Pilottinumero 2015

Rakkaus kaikkeen lapsiin liittyvään

Irina
Irina Smirnova, yksityisen lastentarha Kindermaan johtaja

Unelmieni lastentarha on koti, johon lapset tulevat joka päivä mielellään ja iloiten. Siellä on kaikkea sitä, mitä heidän kanssaan voi jakaa.

Minä olen Irina. Olen Vantaalla toimivan yksityisen lastentarhan perustaja ja johtaja. Kun minulta kysytään, oliko lastentarhan perustaminen vaikeaa, haluaisin aina sanoa, että ei. Tämä sekä on että ei ole totta. Lastenkasvatuksen ja ajanvietteiden järjestäminen on vaikea, vastuullinen, paljon työtä ja mielikuvitusta sekä tietenkin tietoa vaativa tehtävä. Mutta kun hanke aineellistuu täydessä mittakaavassaan ja alkaa tuottaa hyötyä organisaattorin lisäksi myös pienille kävijöille, on se erityisen mukavaa.

Minusta tuntuu, että nyt ei kannata kuvailla tämän monimutkaisen asian kaikkia kehitysvaiheita. Kerron joistakin ratkaisevista pääpointeista.

Aloitan kertomukseni rakkaudesta. Kyllä vain, siitä kaikkein rajattomimmasta rakkaudesta omaan asiaan. Liiketoimintamme on spesifiä. Sitä on joskus hyvin vaikea asettaa perinteiseen hallintomalliin. Sillä on omat erityispiirteensä. Siinä asuu rakkaus. Ensisijaisesti rakkaus lapsiin, rakkaus kaikkeen lapsiin liittyvään.

Kun ihminen rakastaa, suuret lapsimäärät eivät ärsytä häntä. Kun ihminen rakastaa, hän ei väsy lasten meluun ja kiukutteluun. Kun ihminen rakastaa sitä, mitä hän tekee, ei hän laske pienten asiakkaidensa päälukua lastentarhan avausvaiheessa. Hän kantaa huolta vain siitä, että he eivät sairastuisi ja pysyisivät aina terveenä. Olet onnellinen, kun lastentarhasi lapset ovat tyytyväisiä ja iloisia, kun he kasvavat silmissäsi ja kun heidän vanhempansa ovat tyytyväisiä.

Minulle lastentarhan perustaminen oli unelma. Unelmoin sellaisen lastentarhan avaamisesta, johon haluaisin tuoda omat lapseni. Unelmani oli täynnä rakkautta asiaan, jonka olin valinnut jo nuorena. Tuota valintaa en ole hetkeäkään katunut, se on rakkautta kaikkeen lapsiin liittyvään: värikkäisiin kirjoihin, uusiin leluihin, puuha- ja värityskirjoihin. Rakkautta lapsille suunniteltuun sisustukseen, mattoihin ja kaappeihin. Rakkautta kuutioihin, väreihin, palloihin, rakennussarjoihin… Rakkautta kaikkeen lapsiin liittyvään. Eikä se mennyt ohi päivässä tai kahdessa, vaan nyt huomaan, että se tuli jäädäkseen.

Kun on tällaista rakkautta, niin uskon, että se on luotettava perustus unelmien hankkeen toteutukselle, ja sen hankkeen nimi on Lastentarha. Jos sinua liikuttaa rakkaus ja halu ympäröidä itsesi rakastamallasi asialla, niin onnistut varmasti.

Unelmani syntyhetkellä minulla oli työpaikka, olin työskennellyt monta vuotta rehellisesti ja antaumuksella alle kouluikäisten lasten opettajana yksityisessä lastentarhassa. Jo silloin määrittelin "ehdollisesti" rakkauteni asteen tekemääni asiaan. Voin jakaa sen kanssanne:

Tietokoneeni kansiot olivat täynnä metodiikkaan ja didaktiikkaan liittyvää aineistoja.
Meren rannalta keräsin sileitä kiviä ja näkinkenkiä.
Kannoin kotiin jatkuvasti keppejä, oksia ja muuta "roskaa".
Kotiin tultuani aloin valmistautua seuraavaan luovaan päivään.
Ja luoja paratkoon, jos pääsin lastenkirjojen tai kehittävien lelujen osastolle.

Minulla oli kuitenkin jo silloin liikaa luovia ideoita. On eri asia olla palkattuna työntekijänä, kuin "oman itsensä herrana", hyvässä mielessä. Tämän vuoksi aloin kehitellä omaa liiketoimintasuunnitelmaani, tulevan toimeni virtuaalimallia. Tästä vaiheesta alkoi ammattimaisen toiminnan uusi vaihe. Aloin kouluttaa itseäni ja opiskella toimialan erityispiirteitä. Etsin ja luin itsenäisesti asiaan liittyvistä laeista, normeista ja vaatimuksista. On vaikea sanoa, miten nopeasti olisin lähtenyt toteuttamaan suunnitelmaani, jos sattuma ei olisi puuttunut peliin. Mutta se on jo oma tarinansa… Siksi, vaikka se kuulostaakin banaalilta, täytyy olla ennen kaikkea unelmansa vallassa. Unelma on menestyksen saavuttamisen lähtökohta.

Unelmat unelmina, mutta oman liiketoiminnan aloittamisessa tärkeä merkitys on myös elämänasenteella. Se on ydin, joka on lähtökohta matkalla menestykseen. Mitä sitten elämänasenne tarkoittaa, mitä siihen sisältyy? Se on ennen kaikkea uskoa omaan itseesi. Ei kannata edes miettiä menestymiskeinoja, jos ei usko itseensä. Tätä ei kannata sekoittaa itseluottamukseen. Kannattaa uskoa tekemääsi asiaan ja mahdollisuuksiisi päästä tavoitteeseesi. Muuten sitä tie menestykseen on kulkukelvoton. Menestymisellä tarkoitan tässä yhteydessä oman yrityksen, firman perustamista ja omien luovien ideoiden toteuttamista.

Oman lastentarhan perustaminen on, kuten sanottua, kuitenkin oma erikoisalansa. Eikä siihen varmaankaan kannata ryhtyä pelkästään laskin kädessään… kun on suuri tarve löytää töitä… päässä on ajatus rakentaa liiketoimintaa lapsista, koska siihen voi saada tukia… koska joku sanoi, että se on helppoa… vain siksi, että olet äiti tai pedagogi, etkä osaa tehdä mitään muuta.

Kannattaa miettiä tarkkaan, minkä polun valitsee. Onko tämä juuri sinun tiesi? Tämä ei ole kaikkien bisnestä. Tämä on valittujen bisnestä. Niiden, jotka tuntevat vastuunsa. Niiden, joilla on rakkautta. Rakkautta kaikkeen lapsiin liittyvään.

Jos siis haluat harjoittaa liiketoimintaa, niin siihen on perehdyttävä täysin. Tuntea itsessään kaikki vaiheet. Bisnestä ei voi rakentaa, aloittaa tai avata omaa yritystä, jos et ole ymmärtänyt koko prosessia sisältäpäin. Tähän ei mielestäni riitä se, että olet saanut ammatillisen ja alan koulutuksen, mielellään pitäisi olla myös työkokemusta alalta, johon aiot ryhtyä. Koulutus ja kokemus ovat eri asiat. Minun ideani toteutukseen johti yksi tie. Mutta yksi asia oli minulle selvä, ja se oli hankkeeni kulmakivi: näin selvästi ja yksityiskohtaisesti päämääräni, eli tuloksen, jonka saavuttaisin liiketoimintasuunnitelman toteuttamisen tuloksena. Monessa minua auttoi kokemukseni Suomen lastentarhaopetuksesta. Muistelen kiitollisena kaikkia kollegoitani, joiden kanssa olen tehnyt työtä monet vuodet. Heiltä olen oppinut, ja heille olen jakanut omaa kokemustani ja tietojani. Ammatillinen kokemus on mittaamattoman arvokasta yksityisyrittäjälle, se on suoraan sidoksissa tulevan toiminnan laatuun. Tämäkään ei kuitenkaan riitä.

Tärkeää on myös se, että jos itsellä ei ole kokemusta oman yrityksen johtamisesta ja perustamisesta, on käännyttävä ammattilaisten puoleen, oppineiden ihmisten. Mielestäni pääkaupunkiseudulla tämä ei ole ongelma. Ensinnäkin voi kääntyä YritysHelsingin puoleen, se on yrittäjien neuvontapalvelu. YritysHelsinki tarjoaa palveluita tuleville ja jo alkuun päässeille yrittäjille ja tukee niitä kaikissa vaiheissa liikeidean kehityksestä aina hyödyllisten kontaktien etsintään. Keskus järjestää ilmaisia tapahtumia, joista voi saada tärkeää tietoa ja perustaidot liiketoiminnan aloittamiseen.

Yrittäjyyden alalla, nimenomaan yrittäjyyden, olen aloittelija. Oppimista ja itsensä kehittämistä löytyy aina. Lait ja vaatimukset muuttuvat. Pääasia on, että yrittää olla pelkäämättä vaikeuksia ja näkee selkeänä maalin, johon haluaa osua.

Ja lopuksi… Lastentarha-alalla ei ole sijaa ilkeydelle, kateudelle tai kovalle kilpailulle. Ei ole sijaa kiireelle tai kireydelle. Täällä on lapsia. Meille uskotaan kaikkein arvokkain, mitä voi olla. Jokaisen vanhemman on voitava luottaa siihen, että lastentarhan suljetun oven takana hänen lapsensa on onnellinen, iloinen ja täysin turvassa. Että täällä on oikeasti, eikä vain mainoslauseissa, kaikki edellytykset hänen lapsensa täysipainoiseen kehitykseen.

Olen halunnut luoda rakkauden ja valon saarekkeen pienille asiakkailleni ja heidän vanhemmilleen. Uskon ja toivon, että olen luonut hyvän pohjan. Edelleen minussa palaa rakkaus kaikkeen lapsiin liittyvään.

Kunnioittaen, Irina Smirnova
yksityisen lastentarha Kindermaan johtaja, Vantaa
Kuvat on kirjoittajan arkistosta.
Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика