Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3-4 ( 115-116 ) 2016
Kaupungissamme aktiivista toimintaansa jatkaa venäjänkielinen yhdistys Feniks. Olemme useamman kerran jo kertoneet erilaisista taidehankkeista, joita yhdistys on toteuttanut. Tänä sesonkina perustettiin uusi Studio-Mix-lauluryhmä. Olimme konsertissa, joka pidettiin 8.3. Tuo kaunis lauluilta sai meitä pyytämään haastattelun ryhmän johtaja Natalia Saarelta, jotta saisimme lisätietoja tästä uudesta kokoonpanosta. |
Natasha, kertoisitko, kuinka sait idean perustaa tällaisen kerhon?
Idea perustaa musiikkikerho, kuoro tai studio lapsille venäläisessä yhteisössä on ollut päässäni pitkään. Mutta vedin aiemmin opiskelijakuoroa, jonka perustin Jyväskylän yliopistoon venäjän kielen laitokselle. Sitten työskentelin päiväkodeissa, mutta ajatus ei kadonnut. Kerran me sattumalta keskustelimme Tamara Sholokhovan kanssa, joka on Feniksin talousjohtaja, ja valittelin, että teatterin lisäksi meillä ei ole lapsille muuta harrastekerhoa. Syitä on tietenkin monia: toimitaan kansalaisjärjestönä, omia tiloja ei ole, rahoitusmahdollisuuksia ei ole paljon, mutta halusta, kuitenkin voidaan tehdä paljon. Pysähdyimme tähän. Mutta ajatus jäi molemmille.
No mistä kaikki alkoi?
Tapaaminen säestäjä Natalia Talmanin kanssa, joka tuki ideaani ja suostui yhteistyöhön kuin liittolainen, päätti epäilykseni. Kesällä 2015 päätin, että jos ei nyt, niin koska sitten. Vuodet vierivät, ääni heikkenee… Täytyy aloittaa! Mutta mistä? Ääninauhat ovat mukavia, nykyaikaa, mutta lapsemme ja lapsenlapsemme, jotka ovat syntyneet täällä Suomessa, ovat harvoin kuulleet elävää musiikkia, koska päiväkodeissa harvoin soitetaan pianoa. Hoitajat käyttävät tietenkin rytmi- ja kansallisia soittimia, levysoittimia ja nauhureita, mutta musiikkityöntekijöitä ei ole. Tästä johtuu myös esiintymispelko, koska ryhmässä laulavat ja tanssivat kaikki yhdessä. Tästä syystä prioriteettinamme oli tehdä töitä äänen kanssa, ja harjoitukset ja laulut esitetään Natalia Talmanin säestyksellä.
Kuulimme konsertissa muutamia sinun esittämiäsi kappaleita. Minkä ikäisenä sinä itse nousit ensimmäistä kertaa lavalle?
Muistellessani lapsuuttani, niin minusta tuntuu, että nousin 3-vuotiaana lavalle Kukon roolissa musiikkisadussa. Minulla oli hyvin musikaaliset vanhemmat: isällä oli absoluuttinen sävelkorva, hän oli itseoppinut ja soitti käytännössä katsoen soitinta kuin soitinta. Äiti usein lauloi hänelle ja tanssi todella hyvin. Tästä syystä musiikki on ympäröinyt minua aina. Minulla oli mahtavat musiikin opettajat: päiväkodissa, koulussa, Kulttuuritalossa, ja he antoivat minulle paljon rakkautta ja musiikkitietoutta. Lauloin kuorossa, soolona, laulu-instrumentaaliyhtyeessä Sokolin kaupungissa ja esiinnyin kaikissa kaupungin paikoissa ja juhlissa.
Millaisessa roolissa laulaminen on ollut elämässäsi? Onko siitä tullut ammattisi?
Laulamisen kanssa harrastin samanaikaisesti teatterikerhoa ja toivoin, kuten monet tytöt, ryhtyväni näyttelijäksi. Mutta kävi niin, että kohtalo johdatti minut kuoronjohtajalinjalle musiikkikouluun. Näin ammattini löysi minut. Koulun päättämisen jälkeen valmistuin amatöörikuoron johtajaksi ja työskentelin seitsemän vuotta musiikin opettajana koulussa. Tuon jälkeen sain opettajan tutkinnon ja toimin johtotehtävissä. Luulin, etten olisi palannut vanhaan ammattiini enää koskaan, mutta toisaalta: ei kannata koskaan sanoa ei koskaan. Tutustuminen Liilia Siibergin kanssa, joka opetti Jyväskylän yliopistossa, sai minut muuttamaan mieleni. Hän edesauttoi opiskelijakuoron perustamisessa, esitysten järjestämisessä eri kaupunginosiin ja yliopistolle ja jopa kiertueiden järjestämisessä. Tällä hetkellä olen todella iloinen, että voin esitellä lapsille hyvätasoista musiikkia ja laulua.
