2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (81-82)


№ 8 (80)


№ 7 (79)


№ 6 (78)


№ 5 (77)


№ 4 (76)


№ 3 (75)


№ 2 (74)


№ 1 (73)

№ 8 ( 80 ) 2012



Euroopan parlamentti

Edellisessä Mosaiikki-lehdessä (№ 7) aloitimme kertomuksen Euroopan parlamentista ja sen perustamisen historiasta. Jatkamme nyt tutustumista parlamenttiin ja kerromme sen tehtävistä ja toiminnasta.

Euroopan parlamentti on ainoa suorilla vaaleilla valittu EU:n toimielin ja yksi suurimmista demokraattisista edustajakokouksista maailmassa. Suurin osa parlamentin varsinaisesta työstä tehdään valiokunnissa, jotka

laativat mietintöjä. Mietinnöistä äänestetään täysistunnossa.

Euroopan parlamentin valta on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmenten aikana. Nyt parlamentti toimii lähes kaikkien Euroopan unionin lakien toisena lainsäätäjänä yhdessä neuvoston kanssa. Euroopan parlamentti myös valvoo komission työtä ja hyväksyy EU:n budjetin.

Virallisen toimivallan käytön lisäksi parlamentti työskentelee läheisessä yhteistyössä EU-maiden kansallisten parlamenttien kanssa. Säännöllisten yhteisten parlamentaaristen edustajakokousten avulla kansalliset näkökulmat voidaan ottaa paremmin huomioon, kun asioita käsitellään Euroopan parlamentissa.

EP:n lainsäädäntövalta

Tavallinen lainsäätämisjärjestys antaa useimmilla aloilla parlamentille tasavertaisen aseman lainsäätäjänä neuvoston kanssa (esim. talouden ohjaus ja hallinta, maahanmuutto, energia, liikenne, ympäristö ja kuluttajansuoja). Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät yhdessä ylivoimaisesti suurimman osan Euroopan unionin laeista.

EP:n valvontavalta

Euroopan parlamentilla on paljon valvontavaltaa. Sen ansiosta parlamentti voi valvoa muiden toimielinten toimintaa, EU-budjetin oikeaa käyttöä sekä varmistaa EU-lain oikean toimeenpanon.

Eurooppa-neuvostossa kokoontuvat Euroopan unionin jäsenmaiden valtionpäämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan toimikausi on 2,5 vuotta, ja se voidaan uusia kerran. Eurooppa-neuvosto määrittelee unionin yleiset poliittiset tavoitteet ja prioriteetit.

Euroopan unionin neuvosto on toinen EU:n lainsäädäntövallan käyttäjistä. Se muodostuu jäsenvaltioiden ministereistä. Parlamentin jäsenet voivat esittää neuvostolle suullisia ja kirjallisia kysymyksiä ja pyytää aloitteita uusista politiikoista.

Ulkoasioiden neuvoston pysyvänä puheenjohtajana toimii unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Hän tai hänen edustajansa osallistuu täysistuntokeskusteluihin, joissa käsitellään ulko-, turvallisuus- tai puolustuspolitiikkaa. Korkea edustaja raportoi Euroopan parlamentille kahdesti vuodessa näistä politiikoista ja niiden talousarviovaikutuksista.

Euroopan komissio valvoo perussopimusten noudattamista ja on EU:n toimeenpaneva elin. Euroopan parlamentilla on oikeus hyväksyä ja erottaa Euroopan komissio. Vuodesta 1994 alkaen komissaariehdokkaiden on pitänyt saapua parlamenttiin kuultaviksi.

Parlamentti valvoo komissiota ja voi lopulta erottaa sen. Tähän mennessä on esitetty kahdeksan epäluottamuslausetta, joista yhtäkään parlamentti ei ole hyväksynyt.

Parlamentti valvoo komissiota, joka toimittaa sille säännöllisesti kertomuksia, kuten vuosikertomuksen unionin toimista ja talousarvion toteuttamisesta. Kerran vuodessa komission puheenjohtaja pitää parlamentin täysistunnossa puheen unionin tilasta. Parlamentti pyytää komissiolta säännöllisesti uusia toimintapoliittisia aloitteita, ja komission on vastattava parlamentin jäsenten suullisiin ja kirjallisiin kysymyksiin.

Tuomioistuin on unionin oikeuden ylin oikeusaste. Se tulkitsee unionin säädöksiä ja varmistaa, että niitä sovelletaan yhdenmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa. Parlamentti voi haastaa komission tai neuvoston oikeuteen, jos ne ovat toimineet unionin oikeuden hengen vastaisesti.

Euroopan keskuspankki EKP vastaa euroalueen rahapolitiikasta. Parlamentin mielipidettä täytyy kysyä EKP:n pääjohtajan, varapääjohtajan ja johtokunnan jäsenten valinnassa ennen kuin Eurooppa-neuvosto nimittää heidät. EKP:n pääjohtaja esittelee pankin vuosikertomuksen parlamentin täysistunnossa ja osallistuu talous- ja raha-asioiden valiokunnan kanssa käytävään säännölliseen rahapoliittiseen vuoropuheluun.

Tilintarkastustuomioistuin antaa vuosikertomuksen edellisen vuoden talousarviosta neuvostolle ja parlamentille. Kertomuksen pohjalta Euroopan parlamentti päättää, hyväksyykö se komission budjetin käytön myöntämällä vastuuvapauden. Parlamentin mielipidettä täytyy kysyä ennen kuin neuvosto nimittää tilintarkastustuomioistuimen jäsenet.

Parlamentti lähelläsi

Parlamentti on kaikkien Euroopan kansalaisten edustaja. Siksi monikielisyydestä on tullut yksi sen tärkeimmistä piirteistä. Euroopan parlamentilla on tiedotustoimisto jokaisessa jäsenvaltiossa. Toimistojen tehtävänä on lisätä tietoisuutta Euroopan parlamentista ja Euroopan unionista ja kannustaa äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.

Euroopan parlamentin tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä. Kohderyhmiä ovat mm. tiedotusvälineet, koulut ja muut oppilaitokset, tutkijat, viranomaiset ja järjestöt. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia.

Toimistosta voi kysyä Euroopan parlamentin työhön, rakenteeseen ja jäseniin (lainsäädäntötyö, valiokunnat, puhemiehistö jne.) liittyvistä asioista.

Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai EU:n ajankohtaisista asioista.

Vierailuaika on aina varattava hyvissä ajoin etukäteen. Suomen-tiedotustoimiston vierailuaikaa voi tiedustella esimerkiksi sähköpostilla ephelsinki@europarl.europa.eu tai puhelimitse 09 622 0450.

Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa. Samassa talossa on myös Euroopan komission Suomen-edustusto. Tietopisteestä saa ilmaista materiaalia Euroopan unioniin ja Euroopan parlamenttiin liittyvistä asioista ja niiden toiminnasta. Talossa on myös käsikirjasto, joka on avoinna sopimuksen mukaan. Tervetuloa!

Lähde: www.europarl.europa.eu
Kuvat: http://audiovisual.europarl.europa.eu/
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика