№ 5-6 ( 117-118 ) 2016



Art-Masterin järjestämät

Kansainväliset venäjänkielisten teattereiden festivaalit Jyväskylässä

Kansainväliset venäjänkielisten teattereiden festivaalit Jyväskylässä.

Ensimmäiset Art-Masterin Jyväskylässä järjestämät venäjänkielisten teattereiden festivaalit kestivät kolme päivää. Neljä esitystä, jotka erosivat toisistaan dramatiikaltaan, lavastukseltaan ja ohjaukseltaan, olivat esillä Art-Masterin teatterilavalla. Moskovan lähellä Odintsovossa sijaitseva teatteri oli yksi harrastelijateattereista, jotka toimivat suurella ilolla monissa venäläisissä kaupungeissa. Venäjänkielisiä teattereita osallistui myös Virosta, Tanskasta ja Suomesta, mikä on ainutlaatuista, ja antaa näyttelijöille mahdollisuuden omalla äidinkielellään tutustuttaa katsojia teatteriin, mikä on erityisen tärkeää nuorille katsojille, jotka elävät monikulttuurisissa perheissä.

Teatterisrudio Naš dom (suom. Kotimme) toi festivaaleille näytelmän Elämän pikkuseikka, joka on A. Tšehovin kertomuksiin pohjautuva esitys (ohjaaja A. Zorina). Teräväluonteiset hahmot, jotka näyttelijät olivat luoneet, kuvastivat Tšehovin aikaista venäläistä elämää, jolloin keskustelu oli hienovaraisempaa, puvut laadukkaampia ja huumori kevyempää. Hahmoja olivat A. Vinogorskin esittämä laiska alkoholisti Markel Ivanovitš Lohmatov näytelmästä Kalkkuna, kiusallinen ronski vieras (K. Vinogorski) samannimisestä näytelmästä, joka ei säikähdä tuhkarokkoa eikä hinkuyskää, rakastunut pari (V. Koljabina ja A. Strigaljov) kertomuksesta Ilkeä poika, jossa on vielä nykypäivänä pois muodista olevaa vaatimattomuutta salata sivullisilta silmiltä intohimoiset rakastuneet suudelmat. Ja täysin toivoton ja traaginen kertomus pienestä ihmisestä, joka menettää elämän merkityksen (Kaksi lehtimiestä) ja tyypillinen tilanne, kun isä (O. Govtvan) millä hinnalla tahansa haluaa naittaa yhtä tyttäristään, ja sulhanen (A. Šmeljov) ei ole mitenkään valmis hyväksymään tätä naimakauppaa (kertomus Sulhanen ja isä). Teatteri toi festivaaleille kaikkein suurilukuisimman porukan pystymättä silti tuomaan mukanaan nuoria näyttelijöitään. Tämän vuoksi korvaamattoman avun ryhmälle antoi Art-Masterin nuorten ryhmä, josta nuoret kyvyt D. Junolainen, A. Karamzina ja A. Maslov ottivat osaa esitykseen. Täten esityksestä tuli todella monikansallinen.

Kansainväliset venäjänkielisten teattereiden festivaalit Jyväskylässä.

Virolaisen teatteri Drugoje Nebon (suom. Toinen taivas) E. Ionescon kirjoittama näytelmä Houre kahdestaan kertoi loputtomasti riitelevästä avioparista, joka elää suljetussa maailmassa, ja jota rajoittaa pienen asunnon seinät. Näyttämöllä oli vain pari näyttelijää ja pino tyhjiä laatikoita. Ulkoa kantautuva räjähdysten ja tykkitulen jyske ja näytelmän tapahtumat paljastavat kahden vihamielisen tahon voimat sodan konfliktit taustalla. Näyttelijät (N. Borisova ja G. Tjuljukov) ohjaaja V. Vaikertin johdolla ottivat kadehdittavan rohkeasti haltuunsa vaikean tekstin – absurdin draaman – ja selviytyivät siitä ansiokkaasti.

Venäläis-tanskalainen teatteri Dialog esitti festivaaleilla A. Arbuzovin kirjoittaman ja A. Zorinan sovittaman Vanhamuotisen komedian. Näyttelijöiden ammattilaismainen esitys (T. Derbeneva ja A. Jakimanskij), lakoninen lavastus ja näytelmän koskettava ilmapiiri eivät jättäneet katsojia kylmiksi.

Festivaalien aikana järjestettiin pietarilaisen näyttelijä ja ohjaaja Sergei Sobolevin pitämiä työpajoja. Omalaatuisiksi työpajoiksi voidaan kutsua myös näytelmästä keskustelemista heti sen päättymisen jälkeen muiden teattereiden kollega-näyttelijöiden kuin myös katsojien kanssa. Tämä suora dialogi on yhtä tärkeää kuin ohjaajan huomiot tai näytelmäarvostelut.

Kansainväliset venäjänkielisten teattereiden festivaalit Jyväskylässä.

Festivaaleista tuli mahdollista Art-Masterin ohjaaja Kira Mirutenkon valtavan suuren innostuksen ja epäitsekkään teatterille omistautumisen ansiosta. Hänen johtamansa teatteri esitti festivaaleilla Piiritys-nimisen näytelmän, joka on E. Griškovtsin ensimmäistä kertaa ulkomailla esitetty teos. Esityksen ensi-ilta pidettiin toukokuussa. Tätä uutta työtä olivat tekemässä K. Finne, A. Lobski, D. Zhovtobrjukh, N. Tsherkasov, N. Karamzina, A. Lobski ja M. Talbonen. Piiritys on kertomus sodasta, mutta ei pelkästään tietystä sotakonfliktista vaan ”sodan tunteesta”, joka pistää nykyisin jokaisella rinnassa.

Nämä festivaalit ottivat viestikapulan Ensimmäisiltä kansainvälisiltä venäjänkielisiltä lastenteattereiden ja lapsille suunnattujen teattereiden festivaaleilta Sampo – onnen mylly, jotka pidettiin Jyväskylässä keväällä. Tulevana vuonna 2017 maaliskuun 10.–12. päivinä Art-Master odottaa vieraakseen lasten ryhmiä ja seuraava ”aikuisten” Art-Master-kokoontuminen kerää yhteen uusia osallistujia 18.–21.8. Molemmat teatterifoorumit, ovat varmasti hyviä tapahtumia Suomen kulttuurielämälle ja palvelevat myös vaativimpien katsojien tarpeita.


Teksti: Julia Hohkonen
Kuvat: Art-Master ry
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика