№ 1 ( 01 ) 2009

Tervetuloa Tampereelle!

Tampereella asuu noin 8000 vieraskielistä asukasta, joka on koko asukasmäärästä noin neljä prosenttia. Lähes kaksi tuhatta tamperelaista puhuu äidinkielenään venäjää.
Tampere on perinteistä maahanmuuttoaluetta sikäli, että täällä on hyödynnetty huipputeknologiaa ja sitä tuoneita maahanmuuttajia jo 1800-luvulla. Meillä on ollut huippuosaajia tuomassa esimerkiksi Skandinavian ensimmäistä sähkövaloa tai isoja höyrykoneita teollisuuden ja asukkaiden hyödyksi.

Yleensä Suomessa ulkomaalaisasiat on perinteisesti ymmärretty lähinnä pakolaisasioina; aluksi tulivat chileläiset, sitten vietnamilaiset ja sen jälkeen monia muita. Myös kunnat ovat hoitaneet maahanmuuttokysymyksiä aikaisemmin humanitäärisen muuton asioina. Tampere on ollut edelläkävijä sikäli, että tänne on ensimmäisenä perustettu keskushallinnossa toimivan maahanmuuttajatyön pääkoordinaattorin toimi. Pääkoordinaattorin tehtävänä on ollut kehittää kaikkien kauempaa tulevien ihmisten palveluita ja auttaa kaupungin eri sektoreita maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Samaan aikaan palvelujen koordinoinnissa on toiminut neljä työntekijää, joista kukin on hoitanut omaa sektoriaan, yksi peruskoulun, yksi kulttuurin, yksi ammatillisen koulutuksen ja yksi sosiaali- ja terveyspalvelujen puolella.

Myös kaupungin hallintoa on uudistettu 2000-luvun alusta, ja osa nimikkeistäkin on muuttunut. Tampere oli vuonna 2007 jälleen kerran edelläkävijänä siirtyessään pormestarimalliin. Samana vuonna valtakunnassa nähtiin myös ensimmäinen kunnallinen maahanmuuttajaneuvosto – tietenkin Tampereella. Sen kaikki jäsenet edustavat maahanmuuttajia, ja neuvosto voi pyytää kuultavakseen minkä hyvänsä kaupungin tahon. Nykyään vastaava maahanmuuttajista koostuva elin on perustettu jo muutamiin muihinkin kuntiin.

Mosaiikki-lehti ei ole syntynyt Tampereella, vaan Jyväskylässä. Sinnikäs Jyväskylän toimitus on nyt saanut lehdelle rahoitusta Raha-automaattiyhdistykseltä, jotta lehti leviäisi jatkossa myös muihin kaupunkeihin. Tervetuloa Tampereelle! Tampereen kaupunki rahoittaa lehden kustannuksista oman, varsin vaatimattoman osansa. Monet Mosaiikin jutuista ovat yleisiä ja ne koskevat kaikkia Suomeen muuttaneita asuinpaikasta riippumatta. Erilliset, lehden keskiosassa olevat Tampere-sivut leviävät siis vain Tampereella ja tamperelaisille. Hienoa on se, että Tampereen sivuja kirjoittavat tamperelaiset itse. Toivottavasti lehti myös ilahduttaa tamperelaisia lukijoitaan, ovatpa he sitten täällä pysyvästi tai vuokratyöläisinä, perhesuhteiden vuoksi tai opiskelemassa.

Mosaiikin haasteena täällä on löytää omat, tamperelaiset lukijansa. Tämä onnistuu käsittääkseni vain, jos maahanmuuttajajärjestöt toimivat aktiivisesti ja jos lehteä on saatavilla siellä missä maahanmuuttajia liikkuu, esimerkiksi isoimmissa kirjastoissa tai työvoimatoimistoissa sekä kaupungin neuvontapisteessä Puutarhakadulla.

Tämä on hyvä alku hyvälle yhteistyölle. Toivottavasti saamme paljon lukijapalautetta, jonka avulla voimme kehittää lehteä edelleen.



Marja Nyrhinen
maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori
Tampereen kaupunki

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика