№ 8 ( 80 ) 2012
Hei kaikki, rakkaat lukijat!
Meidän työmme ei pysähdy hetkeksikään – lehtien julkaisemisen ja tiedonjakamisen lisäksi on erilaisia seminaareja ja koulutuksia. Kävin äskettäin Helsingissä kansainvälisessä symposiumissa, jonka järjesti iYouth-hanke.
Tapahtumassa keskusteltiin muun muassa kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyöstä. Tällainen yhteistyö on ajankohtaista ja välttämätöntä. Valtion kotouttamisohjelmassa vuosille 2012–2015 puhutaan juuri yhteistyön laajentamisesta ja kontaktien lisäämisestä valtion ja kolmannen sektorin välillä. Tähän sektoriin kuuluvat myös kaikki maahanmuuttajajärjestöt.
On kuitenkin eri asia kirjata tavoite paperille, kuin toteuttaa sitä käytännössä. Toteutukseen tarvitaan konkreettisia mekanismeja ja työkaluja, tarvitaan taloudellinen pohja ja loppujen lopuksi molemminpuolista tahtoa ja ymmärrystä. Tämä on varmaankin kaikkein vaikein asia. Ainakin valtiosektoria edustavien virkamiesten ja virallisten tahojen kannalta. Luultavasti vain ajan kuluminen auttaa heidän pelkoonsa luoda kontakteja maahanmuuttajajärjestöihin. Ja siihen, ettei virkamiehen päässä heräisi heti kauhukuvia, kun tulee puhe yhteistyöstä monikulttuurisen sektorin kanssa. Edessä on siis vielä paljon työtä ”uuden viranomaisen” kasvattamiseksi. Sellaisen viranomaisen, joka on aktiivinen eikä pelkää nykyaikaista, monikulttuurista yhteisöä, jonka kanssa hän joutuu kosketuksiin.
Mieleen tulee johtopäätös: Arvoisat kansalaisjärjestöjen edustajat, näyttäkää aktiivisuutenne ja halukkuutenne luoda yhteyksiä kaupunkinne hallinnon edustajiin. Kaikkihan me tiedämme, mitä pitää tehdä, jos ”vuori ei tule Muhammedin luo…” Kertokaa toimituksellemme, miten olette onnistuneet, niin me kerromme lehdessä positiivisista kokemuksistanne muillekin.
Kunnioittaen, Tatjana Doultseva,
Mosaiikin päätoimittaja
Suomennos: Tiia Moilanen