Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3-4 ( 115-116 ) 2016
Taidekoulu käyvien lahjakkaiden lasten Joškar-Olassa.
Kuva: Petr Vasiljev.
Arvoisat Mosaiikki-lehden lukijat!
Elämme sellaisessa maailmassa, missä vaurauden ja hyvinvoinnin sijasta, on halu punnita kaikkea, arvostella. Ei ihme, että tänä päivänä puhutaan paljon menestyneestä ihmisestä, joka on saanut kaikkein korkeimmat pisteet, eniten tykkäyksiä ja jakoja, runsaasti lainauksia jne. Voidaan olettaa, että ihmiset, ennen kaikkea lapset, jotka ovat jo tottuneet siihen, että heitä arvostellaan jatkuvasti, määrittelevät jo lapsuudestaan lähtien paikkaansa maailmassa.
Uskon, että aikuiset ovat vastuussa lasten tulevaisuudesta. Georgi Danilov, kuuluisa bulgarialainen pedagogi ja tiedottaja, kirjoittaa Älkää tappako Mozartia -kirjassaan: ”Koulun tehtävä on kasvattaa tulevien työntekijöiden ja keksijöiden yksilöllisyyttä, koska he tulevat rakentamaan uutta yhteiskuntaa ja elämää siinä.” Juuri tällainen koulu avasi ovensa vuonna 1960 Joškar-Olassa, Marin tasavallassa. Nykyään niin maaseudulta saapuneiden, Presidentin koulua käyvien lahjakkaiden lasten opettajilla kuin myös itse lapsilla on käsitys, että kaikkea ei määritellä arvostelumerkinnöissä. Tärkeintä tässä koulussa on pitkittää lasten lapsuutta. Ja kuten Georgi Danilov korostaa: ”Lapsella tulee olla vapaus valita, mutta sitä varten tulee olla vaihtoehto.” Presidentin koulun pedagogit tarjoavat nimenomaan tällaisen vaihtoehdon omille oppilailleen.
Kuva: Evgeniy Nikiforov.
Arvoisat lehden lukijat, otaksun, että toiveestani kertoa lahjakkaiden lasten taidekoulusta on teille hyötyä ja se saa teidät kiinnittämään enemmän huomiota lapsiinne ja lapsenlapsiinne. Älkää tappako Mozartia lapsissanne. Tuokaa lastenne lahjakkuus esille. Haluan toivoa aikuisilta sitä, että he useammin puhuisivat pojilleen: ”Sinä, poikani, voit alkaa tutkijaksi, mutta jos haluat sitä, niin pidä kiirettä” (Georgi Danilov).
Mihail Asessorov, karjalaisen Karjalan Marilaiset -järjestön puheenjohtaja.
Suomennos: Maria Lepistö