№ 9-10 ( 111-112 ) 2015



Ohjaamo tukee ja palvelee nuoria

– Myös nuoret joutuvat kärsimään talouden taantumasta ja heikosta työllisyystilanteesta. Ohjaamo-toiminnalla pyritään vastaamaan nuorten haasteisiin. Koskaan aiemmin ei meillä ole ollut käytössämme näin kehittynyttä työkalua, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoi ensimmäisen Ohjaamoviikon avajaistilaisuudessa Jyväskylässä 25.1.2016.

Ohjaamo on uudenlainen alle 30-vuotiaiden nuorten matalan kynnyksen palvelupaikka, joka toimii ympäri Suomen. Toiminnan taustalla on nuorisotyöttömyyden kasvu ja nuorten tarve saada tietoa, neuvontaa ja tukea yhdeltä luukulta. Toiminta on osa hallituksen nuorisotakuuta.

– Jokaisen nuoren tilanne on erilainen, ja Ohjaamon moniammatillisen asiantuntijaryhmän avulla nuoren on mahdollista saada yksilöllistä ja räätälöityä tukea. Ohjaamossa nuori tulee kuulluksi ja osallistuu häntä koskevien suunnitelmien ja toimenpiteiden laadintaan, ministeri kertoi.

 

Ohjaamoista monipuolista tukea ja neuvontaa

Ohjaamon tarjoama tuki voi olla esimerkiksi opinto-ohjausta, työnhakua tai työelämätaitojen opettelemista. Nuorten saatavilla on TE-palveluiden, nuorisotyön, opinto-ohjauksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisia sekä kolmannen sektorin tarjoamia palveluita. Työllistymisen näkökulmasta Ohjaamon yhteistyö alueen yritysten kanssa on tärkeää.

– Ohjaamo on kokonaan uudenlainen, monialaisuuteen ja eri toimijoiden yhteistyöhön perustuva toimintamalli. Ohjaamoissa viranomaiset, kuin myös muut nuorten parissa työskentelevät tahot toimivat yhdessä, ministeri Lindström painotti.

 

Tavoitteena Ohjaamo-toiminnan vakiinnuttaminen

Eri puolilla Suomea on toiminnassa tällä hetkellä yli 30 Ohjaamoa, joista suurin osa saa toimintaansa tukea Euroopan sosiaalirahastolta. Ohjaamojen toiminta-alueella asuu noin 60 prosenttia Suomen 16–29-vuotiaista nuorista. Useimmat Ohjaamot ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2014.

– Ohjaamojen toimintamallit, -tavat ja prosessit kartoitetaan tarkoin. Syntyneet hyvät käytännöt levitetään kaikkien hyödynnettäväksi ja toimintaa kehitetään yhä paremmaksi ja sujuvammaksi. Toiveena on, että Ohjaamo-toiminta kasvaa ja kehittyy ja että siitä tulee pysyvä, keskeinen osa nuorille suunnattuja palveluja, ministeri Lindström linjasi.

 

Ohjaamo Jyväskylä

Veturitalleilla toimivasta Ohjaamosta alle 30-vuotiaat saavat tukea elämänhallintaan, urasuunnitteluun, oman opiskelualan löytämiseen, työllistymiseen sekä sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämiseen. Ohjaamon päivystyksessä voit asioida ilman ajanvarausta ti-to klo 12.00–16.00

 Ohjaamotyössä ovat mukana Veturitallin nuoriso-ohjaajat ja muut toimijat. Ohjaamosta tavoitat helposti myös nuorille tarkoitettua, järjestöjen ja hankkeiden tarjoamaa ohjausta ja toimintaa.

Tarvittaessa voit saada Ohjaamosta asiakasvastaavan, joka auttaa sinua oman elämän pohtimisessa, asioiden hoitamisessa ja asioinnissa eri toimijoiden kanssa (TE-toimisto, Kela, oppilaitokset, terveydenhuolto ym.).

 

Osoite: Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä.

Ajanvaraukset ja tiedustelut ma–pe klo 12.00–16.00 puh. 050 311 8877 (myös whatsapp),

sähköposti: ohjaamo@jkl.fi

 

Lähteet:

www.jyvaskyla.fi/tyollisyyspalvelut/ohjaamo

www.peda.net/img/portal/3156750/Mika_on_Ohjaamo_Educa16kevyt.pdf?cs=1453957501

www.peda.net/veraja/keskisuomenely/ohjaamot/ohjaamo-toiminta

www.tem.fi/?s=2467&89506_m=119834

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика