Pilottinumero 2015

Vantaan Venäläinen klubi

Vantaan Venäläinen klubi

Vantaan Venäläinen klubi – Russkij Klub ry on kansalaisjärjestö, joka on rekisteröity Vantaalle viime vuoden kesällä. Ideoiden äitinä ja järjestön puheenjohtajana toimii Svetlana Tchistiakova. Varapuheenjohtajana toimii Natalia Sobenina, joka on kirjoittanut tämän artikkelin. Päätin rohkeasti kertoa vähän järjestöstämme.

Vantaan Venäläisen klubin toiminta suuntautuu venäjänkielisen väestön kulttuurin, kielen ja perinteiden säilyttämiseen, venäjänkielisen tiedon jakamiseen ja pääkaupunkialueen, erityisesti Vantaan, venäjänkielisen väestön yhdistämiseen. Näin voi lyhyesti ja virallisesti määritellä tehtävät, joita me olemme asettaneet itsellemme. Saimme idean perustaa tällainen klubi nimenomaan venäjänkielisen väestön kommunikoinnin vähyyden takia Vantaalla, missä me asumme perheinemme. Meidän piti matkustaa pienten lastemme kanssa Helsinkiin, jotta lapsemme saivat tehdä heitä kehittäviä tehtäviä omalla äidinkielellään, leikkiä ja puhua venäjää muiden maahanmuuttajien kanssa, ja me saimme seurustella toisten äitien kanssa, joiden ongelmat, huolet ja ilonaiheet olivat monilta osin samanlaisia kuin meillä.

Tästä syystä Vantaan Venäläisen klubin ensimmäinen sosiaalinen hanke oli avata Antikafe Vmeste -kohtaamispaikka, missä voi tavata ystäviä, tutustua uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin, pelata lautapelejä, lukea, juoda teetä tai kahvia leivonnaisten kera tai vain viettää aikaa mukavalla tavalla.

150 m²-kokoisissa tiloissa on kaksi hiljaista luokkahuonetta luovan toiminnan ja kielikurssien vetämistä varten, tilava oleskelutila, jossa on keltaiset mukavat sohvat, lasten ja aikuisten kirjasto sekä lasten leikkipaikka täynnä leluja. Liukumäki, pallomeri, tunnelit ja muut hauskuudet odottavat pieniä Antikafen kävijöitä.

Vantaan Venäläinen klubi

Antikafessa järjestetään mielenkiintoisia tilaisuuksia niin lapsille kuin aikuisillekin, kerhoja, työpajoja, harjoituksia, muusikkojen ja runoilijoiden esityksiä sekä peli- ja tutustumisiltoja.

Kiinnitämme tietenkin eniten huomiota lasten toiminnan järjestämiseen. Antikafessa järjestetään erilaisia avoimia tilaisuuksia sekä kerhoja. Lasten klubit (kerhot) ovat ohjattua toimintaa, joissa on ohjelma pitkälle ajalle suunniteltuna. Kerhojen osallistujamäärä on rajallinen, ja niihin tarvitsee ilmoittautua etukäteen. Kerhoista maksetaan samalla tavalla kuin muistakin kerhoista, kuukausittain.

Olemme yrittäneet luoda Antikafe Vmeste -kohtaamispaikkaan ystävällisen ja miellyttävän ilmapiirin kaikille perheenjäsenille. Tästä syystä aikuiset, jotka tuovat lapsia kerhoihin, voivat rentoutua tee- tai kahvikupposen ääressä ja syödä leivonnaisia, seurustella muiden aikuisten kanssa, lukea tykkäämäänsä kirjaa tai osallistua aikuisille suunnattuihin tapahtumiin, sillä aikaa, kun lapsi on kerhossa. Pikkuveljet tai -siskot voivat tuona aikana leikkiä leikkialueella muiden lasten kanssa. Kaikki tämä on ilmaista, mikä erottaa Antikafen monista muista klubeista.

Lasten kerhotunnit ovat hyvin erilaisia. Niissä käytetään tietenkin paljon aikaa lasten venäjänkielen taidon kehittämiseen ja tukemiseen sekä lukemisen ja kirjoittamisen opetteluun. Tämän lisäksi Vantaan Venäläisellä klubilla on myös taide- ja tanssitunteja sekä voimistelua. Lapset opettelevat piirtämään ja pelaamaan šakkia, laulavat ja muovailevat savea. Tammikuussa musiikki-teatteristudio aloitti toimintansa ja jo 8.3. mennessä meidän nuoret lahjakkuutemme olivat valmistaneet äideille ja isoäideille valoisan ja iloisen kaikille avoimen esityksen!

Vantaan Venäläinen klubi

Lasten tunnit Antikafe Vmeste -kohtaamispaikassa ovat niin mielenkiintoisia ja monipuolisia, että ne ansaitsisivat erillisen lehtijutun. Toivomme, että meillä olisi mahdollisuus kirjoittaa se seuraavaan Mosaiikki-Vantaa-lehteen ja pääsisitte lukemaan sen.

Vantaan Venäläinen klubi ei ole lapsille vaan koko perheelle suunnattu yhdistys, minkä takia toimintamme ei rajoitu vain lapsiin. Vedämme joka viikko kursseja, tapahtumia ja työpajoja aikuisille sekä vanhemmille ja lapsille yhdessä. Mainitsen niistä vain muutamia. Vuoden alusta on viidessä ryhmässä pyörinyt suomen ja englannin kielten opiskelua, viikoittainen tapaaminen psykologin kanssa Psykologiset maanantait -hankkeen puitteissa ja joogatunteja. Juhlallisesta perhekuvista tehdystä valokuvahankkeesta tuli loistava lahja äideille ja tytöille naistenpäivänä.

Tämän vuoden tammikuusta lähtien Vantaan Venäläinen klubi on osallisena Vantaan kaupungin Sporttia kaikille -pilottihankkeessa. Antikafe Vmeste -kohtaamispaikassa äidit voivat yhdessä vauvojensa (3–4 kk–1 vuosi) kanssa harrastaa fitnessiä ilmaiseksi ÄITI JA VAUVA -ryhmässä ohjaajan avustuksella. Meillä on myös hyvin mielenkiintoinen pilottihanke äideille ja 2–3-vuotiaille lapsille. Hankkeen idea on siinä, että kun äidit jumppaavat, niin lapset leikkivät ja touhuavat toisessa huoneessa leluilla lastenhoitajan valvonnassa.

Vantaan Venäläinen klubi

Tammikuun puolivälissä Vantaan Venäläisellä klubilla Antikafe Vmesten tiloissa kävi erikoisvieraita: moskovalainen säveltäjä ja lauluntekijä Sergei Svetlov. Sergei ilahdutti isoja ja pieniä kuulijoita uudella show-ohjelmallaan Laula kanssani. Konsertissa kuultiin kuuluisien lastenrunoilijoiden A. Barton, K. Tšukovskin, M. Grozovskin, M. Eršovan ja muiden runoilijoiden runoista tehtyjä lauluja. Konsertin jälkeen kaikki halukkaat saivat osallistua nykylastenlauluja koskevaan työpajaan Usko itseesi. Konsertti oli ilmainen ja se pidettiin Aurora Borealis 2015 -festivaalin puitteissa LITERA ry:n järjestämänä.

Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina Vantaan Venäläinen klubi otti osaa hankkeeseen, joka on erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä ei vain Vantaalle vaan myös koko pääkaupunkiseudulle. Antikafe Vmesten tiloissa järjestettiin ensimmäinen pääkaupunkiseudun venäjänkielisille perheille suunnattu foorumi yhteistyössä Klubok ry:n ja Vantaan Venäläisen klubin kanssa. Koko päivän aikana oli informatiivista ja viihdyttävää ohjelmaa niin vanhemmille kuin lapsillekin. Tapahtumaa vedettiin yhtä aikaa kaikissa saleissa ja huoneissa Antikafen tiloissa ja jokainen sai valita itselleen parhaiten sopivan seminaarin ja keskustelutilaisuuden. Lapsille oli järjestetty merirosvo-teemainen illanvietto.

Vantaan Venäläinen klubi

Vantaan Venäläisen klubin toiminta on hyvin monipuolista eikä se rajoitu Antikafe Vmesten seinien sisäpuolelle. Vantaan kaupungin urheiluhankkeen puitteissa Vantaan Venäläinen klubi järjestää Tikkurilan uimahallissa ilmaista uimaopetusta lapsille sekä fitness- ja asahi-tunteja naisille. Vantaan Venäläinen klubi on pitänyt tällaisia ilmaisia urheilutunteja myös Kontulassa joka maanantai vuoden 2015 helmikuusta lähtien.

Me yritämme, että jokainen löytäisi Vantaan Venäläisestä klubista itselleen mieluisaa tekemistä. Esimerkiksi, itämaisen kulttuurin harrastajille järjestimme kaksipäiväisen intensiivikurssin shiatsusta ja ilmaisen Feng-shuin toteuttaminen ja kiinalainen astrologia -luennon.

Antikafen videotykin, valkokankaan ja ystävällisen ilmapiirin ansiosta järjestettiin huhtikuun alussa Katsomme elokuvia -elokuvaterapiaryhmän ensimmäinen tapaaminen. Tapaamisen teemana oli Johdanto elokuvaterapiaan ja onni. Elokuvaterapiaan osallistuneet ihmiset katsoivat elokuvan, jonka nimen saimme tietää vasta saavuttuamme ja yhdessä psykoterapeutin kanssa pohdittiin kysymyksiä: Mitä onni on?, Onko se mahdollista saavuttaa?, Miten sen voi saavuttaa? Kysymykseen, kuka tunsi itsensä onnellisemmaksi elokuvan katsomisen jälkeen, niin myönteisesti vastasivat kaikki osallistujat yhtä lukuun ottamatta.

Antikafe Vmeste ei ole vain lomaa ja huvituksia. Siellä palvelee Vantaan ja pääkaupunkiseudun venäjänkielisiä asukkaita NEUVONTAPISTE. Pisteestä voi kuka tahansa saada apua erilaisten lomakkeiden täyttämiseen suomen kielellä, apua KELA:n, työvoimatoimiston ja muiden virastojen päätösten kääntämiseen ja ymmärtämiseen sekä apua muihin kysymyksiin, jotka liittyvät asumiseen, koulutukseen ja työpaikkoihin Suomessa. Pidämme myös tätä toimintaamme erittäin tärkeänä ja yritämme kehittää sitä edelleen.

Tulevaisuudessa meitä odottavat lämpö ja aurinko, ja meillä on tietenkin valtava määrä uusia ideoita ja suunnitelmia mielessämme! Jo toukokuun puolivälissä Vantaan Venäläinen klubi osallistuu Vantaan kaupungin järjestämille festivaaleille. Järjestämme kesällä teille perhe- ja lasten leirejä, yhteisiä matkoja, piknikkejä, tapaamisia ja juhlia. Halukkaat pääsevät opiskelemaan englantia kesäisille intensiivikursseille! Toisin sanoin tavoitteemme on tehdä elämästä mielenkiintoisempaa ja rikkaampaa, ja teemme kaiken sen minkä pystymme, jotta tämä tavoite saavutettaisiin!

Teksti ja kuvat: Natalia Sobenina
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика