2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (81-82)


№ 8 (80)


№ 7 (79)


№ 6 (78)


№ 5 (77)


№ 4 (76)


№ 3 (75)


№ 2 (74)


№ 1 (73)

№ 9-10 ( 81-82 ) 2012Toimitukselta

Hei kaikki, rakkaat lukijat!

Vuodenvaihteen pyhät menivät rytinällä ja nopeasti kuten aina. Ja nyt lohikäärmeen tilalle on tullut vuoden 2013 symboli eli käärme. Tosin itämaisen kalenterin mukaan vaihdos tapahtuu vasta 10. helmikuuta.

Venäjällä on tapana antaa uudenvuodenlahjoja. Mekin halusimme antaa lukijoillemme ja myös muille lahjan. Uudenvuodenaattona 31.12. yhdistyksemme Mosaiikki ry avasi verkkosivuillaan uuden osion, nimittäin lastenportaali RuFin. Sen testiversio löytyy osoitteesta www.mosaiikki.info/rufi/fi. Verkkopalvelun päätehtävä on auttaa lapsia tutustumaan ympäröivään maailmaan ja opiskelemaan suomea ja venäjää erilaisten pelien kautta. Sivuille lisätään vähitellen uutta materiaalia. Suunnittelemme myös aikuisille suunnatun osion avaamista myöhemmin. Tämän kaiken voimme tietenkin toteuttaa vain rahoittajien avustuksella. Toiveemme tämän asian osalta ovat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä

Russki Mir -säätiössä, joita meidän on kiittäminen pitkäaikaisen haaveemme toteuttamisesta. Niiden ansiosta olemme päässeet työssämme tähän pisteeseen. Tietenkin haluamme kiittää lämpimästi erikseen myös hankkeemme päätoteuttajia: taiteilija Nina Gedevskajaa, suunnittelija Aleksandra Sholokhovaa ja ohjelmoija Jani Erosta. Juuri heidän luovan työnsä ansiosta lasten verkkopalvelu näyttää niin hyvältä.

Kaikki tietävät, miten avuton on kuivalle maalle joutunut kala. Samoin avuttomia ovat ne maahanmuuttajat, jotka eivät osaa kieltä, eivätkä näin voi elää täysipainoista elämää Suomessa. Vastakkaisia näkemyksiäkin on: kun kerran olet tullut toiseen maahan, niin ota ja opettele myös sen kieli, ketään ei ole tuotu tänne väkisin… Mutta kaikilla ei ole hyvää kielipäätä, hyvää muistia tai voimia oppia uutta. On myös tapauksia, että ei ole edes elämänhalua, opettele siinä sitten kieliä…

Myös itse oppimateriaalilla on merkitystä. Esimerkiksi sellaisille aikuisille, jotka eivät ole koskaan käyneet koulua tai opiskelleet, eivät sovi tavalliset oppimateriaalit. Ne ovat liian vaikeita. Kielen oppiminen lapsille tarkoitetuista kirjoista on paljon helpompaa ja ymmärrettävämpää.

Toivomme, että RuFi-verkkopalvelumme, joka on saanut nimensä iloiselta RuFi-varpuselta, on sekä lasten että aikuisten mieleen. Eikä vain ole mieleen, vaan on hyödyksi kielten opiskelussa. Ja RuFi-varpusemme kanssa opiskeleminenhan ei ole koskaan tylsää!

Odotamme teiltä palautetta ja kommentteja, ne ovat erittäin tärkeitä lasten verkkopalvelun parantamiseksi ja kehittämiseksi.

Kunnioittaen, Tatjana Doultseva,
Mosaiikin päätoimittaja

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика