin tieteellisen jatkotutkinnon. Sitten oli aika soveltaa omaksuttuja tietoja käytäntöön: toimin viisitoista vuotta ulkoministeriössämme diplomaattitehtävissä, sekä Moskovassa että ulkomailla. Sen jälkeen olen työskennellyt Venäjän presidentinhallinnossa sekä Venäjän federaation puolustus- ja turvallisuusneuvostoissa.
Vuodesta 1999, siis jo 17 vuoden ajan, olen työskennellyt Moskovan kaupunginhallinnossa ja hallituksessa, jossa taaskin tehtävänäni on kansainvälisen yhteistyön kehittäminen niin liike-elämän kuin humanitaaristenkin kysymysten parissa. Kolme vuotta sitten minut nimitettiin Moskovan maanmiesten talon johtajaksi ja samalla toimin myös Moskovan kauрunginjohtajan kansainvälisten asioiden neuvonantajana.
Ymmärrätte varmaan, että tämä ei ole mikään leppoisa työ, jonka ehtisi usein hoitaa tavallisen työpäivän puitteissa, joten rentoutumiseen ei ole aikaa. En kuitenkaan voi valittaa: kun työ on kiinnostavaa, et katso kelloa.
Vapaa-aikaakin tietysti on, vaikkei toki niin paljoa kuin joskus haluaisi.
Koiria ja kissoja perheessäni on ollut jo lapsuudestani alkaen. Mielestäni tämä ihmisen ja hänen seuranaan koko elämän ajan olevien eläinten välille historian saatossa muodostunut liitto rikastaa elämäämme. Tällä hetkellä perheeseemme kuuluu upea labradorin noutaja Jackie. Yritän mahdollisuuksieni mukaan auttaa hätään joutuneita eläimiä. Vapaaehtoiset, jotka perustavat ja ylläpitävät eläinten turvakoteja ja auttavat niitä löytämään uuden kodin, ansaitsevat mielestäni yhteiskunnan tuen ja tunnustuksen.
Haastattelu: Tatjana Doultseva
Kuvat: MDS:n lehdistöpalvelu, sivusto www.mos.ru (Moskovan hallituksen lehdistöpalvelu) ja V. V. Lebedevin arkisto
Suomennos: Monetra Tulkkipalvelu Jyväskylä