Millä kriteereillä valitsit lapset ryhmään? Onko siihen ikärajoituksia?
Ensimmäiseen tapaamiseen ketkä tulivat, niin melkein kaikki jäivät kokoonpanoon. Lapset ovat hyvin musikaalisia, tottelevaisia ja mikä tärkeintä – tiedonhaluisia. Heidän kanssaan on mielenkiintoista tehdä töitä. Iän suhteen on tietenkin rajoituksia, pitää olla ainakin 5-vuotias. Miksi? Jos lapsi ei osaa lukea, niin hän ei voi tehdä tekstin kanssa töitä. Vanhempien tulisi tehdä paljon töitä kotona sanojen opettelemisen kanssa. Me laulamme paljon lauluja, ja ohjelmisto on meillä todella laaja.
Studio-Mix esiintyi ensimmäisen kerran uudenvuoden juhlassa. Tällaista ei ole ennen ollut, että lapset ovat ottaneet vastuun musiikillisesta säestyksestä. Se oli katsojista mukavaa! Miten esiintyjät selviytyivät jännityksestä? Oletko tyytyväinen siihen, miten ensiesiintyminen sujui?
Uudenvuoden esiintyminen oli lapsilla ensimmäinen. Monet tulivat luokseni kysymään, kuinka pitkään olemme toimineet ja olivat hyvin yllättyneitä saatuaan kuulla, että kerhomme on ollut koossa vasta 2,5 kuukautta. Lapset olivat loistavia! Kaikki esiintyivät varmasti, ja jokaisella oli soolo- ja kuoroesitys. Katsojien tuen pystyi aistimaan, minkä vuoksi ensiesiintyminen oli kympin arvoinen.
Kevätkonsertti liikutti myös äitejä ja isoäitejä, ja siihen oli valittu mahtavia lauluja. Millä tavalla ohjelmisto valikoituu? Osallistuvatko lapset laulujen valintaan?
Kevätjuhlassa lapset selviytyivät erinomaisesti lauluista, vaikka heitä jännittikin äitiensä edessä ja olivat väsyneitä ilta-aikaan. Ohjelmiston me valitsemme lapsen äänelle sopivaksi ja konsertin teeman mukaisesti. Seuraavaa esiintymistä varten olen ehdottanut lapsille, että he valitsisivat itse sen laulun, jonka he haluaisivat laulaa. Vanhemmat ja lapset kuitenkin luottavat vielä kokemukseeni, minkä vuoksi ohjelmiston kokoamme pääsääntöisesti säestäjän kanssa.
Ryhmä on jo muodostunut ja se on suosittu Feniksissä. Millaisia suunnitelmia teillä on nuorten kanssa?
Tällä hetkellä tehtävänä on valmistaa päätöskonsertti, joka pidettäisiin toukokuussa ja yllätämme jälleen katsojat, lapset ja vanhemmat uusilla lauluilla. Teemme töitä laulujen keräämiseksi, valmistelemme minikonsertteja, teemakonsertteja, osallistumisia festivaaleille ja mahdollisesti myös osallistumisia suomalaisten lasten hankkeisiin. Haluaisimme löytää hyvän konserttipaikan, jossa olisi esiintymislava ja joka olisi hinnaltaan edullinen. Etsimme myös apulaisäänimiestä, joka voisi auttaa meitä mikrofonien virityksissä.
Kevätkonsertissa esiintyi ensimmäisen kerran myös toinen ryhmämme Retro-Mix, jossa laulaa aikuisia. Kaikki alkoi äideistä, joiden lapset kuuluvat lastenryhmään, ja myöhemmin alkoi tulla myös uusia osallistujia ja nyt toivon, että myös tämä ryhmä kehittyisi ja voisi esittää katsojille jatkossakin kauniita lauluja.
Onko kerhonne avoin uusille osallistujille?
Olemme iloisia kaikista halukkaista, jotka haluavat tulla mukaan niin lasten kuin myös aikuisten ryhmään. Tulkaa mukaan ja koittakaa laulaa kanssamme. Laulaminen vähentää jännittämistä ja se on kuin meditaatiota. Jotta laulamisesta saisi parhaan mahdollisen hyödyn, niin tarvitsee laulaa sekä säännöllisesti että myös oikein. Odotamme lapsia ja vanhempia konsertteihimme ja tunneillemme.
Kiitos, Natasha, mielenkiintoisesta keskustelusta. Haluan toivottaa Studio-Mixille luovaa kehitystä, kaikkien suunnitelmienne toteutumista, menestystä ja runsaita suosionosoituksia ystävällisiltä kuulijoilta!
Jos tähdet tuikkivat, niin silloinhan ne ovat jollekin tarpeellisia?!
Haastattelun teki Elena Badendorf.
Kuvat: Irina Senkina
Suomennos: Maria Lepistö