2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (81-82)


№ 8 (80)


№ 7 (79)


№ 6 (78)


№ 5 (77)


№ 4 (76)


№ 3 (75)


№ 2 (74)


№ 1 (73)

№ 9-10 ( 81-82 ) 2012



Elämänmuutos voi olla haaste elämään

Kun Liisa kysyi Ihmemaassa "Kumman tien valitsisin?", kuului vastakysymys "Minne haluat mennä?". Siihen Liisa vastasi: "En ole oikein varma". "Valitse silloin aivan mikä tie tahansa, sillä ei oikeastaan ole väliä minkä valitset", kuului vastaus.

Jokainen ihminen joutuu väistämättä kohtaamaan muutoksia. Ne voivat olla harkittuja, kuten työpaikan vaihdos, tai täysin omasta tahdostamme riippumattomia, kuten omaisen kuolema.

Muutokset voivat olla äkillisiä tai pikkuhiljaa hiipiviä, ajatellaanpa vaikka vanhuutta. Muutoksia on monenlaisia ja ne voivat olla kielteisiä tai myönteisiä. Elämän tuomiin muutoksiin ei pysty useasti paljonkaan vaikuttamaan. Oma suhtautumisemme niihin heijastuu myös kaikkiin muihinkin tapaamiimme ihmisiin. Mutta muutoksiakin voi hallita, jos niihin suhtautuu myönteisesti ja ottaa ne haasteina vastaan.

Harkittuun muutokseen voi valmistautua

Harkittu muutos voi olla yhtä hyvin tärkeä kuin varsin vähäinenkin asia: uusi kampaus, reitti työpaikalle tai toisaalta muutto, uusi ihmissuhde, luopuminen työpaikasta.

Harkittuun muutokseen voi ennakolta valmistautua, sitä voi suunnitella niin pitkään kuin haluaa ja sen lopputuloksen voi ennakoida. Vaikka lopputulos ei täysin vastaisikaan ennakko-odotuksia, lieventää erilaisten mahdollisuuksien etukäteen harkitseminen muutokseen normaalisti liittyvää traumaa.

Omasta tahdosta riippumaton muutos voi järkyttää

Kielteinen, omasta tahdosta riippumaton muutos tapahtuu, kun ihminen menettää työpaikkansa joutuu auto-onnettomuuteen tai rakastettunsa jättämäksi.

Myönteisiä tahdosta riippumattomia muutoksia taas ovat esimerkiksi lottovoitto tai unelmiensa miehen tai naisen kohtaaminen.

Silti myönteisten muutosten vaikutus voi olla yhtä traumaattinen kuin kielteisenkin muutoksen vaikutus, varsinkin, jos ihmisellä ei ole mitään mahdollisuuksia valmistautua muutokseen etukäteen.

Asteittainen muutos - elämän tosiasioiden tajuaminen

Me kaikki vanhenemme, me kaikki joudumme sopeutumaan jonkun rakkaan ihmisen menetykseen, kaikki kuolemme joskus. Aikuisina ymmärrämme nämä elämän väistämättömät tosiasiat. Näitä asioita ei voi muuttaa, mutta niitä ei pitäisi pitää kielteisinäkään. Ne on hyväksyttävä. Ne kuuluvat elämään.

Lyhytaikaisillakin muutoksilla on vaikutuksensa

Jotkut muutokset jäävät lyhytaikaisiksi ja asiat palautuvat niiden jälkeen ennalleen.

On silti eräitä lyhytaikaisia muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa ihmiseen yhtä dramaattisesti kuin ne, jotka jäävät pysyviksi. Lyhytaikainen sairaalassaolo voi esimerkiksi herättää pelkoja, joita ei aiemmin ole ollut. Riita kumppanin kanssa saattaa auttaa näkemään tämän uudessa valossa. Jokainen elämässä tapahtuva muutos muuttaa jollakin tapaa ihmistä.

Ihminen hyväksyy väistämättömän

Pitkäaikainen muutos voi olla harkittu, tahdosta riippumaton tai asteittainen - joka tapauksessa ihmisessä tai tämän elämäntavoissa on tapahtunut täydellinen muutos.

Tilanteen väistämättömyys kuitenkin tekee sen jostain syystä helpommaksi hyväksyä: ihminen sopeutuu pakon edessä.

Muutoksen odottaminen pelkoa tuntien aiheuttaa kaikkein eniten stressiä. Muutoksen tapahduttua hämmästyttävän moni kykenee kuitenkin sopeutumaan jopa hyvin uuteen tilanteeseen. Lopulta muutosta voi ruveta pitämään jopa jännittävänä haasteena.

Muutos vaikuttaa myös terveyteen

Jokainen muutos synnyttää erilaisia tunteita, joita ei pidäkään tukahduttaa. Kannattaa siis hyväksyä näihin tilanteisiin liittyvät ilon, suuttumuksen, pelon, innostuksen tai murheen tunteet.

Vuonna 1973 T.H. Holmes ja R.H. Rahe kehittivät elämänmuutosindeksin, jolla mitataan ihmisen terveydessä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia. Kiinnostava huomio tästä tutkimuksesta on, etteivät ainoastaan kielteiset muutokset aiheuttaneet korkeaa stressipistemäärää, vaan saman tekivät myös myönteiset.

Tekeminen auttaa

Jokaista muutosta voidaan pitää osana elämän aikana tapahtuvaa oppimisprosessia. Ne voivat auttaa meitä kehittymään ja kasvamaan henkisesti.

Pelottavakin muutos voi tulla vähemmän ahdistavaksi, jos tekee vaikkapa luettelon ongelmistaan. Tunne siitä, että on saanut tehtyä edes jotakin ongelmille, voi tuoda helpotusta. Paperilla voi pohtia, mitkä asiat oikeastaan aiheuttavat huolta, minkä voin ja mitä en voi muuttaa. Hyvä olisi listata myös nykyisen tilanteen hyvät ja huonot puolet, muutokseen liittyvät pahimmat pelot sekä ajatus siitä, mitä tilanteelle voisi itse tehdä.

Tavoitteitaan voi kirjata

Kun lähimmät ongelmat on kartoitettu, voidaan ryhtyä pohtimaan etäisempää tulevaisuutta.

Vaikka senhetkisessä tilanteessa voikin olla vaikea nähdä asioihin liittyvää positiivisuutta, saattaa tulevaisuudessa pilkottaa useita asian myönteisiäkin puolia. Edelleen voi nykyisestä tilanteesta kirjata listan sen pitkäaikaisista myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista.

Elämänmuutos voi olla haaste

Jokaisella elämänmuutoksella on hyvät ja huonot puolensa, mutta ihminen itse valitsee kumpaan hän aikoo keskittyä.

Siksi rakentavaa olisi pitää jokaista elämänmuutosta uutena ja jännittävänä haasteena: maailmahan olisi ikävystyttävä, jos mikään ei muuttuisi. Muutos luo myös uusia mahdollisuuksia, joskus muuttaa koko arvomaailman.

Suhtaudu myönteisesti muutoksiin - unohda menneet

Vaikka elämässä aina tuleekin eteen sellaista, mitä ei millään pysty ennustamaan, se ei suinkaan estä tietämästä mihin suuntaan haluaisi elämänsä kulkevan.

Siksi on tärkeä luoda tavoitteita, jotka kokee itselleen tärkeiksi. Voidakseen suhtautua myönteisesti elämänmuutoksiin ja hyötyä niistä, on ihmisen pyrittävä olemaan mahdollisimman joustava tyyliin "taipuu muttei taitu".

Kyetäkseen muuttamaan ajattelutapansa on kehitettävä kyky päästä irti menneistä; on tärkeää kyetä luopumaan sekä omaan itseensä että toisiin ihmisiin liittyvistä entisistä käsityksistä.

Insp-toimitus/ Ilkka Kangas

Lähteet: Markham, Ursula: Muutoksen myönteinen voima, Karisto Oy, Hämeenlinna 1994, sekä Kemppinen Pertti - Rouvinen-Kemppinen, Katriina: Tee jotakin toisin - toiminnallinen elämänhallinta, Kustannusvalmennus P. & K. Oy, Vantaa 1998.

www.kuntoutussaatio.fi/tutkimustoiminta/insp07

Kuvat: Natalia Savela
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика