Pilottinumero 2015

Personal trainer,   mitä hän tekee?

Henkilöstö on avainasemassa ja tämä on ajankohtaista millä alalla tahansa. Erityisesti tämä on ajankohtaista fitneksessä, jota harrastamme terveytemme ja ulkonäkömme takia. Ryhmäliikunta alkoi tulla suosituksi Suomessa melko kauan aikaa sitten. Jokaisessa kaupungissa ja nykyisin melkein jokaisella alueella on kaupungin kuntosali, jossa kuka tahansa voi käydä, puhumattakaan lukuisista yksityisistä urheilukeskuksista. Tällä alalla ei ollut paljon ammattilaisia, mutta nykyään jokaisella televisiokanavalla on ohjelmia laihduttajista, hyvävartaloisista ihmisistä ja liikalihavista, joita valmentavat treenarit. Keitä toimii tällä hetkellä fitness-valmentajina ja miten näin lyhyellä aikavälillä on ilmestynyt niin paljon tämän alan ammattilaisia? Yritämme selventää näitä kysymyksiä haastattelemalla personal trainer Eveliina Kalliota Vantaalta.

Suomennos: Maria Lepistö

Personal trainer

Kerrotko kuka olet, minkä ikäinen ja taustainen olet?

Olen Eveliina Kallio, 27-vuotias personal trainer yrittäjä Vantaalta. Työssäni ehdottomasti palkitsevinta on seurata asiakkaideni saavutuksia ja siitä saan myös todella paljon energiaa ja iloa. Itse olen harrastanut monia lajeja baletista jalkapalloon, mutta kuntosaliharjoittelu ja crossfit ovat tulleet jäädäkseen.

Mitä tarkoittaa PT, eli Personal Trainer? Onko se jotain uutta?

Personal trainer on liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen. Personal traineriltä saat apua terveellisiin elämäntapoihin, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Liikunnan aloittaminen on monesti se haastavin vaihe varsinkin jos treenaaminen ei ole tuttua puuhaa. Tässä kohtaa oman pt:n apu on korvaamatonta, jotta saadaan into treenaamiseen syttymään ja harjoittelu aloitetaan turvallisesti ammattilaisen avustamana.

Mitkä ovat sinun työtehtävät?

Autan ihmisiä pääsemään fyysisesti parempaan kuntoon ja sitä kautta parantamaan elämänlaatuaan kokonaisvaltaisesti. Valmennuksissani otan aina huomioon ihmisen kokonaisuutena: työ, vapaa-aika, perhe, muut harrastukset jne. otetaan kaikki huomioon harjoittelukokonaisuuden suunnittelussa. Ravintoasioihin myös perehdytään, sillä ravinnosta ihminen saa kaiken energiansa tehdä ja toimia. Jos ravinto on köyhää, ei energiaa välttämättä riitä liikuntaan ja itsensä huolehtimiseen.

Illalla koulun tai työn jälkeen ihmiset yleensä ovat hyvin väsyneitä, eikä aina jaksavat treenata. Kannattako kuitenkin yrittää mennä salille?

Tiedän itsekin, että joskus rankan päivän jälkeen voi olla vaikea motivoida itseään liikkumaan. Tekisi vaan mieli mennä sohvalle lepäämään. Monesti kuitenkin huomaa, että väsymys katoaa, kun pääsee treenaamaan ja ottamaan itsestään kaiken irti. Treenien jälkeen on voittajafiilis ja olo on virkistynyt!

Suosittelen myös ehdottomasti kokeilemaan aamutreenejä. Niistä saa virtaa päivään eikä tarvitse miettiä treenejä enää töiden jälkeen.

Minkä ikäisenä kannattaa aloittaa treenata, onko olemassa ikärajoitus?

Liikunta kuuluu kaikille. Ikärajaa ei siis ole. Ainoastaan liikunnanmuoto voi muuttua iän myötä. Oli sitten nuori tai vanhempi kuntosaliharjoittelua aloittava henkilö, suosittelen ainakin aluksi hankkimaan itselleen personal trainerin opastamaan harjoittelun alkuun.

Mitä PT tekee siinä aikana kun asiakas suorittaa treeniohjelmansa?

Treenaan asiakkaani kanssa yhdessä vähintään kerran viikossa. Yhteistreeneissä opastan uusia liikkeitä ja tsemppaan asiakasta antamaan itsestään 110 %. Yleensä yhteistreenien lisäksi asiakkaalla on oma harjoitteluohjelma, jonka hän käy itsenäisesti suorittamassa esim. kerran viikossa. Seuraamme yhdessä kehitystä ja päivitän ohjelmaa sen mukaan.

Kaikkien naisien huoli on, että harjoittelemalla naiselliset pyöreät muodot muuttuu kulmikkaaksi, onko se totta?

Tämä on turha pelko! Naisilla lihasten kasvaminen vaatii todella kovaa työtä ja usein vuosien ahkeraa painoharjoittelua. Peruskuntosaliharjoittelulla nainen saavuttaa kiinteämmän vartalon ja ylimääräistä rasvakudosta saadaan palamaan, jotta lihasten kauniit muodot tulevat hieman esille. Tämä tekee ulkonäöstä terveemmän ja sopusuhtaisemman näköisen. Naiselliset muodot eivät katoa, vaan pikemminkin korostuvat!

Kuinka nopeasti yleensä näkyy harjoitusten tuloksia?

Harjoittelun aloittaminen on parasta ja palkitsevinta aikaa, koska silloin tuloksia tulee nopeasti! Jo kuukaudessa tai kahdessa voi saada aikaan huikeita muutoksia!

Mitä on kannattavaa PT:n palvelut tai ison liikuntakeskuksen jäsenyys?

Kuntosaliharjoittelua voit harjoittaa yksityisessä liikuntakeskuksessa tai kaupungin liikuntapaikoissa. Kaupungin liikuntapaikkoja on tarjolla paljon ja ne ovat monesti hinnaltaan edullisempia. Myös erityisryhmät kuten työttömät ja opiskelijat saavat niistä alennusta. Itse valmennan asiakkaitani monessakin eri paikassa. Asiakas saa valita itse paikan, mutta monet ovat päätyneet kaupungin tarjoamiin paikkoihin.

Onko sinulla kokemusta yhteistyöstä maahanmuuttajien kanssa, jos on, miten yhteistyö sujuu heikolla suomen kielellä?

Olen valmentanut myös maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ja yhteistyö on aina sujunut hyvin vaikka suomenkieli ei välttämättä ole ollut ihan täydellistä. Treenaamisessa ja sen opastamisessa on yhtä tärkeää näyttää itse liikkeitä kuin kertoa niistä sanallisesti, joten yleensä näyttämällä selviää jo pitkälle. Kiinnostusta pt-palveluihin maahanmuuttajataustaisilla on melko paljon, mutta rohkeus ottaa yhteyttä puuttuu, koska pelätään kielimuuria. Kannustaisin kaikkia asiaa miettiviä rohkeasti ottamaan yhteyttä, sillä “If there is a will, there is a way"! Heikko suomenkieli ei ole ongelma.

Miten sinuun kannattaa ottaa yhteyttä ja miten uudet asiakkaat pääsevät treeneihin kanssasi?

Jos haluat päästä valmennukseen ja saada tuloksia, voit ottaa minuun yhteyttä joko sähköpostitse: pt.eveliina.kallio@gmail.com tai nettisivujeni kautta www.ptek.fi

Ensin tapaamme tutustumistreeneissä, jossa pääset kokeilemaan miltä tuntuu treenata pt:n kanssa. Sen jälkeen katsomme yhdessä miten lähdemme etenemään kohti tavoitettasi. Jos mietit, että haluat kesäkuntoon, niin nyt alkaa olla ihan viimeinen hetki aloittaa harjoittelu!


Teksti: Helga Ala-Luukko
Kuvat on kirjoittajan arkistosta.
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика