Pilottinumero 2015

RADUGA

Uusi perhekerho Vantaalla

raduga

"... Mitä pidempään asun Suomessa, sitä paremmin ymmärrän, että kokonainen, onnellinen ihminen on maailman kansalainen eli nykykielellä kosmopoliitti..."

Muutama vuosi sitten työskenneltyäni perheleirillä, tutustuin nuoreen, lahjakkaaseen taiteilijaan. Hänen tunneilleen osallistui aina käytännössä koko leirin väki pienistä isoihin: äidit ja isoäidit tekivät erilaisia käsitöitä yhdessä lasten kanssa, mutta myös itsenäisesti. Kolmiulotteiset maalaukset, kynttilänjalat, koristellut pullot, paperikukista valmistetut taulut ovat luultavasti tähän päivään mennessä koristamassa useampaakin asuntoa!

Niin kuin yleensäkin yhdessä työskennellessä arvostetaan eniten yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka antaa mahdollisuuden tehdä töitä hankkeiden parissa ja ymmärtää täydellisesti toinen toistaan, eli kun toinen pudottaa jotakin, niin toinen ottaa kiinni.

Ajan mittaan aloimme saada ideoita yhteistyömahdollisuuksista, työstä, joka liittyisi luovaan työhön ja lapsiin. Taiteilijamme on aloittanut työskentelynsä lasten kanssa kahdeksan vuotta sitten, kun hän sai ensimmäisen ryhmän ala-asteikäisiä lapsia opetettavakseen. Vuosien kuluessa heistä on jo kasvanut nuoria naisia, vahvoja ammattilaisia, jotka osallistuvat näyttelyihin ja joilla on jo paljon töitä varastossaan: eri tekniikoilla tehtyjä muotokuvia, asetelmia ja maisemia. Joka vuosi taidemaalaustunneille haluavia on yhä enemmän ja enemmän.

Tuohon aikaan, kun työskentelin erään mahtavan naisen alaisuudessa yhdessä Suomen vanhimmista venäjänkielisistä klubeista, päätin lopulta, että vietän lopun elämäni Suomessa. Oli erittäin mukava kotoutua täysin suomalaiseen yhteiskuntaan, hallita suomen kieli, löytää töitä ja tulla tasavertaiseksi yhteiskunnan jäseneksi, mutta en halunnut, että jo vähän vanhemmat lapseni unohtaisivat juurensa, oman kansansa perinteet ja heidän äidinkielensä. Mitä pidempään asun Suomessa, sitä paremmin ymmärrän, että kokonainen, onnellinen ihminen on maailman kansalainen eli nykykielellä kosmopoliitti. Lapsemme käyvät suomalaista koulua, heillä on suomalaisia kavereita ja he käyvät usein suomalaisissa kerhoissa ja ryhmissä. Tästä on todellakin hyötyä heidän kehitykselleen ja tulevaisuudelleen. Mutta yhä useammin kuitenkin mietitään, miten nuoremmalle sukupolvelle saadaan säilytettyä esivanhempiemme rikas perintö.

Kun alat pohtia näitä asioita, törmäät yhä useammin ihmisiin, joilla on samanlaisia ideoita ja ajatuksia. Pikku hiljaa, vuosien jälkeen päätimme yhteisten keskustelujen pohjalta perustaa yhdistyksen Vantaalle. Yhdeksi meidän hankkeeksemme tuli lasten ja nuorten klubi Raduga.

21.3.2015 klubi avasi ovensa eri-ikäisille nuorille. Jo nyt meillä on kolme kerhoa kaikkein pienimmille: taide-, teatteri- ja tanssikerhot. Syksyksi suunnittelemme englannin kielen kerhoa, DJ-kursseja ja paljon muuta mielenkiintoista. Miten meidän mielestämme klubimme eroaa monista muista organisaatioista? Ensinnäkin me olemme PERHEILLE suunnattu klubi. Kun kaikkein pienimmät muovailevat tai askartelevat äitiensä kanssa, isoveljet ja -siskot käyvät heidän ikäisilleen suunnatuissa kerhoissa ja tuntien jälkeen äidit voivat lastensa kanssa juoda kahvia, mehua, seurustella keskenään ja leikkiä.

raduga raduga

Alle kuukaudessa olemme jo saaneet vakioasiakkaita, ja mikä on meille erityisen arvokasta: nämä asiakkaat ovat kokonaisia perheitä. Äidit käyvät mielellään työpajoissa ja lapset erilaisissa kerhoissa. Yhtenä päivänä oli erittäin mukava kuulla ohimennen äitien keskustelua siitä, kuinka he antoivat neuvoja eräälle äidille ensimmäisen auton ostossa.

Olemme todella iloisia siitä, etteivät ihmiset tuo vain lapsiaan tunneille, vaan he tulevat myös itse seurustelemaan ja viettämään vapaapäiviään hyvässä seurassa. Me omalta osaltamme arvostamme jokaista oppilastamme. Joustava alennusjärjestelmä, monipuoliset ohjelmat, tapahtumat ja juhlat ovat pieni osa sitä, millä haluamme ilahduttaa myös tulevia klubimme jäseniä.

Kunnioittavasti Vantaan Raduga ry:n
ystävällinen henkilökunta,

Kristina Chernih, puh. 050 538 0532
Olga Seppänen, puh. 040 519 9928
www.raduga.fi
info@raduga.fi
Kuvat: Raduga ry
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика