2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (24)


№ 3 (23)


№ 2 (22)


№ 1 (21)

№ 2 ( 22 ) 2014



PIONI ry auttaa omaishoitajia jaksamaan

Tietoa, vertaistukea ja toimintaa omalla äidinkielellä

Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI on yhdistys, joka tukee omaishoitajia ja auttaa heitä jaksamaan. Yhdistyksellämme on vertaistukitoimintaa useissa kunnissa Pirkanmaalla. Vertaistukiryhmissä omaishoitajat saavat tukea ja käytännön vinkkejä toinen toisiltaan puhumalla ja vaihtamalla kokemuksiaan. Vertaisryhmät voivat olla myös toiminnallisia: ryhmäläiset voivat harrastaa vaikkapa liikuntaa tai käsitöitä yhdessä. Ryhmiin voi kutsua myös vierailijoita puhumaan jostain tietystä aiheesta. Omaishoitajalle on erittäin tärkeää pitää huolta myös omasta henkisestä ja fyysisestä kunnostaan, jotta jaksaisi huolehtia lähimmäisestään. Kesäisin Pioni ry järjestää retkiä ja kaikenlaista muuta toimintaa jäsenten toiveet huomioon ottaen.

Monikulttuuriset Pirkanmaan Omaishoitajat -projekti (MoPO) on aloittanut toimintansa syksyllä 2013. Projektin tarkoitus on integroida venäjänkielisiä ja muita entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevia omaishoitoperheitä sekä täkäläiseen omaishoitojärjestelmään, että yhdistystoimintaan. Päämääränä on auttaa ja tukea kohderyhmän perheitä jatkamaan täällä Suomessa omaa perinnettään, johon olennaisena osana kuuluu lähiomaisen auttaminen perhepiirissä. Yhdistystoiminnasta saatu tieto ja taito auttavat omaishoitajia/omaishoitoperheitä jaksamaan arjessa. Hankkeen puitteissa tarjoamme tietoa, vertaistukea ja toimintaa myös venäjän kielellä.

Erityisesti omaishoitotilanteisiin painottuvaa tukea maahanmuuttajaperheille ei tätä ennen juurikaan ole ollut tarjolla, vaikka esimerkiksi vertaistuelle on varmasti tarvetta. Elämänlaatua voivat heikentävää mm. yksinäisyys ja koti-ikävä, jos sosiaaliset verkostot puuttuvat. Useimmat ikääntyvät maahanmuuttajat kuitenkin haluavat elää vanhuuttaan turvallisesti kodissaan omaistensa hoitamana. Ongelmana on myös monille tuntematon ja vaikeaselkoinen palvelujärjestelmämme, mikä hankaloittaa kotona asumista tukevien palveluiden käyttämistä.

Haluamme antaa omaishoitajille mahdollisuuden puhua omalla äidinkielellään omaishoitajan arkea koskevista kysymyksistä. Päätimme perustaa venäjänkielisen vertaistukiryhmän. Ensimmäisen kerran tapasimme toukokuussa, jolloin tutustuimme ja suunnittelimme tulevaa toimintaa syksylle. Venäjänkielinen omaishoitajien vertaistukiryhmä tapaa kerran kuukaudessa syyskuusta lähtien. Vertaisryhmän ensimmäinen kokoontuminen on 11.9. klo 12.3014.00. Kokoontumispaikka: Pelipuiston seurakuntakoti, Teekkarinkatu 17 Hervanta.

Syyskuussa 25. päivä järjestämme myös tiedotustilaisuuden omaishoitajia koskevista kysymyksistä venäjäksi tulkattuna. Ohjelmassa on mm. omaishoitajan lomiin ja tukiin liittyvää asiaa, yhdistyksen ja projektin esittelyä. Tapahtumapaikka: Pelipuiston seurakuntakoti, Teekkarinkatu 17 Hervanta. Tästä tiedotamme elokuun alussa enemmän, kuten myös vertaisryhmän alkamisesta.

Suunnitteilla on myös tehdä lyhyt palveluopas omaishoitajille venäjän kielellä.

Tällä hetkellä teemme myös ns. etsivää työtä, eli etsimme kohderyhmäämme kuuluvia henkilöitä. Jos tunnet venäjänkielisen tai muun entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevan omaishoitajan, voit kertoa hänelle

PIONIsta sekä projektistamme. Ehkä vertaisryhmätoiminta tai muu yhdistystoiminta voisi olla hänelle tueksi.

Tekstin on lähettänyt Tampereen Venäläinen klubi, Margarita Niemi

Lisätietoja:http://pioniry.fi

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика