№ 3-4 ( 115-116 ) 2016



Ruokapankki

Ruoka-apua vähävaraisille

Ruokapankki Jokapäiväinen Leipä jakaa Jyvässeudun kauppojen ja leipomoiden ylijäämäruokaa sekä EU-ruokaa Jyväskylän vähävaraisille ihmisille.


Ekoteko

Ruokajakelussa toiminta-ajatuksena on hyödyntää Jyvässeudun kauppojen, leipomoiden ja muiden elintarvikkeiden tuottajien ylijäämäruokaa niin, että ruoka jaetaan eteenpäin Jyväskylän kaupungin vähävaraisille ihmisille. Elintarvikeliikkeiltä jää myymättä paljon ruokaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on tänään tai huomenna, jolloin käyttökelpoinen ruoka päätyy kaatopaikalle ja yritys maksaa kaatopaikkakulut. Jos ylijäämäruoka lahjoitetaan Ruokapankille, kertyy suurehkolle yritykselle satojen tuhansien eurojen säästö vuositasolla, sekä tyytyväisyys siitä, että on toimittu eettisesti ja ympäristöystävällisesti.


Kuinka ruoka-apua haetaan?

Toimeentulotukea saavat henkilöt voivat hakea ruokasetelin suoraan Ruokapankista asiakaspalveluaikoina. Mukana tulee olla viimeisin myönteinen, voimassaoleva ja elämiseen tarkoitettu toimeentulotukipäätös laskelmineen ja henkilötodistus. Muille ruoka-avun tarvitsijoille tehdään ruokasetelihaastattelu, jossa selvitetään asiakkaan taloudellinen tilanne tositteiden perusteella. Tämän jälkeen hänelle voidaan myöntää ruokaseteli joko kuukaudeksi, kolmeksi tai kuudeksi kuukaudeksi.

Ruokasetelihaastattelussa tulee olla mukana dokumentit ruokakunnan tuloista sekä hyväksyttävistä menoista, joita ovat asumiskulut, sairauskulut ja velat. Asiakkaita haastattelevat ja ruokaseteleitä myöntävät seurakunnan diakoniatyöntekijät alueittain sekä Ruokapankin työntekijät. Tavoitteenamme on toimia tasapuolisesti palvellen kaikkia tarvitsijoita.

Ruokasetelillä voi hakea kauppojen lahjoitusruokakassin joka toinen viikko ja EU-ruokakassin kerran kuussa. Perhekoko vaikuttaa saatujen kassien määrään. Lahjoituskassista peritään 2 euron jakelukulumaksu ruoan jakelusta aiheutuvien kulujen (mm. kuljetus, varastointi, muovikassit ym. tarvikkeet) peittämiseksi. Maksu peritään käteisenä ruokakassin haun yhteydessä. Kerran kuukaudessa haettavasta EU-kassista ei peritä maksua.

Ruoka-apu on tarkoitettu vain jyväskyläläisille, lukuun ottamatta henkilöitä, joiden asuinalueen postinumero on 40320 tai 40340. Näiden alueiden asukkaat voivat halutessaan hakea ruoka-avustuksen myös Huhtasuon Elämän leipä ry:n ruoanjakelusta, osoitteesta Nevakatu 1 (auki ma, ke, pe klo 13–14.30, puh. 040 737 0292).
Huom! molemmista paikoista ei voi hakea!

Ruokapankki

Mitä lahjoituskassi sisältää?

Yleensä kauppojen lahjoitusruokaa sisältävässä kassissa on 2–5 ruokatuotetta. Kassit ovat samankokoisia samana jakopäivänä eivätkä asiakkaat saa valita saamiansa tuotteita. Ainoastaan uskonnollisista ja terveydellisistä syistä voidaan joku ruokatuote vaihtaa johonkin toiseen tuotteeseen. Leipää voi hakea jakopäivinä.

Lahjoitusruoka, jota saadaan kaupoista, on pääsääntöisesti viimeiseltä myyntipäivältään tämän tai huomisen päivän ruokaa. Viimeisen myyntipäivän ylittänyttä ruokaa ei jaeta kasseissa ihmisille. Ainoastaan leivän suhteen parasta ennen päiväyksen ylittänyttä leipää jaetaan, jos leipä on muuten hyvälaatuista. EU-kassin sisältö on pääasiassa kuivamuonaa.

Operaatio pienen pojan eväät

Operaatio pienen pojan eväät (Oppe) on osa ruokapankin omaa toimintaa. Oppe avustaa alle kouluikäisten lasten vähävaraisia yksinhuoltajaperheitä ja erityistapauksissa (esim. akuutti kriisitilanne) muitakin perheitä, joissa on pieniä lapsia.

Oppe-aloituspakkaus sisältää vaatetavaraa ja leluja. Pakkauksen saa Opperuokasetelillä, jota voi hakea normaalin ruokasetelin tapaan oman asuinalueen diakoniatyöntekijältä tai Ruokapankista.

Oppe-asiakas on oikeutettu saamaan myös ruokapankin normaalit avustuskassit. Siitä peritään kulukorvauksena 2 euroa / kpl. Normaalien asiakaspalveluaikojen lisäksi Oppe-asiakas voi asioida Ruokapankissa myös Oppe-palveluaikana tiistaisin klo 12–13. Silloin jaossa on ruoan lisäksi vaatteita ym. kodin tarvikkeita, jotka LIDL on lahjoittanut.


Työtä tarjolla

Ruokapankkiin otetaan töihin erilaisiin työllistämistoimenpiteisiin (palkkatuki, työharjoittelu, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta). Työtehtävinä sekä Ruokapankissa että samassa yhteydessä toimivassa lounaskahvila Café Agapéssa ovat mm. asiakaspalvelu, varastointi- ja pakkaustehtävät, toimistotyö, siivoustyö, leipuri-kondiittorin työtehtävät, kokin työtehtävät, kahvilatyö, pitopalvelu. Mikäli olet kiinnostunut työskentelemään Ruokapankissa tai Café Agapéssa, ota yhteyttä Ruokapankin vastaaviin työntekijöihin.


Ruokapankki Jokapäiväinen Leipä, aukioloajat:

  • Yksityiset: Maanantai, keskiviikko, perjantai klo 11–14
  • Oppe-palveluaika tiistaisin klo 12–13
  • Yhteisöt: Tiistai ja torstai sopimuksen mukaan.


Ruokapankin yhteystiedot:
Ruokapankki Jokapäiväinen Leipä
Sammonkatu 5, 40100 Jyväskylä


Yhteyshenkilöt:


Lähde: Ruokapankki-esite, 17.2.2016
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика