№ 9-10 ( 111-112 ) 2015



Mitä asioita asialistalla?

Vuosi 2016 on vasta alussa, mutta vaikuttaa siltä, että siitä tulee kiireinen Euroopan parlamentille. Meppien asialistalla ovat muun muassa muuttoliike ja ilmastosopimukseen liittyvät sitoumukset. Lisäksi paneudutaan muun muassa viranomaisten resurssien parantamiseen terrorismin vastaisen työn tehostamiseksi, oikeudenmukaisempaan yritysverotukseen ja tietosuojaan. Tässä katsaus pääaiheisiimme vuodelle 2016.

Muuttoliike

Satojentuhansien maahanmuuttajien saapuminen EU:hun on haastava tilanne. Parlamentti voi vaikuttaa komission turvapaikanhakijoiden pysyvää uudelleensijoittamista koskevaan ehdotukseen, jonka tarkoituksena on laskea muuttoliikkeen aikaansaamaa painetta. Lisäksi on tarkoituksena luoda uusi EU-virasto, jolla on suuremmat valtuudet EU:n rajojen valvontaan.

Parlamentti äänestää lisäksi listasta koskien "turvallisia alkuperämaita", joista peräisin olevat ihmiset voidaan palauttaa takaisin nopeutetussa aikataulussa.

Turvallisuus ja yksityisyydensuoja

Vuonna 2015 tapahtuneet terrori-iskut antoivat lisäponttaa lentomatkustajien tietojen käyttämiseen terrorismista epäiltyjen kiinnisaamiseksi. Mepit ja hallitukset pääsivät alustavaan sopimukseen aiheesta joulukuussa 2015, ja aiheesta äänestetään pian täysistunnossa.

Europolin toimivaltuuksien lisääminen terrorismin vastaisessa työssä tulee täysistuntoäänestykseen keväällä. Parlamentti ja EU-hallitukset sopivat aiheesta jo alustavasti. (Europol on ollut täysivaltainen EU:n virasto vuodesta 2010. Se perustettiin 1990-luvulla ja sillä on yli 900 ihmisen vahvuinen henkilökunta Alankomaiden Haagissa. Nykyinen Europolin johtaja on britti Rob Wainwright.)

Parlamentti on tehnyt töitä tietosuojan parissa vuosien ajan ja neuvoston kanssa joulukuussa löydetyn alustavan sovun ansiosta nyt ollaan lähellä lainsäädännön lopullista hyväksymistä. Tarkoituksena on antaa Internetin käyttäjille lisää mahdollisuuksia turvata yksityisyydensuojansa.

Verotus ja ilmastonmuutos

Meppien mielestä yritysverotusta täytyy uudistaa, jotta varmistetaan, että monikansalliset yritykset maksavat oikeudenmukaisen määrän veroja siellä, missä niiden tuotot syntyvät. Järjestyksessään toinen aiheesta vastaava valiokunta käsittelee aihetta vuonna 2016.

Parlamentilla on myös tutkintavaliokunta, joka tutkii autojen päästöskandaalia ja puutteita testausjärjestelmissä, jotka mahdollistivat tulosten manipuloimisen.

EU:n täytyy alkaa vuonna 2016 myös toimiin Pariisin ilmastokokouksessa 2015 sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Parlamentin on määrä äänestää vuoden aikana muun muassa EU:n päästökauppajärjestelmän uudistamisesta ja uusista säännöistä koskien ajoneuvoja.

Muut aiheet

Digitaalisia sisämarkkinoita koskevasta oma-aloitemietinnöstä äänestetään tammikuussa. Kansainvälisiä sopimuksia, kuten palvelukauppasopimusta (TiSA) ja transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta (TTIP), tullaan käsittelemään myös tänä vuonna. Parlamentti pyrkii edistämään kiertotaloutta ja energiaunionin aikaansaamista.

 

Materiaalin kokosi Irina Senkina.

Lähte: www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика