Pilottinumero 2015

Urheilulajin valinta - Räpyläuinti

Räpyläuinti

Jokainen vanhempi toivoo lapselleen vain kaikkein parasta, kuten terveyttä, menestystä ja hyviä ystäviä. Tätä miettiessään hän etsii keinoja toiveen toteuttamiseen. Liikunnan ja urheilun on yleisen käsityksen mukaan oltava erottamaton osa lapsen elämää. Jotta aktiivista elämäntapaa voisi viettää mahdollisimman pitkään, on tärkeää aloittaa ajoissa ja oikein. Lapsuus on varsin sopiva aika aloittaa, sillä aktiivinen liikunta- ja urheiluharrastus auttavat löytämään ystäviä, tulemaan vahvaksi, tulemaan vastuulliseksi itsestään ja työskentelemään luovuttamatta päämääräänsä tavoitellessaan. Kaikkein vaikeinta vanhemmille on valita lapselle sopiva laji, jotta se olisi sekä mielenkiintoinen että turvallinen, mutta tarjoaisi myös kehitys- ja menestysmahdollisuuksia. Kokenut valmentaja-opettaja Ketevan Liedenpohja, joka vastaa Suomen Sukeltajaliiton maajoukkuevalmennuksesta, kertoo, että yksi tällaisista lajeista on uinti, tarkemmin sanottuna räpyläuinti. Tavatessamme Ketevan kertoo, miksi asia on näin.

Kertoisitko, miksi suosittelet räpyläuintia?

Ennen kaikkea siksi, että se on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava urheilulaji, joka tarjoaa monipuolisesti kokemuksia. Ihminen tuntee sekä nopeuden että draivin, lihakset työskentelevät tehokkaasti. Erityisesti urheilijat saavat tästä tyydytystä, minkä vuoksi he käyvätkin meillä.

Kuinka paljon nopeammin uinti onnistuu ja miten?

Käytännössä kaksi kertaa nopeammin, välineenä käytetään monoräpylää ja tietynlaista tekniikkaa.

Keskustelemme Tikkurilan uimahallissa, jonka radalle ilmestyykin "delfiinisukeltaja". Elegantisti jättää pisaroiksi hajautuvan aallon ja katoaa jälleen pinnan alle.

Mitä ovat nämä mielenkiintoiset räpylät, joita oppilaanne käyttävät? En ole koskaan ennen nähnyt tuollaisia uimahalleissa.

Se on niin sanottu monoräpylä, jonka avulla urheilija voi liikkua niin veden pinnan alla kuin pinnallakin. Räpylän keksiminen ja kehittäminen ovat oma tarinansa. Juuri räpylän ansiosta voidaan saavuttaa suuria nopeuksia. Lisäksi urheilija tarvitsee uimalasit ja snorkkelin, sekä tietysti valmentajan, joka opettaa hänelle "delfiinitekniikan". Sitä käytetään eri sukellusmuodoissa, kuten vapaasukelluksessa, sukellussuunnistuksessa ja halutessaan tekniikkaa voi käyttää myös sukelluskalastuksessa.

Näkemäni perusteella uimareistanne tulee mieleen neuvostoliittolainen elokuva, jonka päähenkilö oli "sammakkomies". Liikkeet ovat samat, kuten viehkeyskin, samoin orgaaninen sulautuminen vedenalaiseen maailmaan. Eikö tämä tarkoitakin sitä, että urheilulajinne juuret ovat venäläisen fantasiakirjailija Beljajevin romaanissa?

Kyllä, tiettyjä yhtymäkohtia on, mutta elokuvan päähenkilöllä on erilliset räpylät. Tuntemukset vapaudesta ja merestä, jotka voi saada harjoittelun ansiosta, saavat kuitenkin tuntemaan itsensä vedenalaisen valtakunnan asukiksi. Ehkäpä voit tavata oman merenneitosi ja antaa hänelle helmen merenpohjasta.

Räpyläuinti

Huomaan, että tänään tutustumiskäynnille tulleet uskalsivat kokeilla "evää" ja kääntymistekniikkaa, näyttivät tyytyväisiltä. Miten pitkään tekniikan opetteluun menee ja mitä harjoituksissa tehdään?

Pelkkään kokeiluun tarvitaan asiantuntijan 10–15 minuutin ohjaus, mutta jos haluat voittaa, niin valmentautumiseen sisältyy voimaharjoittelua, hyppyjen ja uinnin treenausta ehdottomasti metodit taitavan valmentajan ohjauksessa. Lisäksi tulee syödä oikein ja noudattaa lukujärjestystä. Ruokavaliosuositukset annan minä, urheilijan tehtävänä on sitten noudattaa niitä. Tässä suurena apuna voivat olla vanhemmat. Jos työskentelemme yhdessä, ei menestystä tarvitse odotella pitkään.

Entä mitä mielestäsi on menestys?

Asia on niin, että tällä hetkellä räpyläuinti vasta alkaa tavoitella suosiota. Se on Suomessa harvinainen urheilulaji, siksi maan sisällä ei ole paljon kilpailua. Osallistuminen Maailman Cupiin, MM- tai EM-kisoihin joko aikuisten tai junioreiden sarjassa on täysin mahdollinen tavoite, jos vain on uintitaitoa ja tavoitteellisuutta. Nämä kilpailut ovat hyvin korkea tasoisia, joihin pääseminen on hyvin vaikea tehtävä ja jokaisen urheilijan haave. Vaikka taso olisikin korkea ja maan sisällä kova kilpailu tavallisessa uinnissa, niin esimerkiksi Eurooppaan lähtee yksi ihminen 20:stä tai jopa 50:stä. Urheilijat ja valmentajat ymmärtävät minua ja ovat varmasti samaa mieltä räpyläuinnin toisesta edusta: kilpailun korkea taso ja uinnin kanssa samanvertaiset vaatimukset työnteossa.

Entä miksi tämä laji ei ole päässyt Suomessa pinnalle, vaikka se on tunnettu maailmalla jo viime vuosisadan puolestavälistä alkaen?

No, ensinnäkin pääsyy on se, ettei asiantuntijoita ole. Toiseksi se ei ole kovin perinteinen laji näillä leveysasteilla, vaikka maailmanennätystaulukossa on myös suomalaisia nimiä.

Ymmärsinkö oikein, että lajia voi harrastaa myös avovedessä?

Sekä altaassa, että avovedessä, kun puhutaan 3–20 kilometrin maratonuinnista. Tästä syystä kilpailut pidetäänkin yleensä etelän maissa, kuten Kreikassa, Ranskassa, Italiassa, Kiinassa, Kolumbiassa tai Meksikossa. Tämäkin on yksi lajin eduista (nauraa).

Ennen kuin vanhemmat päästävät lapsensa harjoittelemaan, niin heillä on varmasti kysymys, joka on mielessä kenellä tahansa urheilusta mitään ymmärtävällä, eli onko loukkaantuminen mahdollista. Mitä vastaisitte heille?

Mielestäni turvallisuuden on oltava kaiken muun edellä. Ensinnäkin siksi, että kyseessä on lapsen terveys, toiseksi siksi, että hän menestyisi. Urheiluahan voi harrastaa pitkään, jos muutama ehto toteutuu, ensimmäinen niistä on loukkaantumisten välttäminen. Mitä kauemmin pysyt työkykyisenä, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia menestykseen ja hyviin tuloksiin. Uintihan itsessään sisältää hyvin pienen loukkaantumisriskin, ja räpyläuinti laskee riskiä, koska siinä olkanivelet eivät kuormitu, vaan urheilija käyttää pääasiassa jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Kuormitus jakautuu tasaisesti kaikkiin kehonosiin.

Entä miten on ulkonäön laita? Eihän käy niin, että yksi osa kehosta kehittyy ja toinen ei, jolloin kehosta tulee epäsuhtainen?

Ei, tästä ei tarvitse huolehtia. Uimarit kehittyvät, kuten pitääkin, eli ryhdistä tulee hyvä ja säilyy sellaisena koko elämän. Keho kehittyy harmonisesti, sillä lihakset tekevät työtä mahdollisimman tehokkaasti ja kehittyvät optimaalisesti, sillä pääosa harjoittelusta on uintia erillisillä räpylöillä täysin koordinoidusti.

Tänään olette järjestäneet tutustumistapaamisen, johon on tullut sekä lapsia että aikuisia. Voivatko harjoituksiin tulla kaikki ikään katsomatta?

Скоростное плавание

Ikärajoja ei ole, tosin ihan pienille harjoittelu on vaikeaa. He voivat kuitenkin aloittaa valmistavalla harjoittelulla. Muuten lapset ja vanhemmat voivat harjoitella samalla tavoin. Lapset urheillakseen ja aikuiset pitääkseen yllä terveyttä ja ryhdikästä kehoa (vatsa litistyy ja vyötärö tulee näkyviin). Jokaiselle ikäryhmälle on oma mahdollisuutensa liikuntaan ja mukavaan ajanvietteeseen koko perheelle. Meidän seuramme nimi on Atlantis  Finswimming club ry, nettiosoite on www.atlantisfin.fi, puh. 040 045 0013. Harjoituksia järjestetään Sipoossa, Vantaalla ja Itä-Helsingissä. Harjoitusaikoja ja ryhmäkokoonpanoja on monia ja suurimmalle osalle halukkaista löytyy oma vaihtoehtonsa. Toivotamme kaikki tervetulleiksi!

P.S. Haluaisin omasta puolestani lisätä: urheilu on kuin elämä pienoiskoossa. Sen kautta lapsesi saa kokemusta kanssakäymisestä samanikäisten kanssa, testaa kestävyyttään, oppii voittamaan oman laiskuutensa ja ympäristön vastustuksen. Liikunnan harrastaminen erityisesti elämän alkuvaiheilla auttaa lasta vahvistumaan sekä fyysisesti että, mikä tärkeintä, myös henkisesti. Hänestä siis tulee kilpailukykyisempi, mikä on tärkeää vaikeina aikoinamme. Meiltä vanhemmilta vaaditaan vain sitä, että annamme lapselle mahdollisuuden valita. Sen jälkeen hän itse määrittelee, mikä sopii hänen maailmankatsomukseensa, luonteeseensa ja auttaa häntä vahvistumaan ja toteuttamaan itseään. Venäjänkielisessä valmentajassa puolestaan on se etu, että taatusti ymmärrät, mitä hän tarkoittaa. Puhumattakaan siitä, että lapsi saa lisäharjoitusta venäjän kielen oikeasta käytöstä koulutetulta henkilöltä.

Teksti ja kuvat: Natalia Chekunova
Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика