Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 9-10 ( 111-112 ) 2015
Monikko ry:n hallinnoimassa ja RAY:n rahoittamassa Paloma-projektissa on onnistuttu kolmen vuoden aikana rakentamaan Jyväskylässä toimiva asuinalueittainen malli ikääntyvien maahanmuuttajien hyvinvoinnin lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Toiminta jatkuu ja Jyväskylän lisäksi hyviä käytäntöjä siirretään lähikunnille. Jyväskylän asuinalueilla järjestetään kerhoja, kuten esimerkiksi suomen arkikieli, atk-kerho, liikuntakerhot, kuoro ja toimintatuokiot. Työn alla on perinteisten kevättapahtumien valmistelua, kuten Kansainvälinen naistenpäivä 6.3. Matarassa ja Talven päättäjäiset ”Malsenitsa” 13.3. Jyväsjärvellä. Uutta on myös tulossa, kuten Ystävyyttä yli rajojen musiikin merkeissä 13.3. Palokan Pelimannitalolla. Paloman toiminta pyörii Huhtasuolla, Keltinmäessä, Kuokkalassa, keskustan alueilla, Palokassa ja muualla. Kumppaneina ovat pääosin kunnan sote-palvelut, eläkeläis- ja asukasyhdistykset sekä asuinalueiden muut toimijat, seurakunnat, sote-oppilaitokset ja aktiiviset maahanmuuttajayhdistykset.
Yhteistyökontaktien rakentaminen muihin Keski-Suomen kuntiin aloitettiin jo Paloma-projektin aikana. Vuonna 2015 kontaktien luominen lähti liikkeelle pohjoisista kunnista, joista ensimmäisenä oli Äänekosken seutu. Tilaston mukaan Äänekoskella, Jämsässä ja Laukaassa on eniten maahanmuuttajia Jyväskylän jälkeen. Paloma-toiminnan kautta herätämme keskisuomalaisten kuntien kiinnostusta ikääntyvät maahanmuuttajat -ilmiöön sekä kunnissa asuvien ikämaahanmuuttajien tarpeisiin, jotta kohderyhmän ongelmiin voidaan tarttua ajoissa järjestämällä heille tarvittavia palveluja ja mielenkiintoista toimintaa. Paloman tavoitteena onkin edistää ikääntyvien maahanmuuttajien integroitumista suomalaisyhteiskuntaan järjestämällä yhdessä eri sektorien toimijoiden kanssa ennaltaehkäisevää toimintaa kohderyhmälle. Paloman valistustyön kautta kunnat saavat asiantuntevaa tietoa monikulttuurisuudesta, maahanmuutosta ja suvaitsevaisuudesta, jotka ovat olleet viime aikoina kiivaan keskustelun aiheena.
Lisätietoa: www.monikkoyhdistys.com tai puh. 044 500 5012.
Alina Ahtamo,
Paloma-toiminta, koordinaattori
Kuvat: Sonja Alapiha
Venäjännös: Lidia Popova