№ 3-4 ( 115-116 ) 2016

”Muistin vahtivuoro”

9.5.2016

Muistin vahtivuoro

KETÄÄN EI OLE UNOHDETTU EIKÄ MITÄÄN OLE UNOHDETTU!” Nämä säkeet neuvostoaikaisen venäläisen runoilija Olga Berggoltsin runosta kertovat kaiken. Emme koskaan unohda toisessa maailmansodassa taistelleiden kaikkien niiden neuvostosotilaiden saavutuksia, jotka antoivat henkensä, jotta meillä olisi päidemme yläpuolella rauha taivaalla.

Suomalaisen kaupungin Jämsän lähellä, metsän reunalla sijaitsee 72 neuvostosotilaan hautapaikka ja muistomerkki, jota on muutaman vuoden ajan hoitaneet jämsäläiset ja Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osaston jäsenet. 9.5.2016 me kunnioitimme muistomerkillä kaikkia kaatuneita minuutin hiljaisuudella. Laskimme kukkia tälle sankarihaudalle, joka on onneksi säilynyt monen vuoden ajan.

Jyväskylän Feniks ry:n matka tälle paikalle alkoi Jyväskylän lähelle haudattujen neuvostosotilaiden hautapaikkojen selvittämisellä. Suuren isänmaallisen sodan 70-vuotisena juhlavuonna OSORS (Suomen venäläisten etujärjestö ry) lähetti tietoa Suomeen haudattujen neuvostosotilaiden hautapaikoista. Osoitteesta www.obd-memorial.ru löytyi tietoa säilyneistä haudoista Säynätsalon kylässä lähellä Muuramea.

Kaupunginhallinnosta Feniks sai selville, että jäännökset on haudattu uudelle paikalle vähän matkan päähän Jämsästä. Venäjän Federaation Suomen suurlähetystön avulla Feniksin hallituksen edustajat ottivat yhteyttä Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osastoon ja saivat tietää, että he ovat jo muutaman vuoden ajan hoitaneet tätä hautaa. Tämän jälkeen meidän kahden järjestömme edustajien kesken järjestettiin tapaaminen ja tutustumistilaisuus Jämsässä ja myös Feniksin edustajat kävivät neuvostosotilaiden hautamuistomerkillä. Sodan 71-vuotisena merkkipäivänä kaikki halukkaat saivat osallistua Muiston vahtivuoro -toimintaan.

9.5.2016 hautamuistomerkillä Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osaston puheenjohtaja Seppo Lampinen kertoi meille siitä, miltä paikka näytti aikaisemmin sekä pitkäaikaisesta paikalle johtavien portaiden asentamisprosessista. Venäjän Federaation Suomen suurlähetystö antoi taloudellista tukea portaiden asentamiseen. Saimme tietää myös yksityisistä ”talkoista”, joita Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osasto oli tehnyt ja joiden ansiosta hautapaikka on kunnossa. Yksiin tällaisiin talkoisiin, jotka pidettiin lähellä voitonpäivää, osallistuivat myös Feniksin edustajat.

Veikko Nyberg, Muistin vahtivuoron osanottaja Jämsästä, kertoi meille, että neuvostosotilaiden hautamuistomerkille saapui erään tähän sankarihautaan haudatun venäläisen sotilaan sukulaisia. He toivat kourallisen maata hänen synnyinkaupungistaan, ja Venäjälle he veivät kourallisen suomalaista maata. Tällä tavoin he monen vuoden jälkeen yhdistivät kaatuneen sotilaan kuolleen vaimonsa kanssa.

Hautapaikalla on vielä paljon työtä, koska muistomerkki on huonossa kunnossa, maa sen ympärillä painuu, metsän reunalla ei ole penkkejä, mutta tärkeintä on se, että kaikilla halukkailla kunnioittaa muistoa ja laskea kukkia on nyt mahdollisuus käydä tällä paikalla aivan Jyväskylän lähellä. Tulemme hoitamaan tätä hautapaikkaa yhdessä Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osaston kanssa ja haluamme kunnostaa muistomerkin ja jatkaa matkojen järjestämistä tälle sankarihaudalle jokaisena voitonpäivänä.

Laskettuamme kukat muistomerkille suuntasimme majatalolle, missä kaikki tutustuimme, jaoimme muisteluitamme, herkuttelimme teellä ja blineillä sekä nautimme yhdessäolosta. Muistelimme sota-aikaisia lauluja ja lauloimme niitä yhdessä.

Palatessamme Jyväskylään saman päivän iltana Muiston vahtivuoron jatkona kaikki halukkaat menivät Sydämen muisto -konserttiin, jonka oli Art-Master-teatteri järjestänyt.

Feniks haluaa kiittää Suomi-Venäjä-Seuran Jämsänkosken osastoa ja sen puheenjohtaja Seppo Lampista sekä kaikkia niitä, jotka olivat hautapaikalla kanssamme: Robert Savolaista, Teuvo Vuorenpäätä, Reino ja Mirja Wellingiä, Veikko Nybergiä, Rudolf Koivistoa, Nikita Kotšanovia ja muita, jotka hoitavat neuvostosotilaiden hautaa sekä Venäjän Federaation Suomen suurlähetystöä avusta matkan järjestämiseksi, kaikkia Jyväskylästä matkalle osallistuneita henkilöitä ja Art-Master-teatteria erinomaisesta esityksestä.

Voitonpäivänä 9.5.2016 Natalia Saari lausui meille 72 neuvostosotilaan sankarihaudalla erinomaisia Vladimir Vysotskin Veljeshaudat-laulun säkeitä. Siinä on hyvin osuvat sanat. Tulemme aina muistamaan tämän päivän – Voitonpäivän. Tämä on todella tärkeää jälkipolville, joiden vuoksi toisen maailmansodan neuvostosotilaat tekivät uskomattoman saavutuksen.


Teksti: Irina Nikitenko
Kuvat: Elena Badenford
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика