2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (81-82)


№ 8 (80)


№ 7 (79)


№ 6 (78)


№ 5 (77)


№ 4 (76)


№ 3 (75)


№ 2 (74)


№ 1 (73)

№ 9-10 ( 81-82 ) 2012



EU lähemmäs kansalaisia

Euroopan kansalaisten vuosi 2013

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulzin ja
Euroopan parlamentin varapuhemies Georgios Papastamkosin tapaaminen.

Euroopan parlamentin jäsenet valitaan suorilla vaaleilla kerran viidessä vuodessa. Jokaisella maalla on oikeus asettaa edustajansa Euroopan unionin parlamenttiin. Suomella on tällä hetkellä Euroopan parlamentissa 13 edustajaa. Parlamentin jäsenistä käytetään nimeä ”meppi”. Nimi tulee englanninkielisestä lyhenteestä MEP (Member of the European Parliament).

Euroopan parlamentin jäsenillä on yhä enemmän valtuuksia ja he vaikuttavat toiminnallaan kansalaisten jokapäiväiseen elämään kaikilla aloilla: ympäristö, kuluttajansuoja, liikenne sekä koulutus, kulttuuri, terveys, jne.

Kansalaiset ovat aina olleet eurooppalaisen projektin keskiössä, ja siksi ensi vuosi on omistettu heille. Vuonna 2013 kaikilla eurooppalaisilla on mahdollisuus oppia, mitä oikeuksia heillä on EU-kansalaisina. Parlamentin varapuhemies Georgios Papastamkos (EPP, Kreikka) kertoi meille, mitä voidaan tehdä, jotta kansalaisten ääni kuuluu paremmin.

”EU:lta puuttuu todellinen julkinen tila. EU:n kansalaisten pitäisi olla Euroopan tulevaisuudesta käydyn julkisen keskustelun keskiössä. On korkea aika, että EU tulee lähemmäs kansalaisiaan - ensin kuuntelemalla ja sitten selittämällä asioita. Voitaisiin selittää muun muassa, että Eurooppa on ollut yli puoli vuosisataa rauhan ja ystävyyden, oikeuksien ja mahdollisuuksien, liikkuvuuden ja vaihtojen, edistyksen ja vaurauden sekä koulutuksen ja kulttuurin paikka.

Euroopan parlamentti tekee jatkuvasti työtä luodakseen suoran, modernin ja avoimen kommunikaatiokanavan kansalaisten suuntaan. Sen täytyy uuden vahvemman roolinsa myötä ohjata EU:n päätöksentekoprosessia kohti ihmisten todellisiin tarpeisiin vastaamista ja heidän etujensa puolustamista keskusteluissa muiden toimielinten kanssa.

Kansalaisaloitteella vahvistetaan osallistavaa demokratiaa. Jäsenmaiden kansalaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita tämän instrumentin käyttämisestä ja siten vahvistaneet eurooppalaista identiteettiään. Euroopan parlamenttia on pyydetty toimimaan kansalaisaloitteen todellisen luonteen takaajana, jotta sitä ei vääristellä tai käytetä väärin.”

Alkaneesta vuodesta on tulossa tärkeä monen asian kannalta - parlamentissa käsitellään ehdotuksia talouden uudestaan käynnistämiseksi, EU:n tulevasta rahoituskehyksestä käydään neuvotteluja ja lisäksi päätetään monista asioista, jotka vaikuttavat tavallisten eurooppalaisten päivittäiseen elämään. Irlanti toimii EU:n puheenjohtajamaana kevätkauden 2013.

Talous

Kriisin ratkaiseminen on tärkein teema. Komission ehdottamaa pankkiunionia käsitellään parlamentissa. Lisäksi keskustellaan euroalueen hallinnoinnin muutoksista. Rahoituspalveluiden uudistukset tulevat jatkumaan - käsittelyssä ovat alkaneena vuonna muun muassa luottoluokituslaitokset, pankkien pääomavaatimukset, pankkiirien bonukset sekä keinot, joilla sisämarkkinoita kehitetään. Rakenteiden demokraattinen valvonta on myös prioriteetti.

EU:n pitkän aikavälin budjetti

Parlamentti neuvottelee EU:n pitkän aikavälin budjetista eli monivuotisesta rahoituskehyksestä 2014-2020 neuvoston ja komission kanssa. Mepit ovat sitoutuneita turvaamaan kasvua lisäävän tutkimuksen sekä tärkeän liikenneinfrastruktuurin rahoituksen. Kun kehystä koskevat budjettineuvottelut on saatu loppuun, voidaan keskustella yksityiskohdista kuten yhteisestä maatalouspolitiikasta, tutkimuksesta, köyhempien alueiden tukemisesta sekä Erasmus-ohjelmasta.

Liikenne

Mepit keskustelevat vuoden mittaan muun muassa autojen hiilidioksidipäästörajoista osana ilmastonmuutoksen vastaista työtä sekä matkustajien oikeuksista, kunhan komissio esittää nykyisen lainsäädännön päivittämistä. Rautatiesektorin uudistaminen auttaisi teollisuuden elvyttämisessä, ja mepit käsittelevät myös komission ehdotusta tehdä kotimaisista rautatieliikennemarkkinoista kilpaillummat ja antaa operaattoreille ja infrastruktuurin omistajille enemmän itsenäisyyttä.

Saharov-palkinnon myöntämisseremonia.

Muut aiheet

Parlamentti käsittelee myös uusia sääntöjä tupakoinnin markkinointia koskien, jotta tupakointi saataisiin vähenemään. Pöydälle tulevat myös säännöt koskien kloonausta ja geenimuunneltua ruokaa. Lisäksi asialistalla on ehdotuksia koskien yksityisyyttä ja tietoturvaa sekä naisten valintaa yritysten johtokuntiin. Alkaneena vuonna keskustellaan myös Euroopan turvapaikkapolitiikasta.

Mepit käsittelivät vuonna 2012 paljon painavia kysymyksiä. Pöydällä olivat muun muassa väärentämisenvastainen kauppasopimus ACTA, ratkaisun löytäminen eurokriisiin ja neuvottelut ministereiden kanssa vuoden 2013 budjetista ja sen kasvu- ja työllisyyspainotuksen turvaaminen.

Parlamentin itse jakamien palkintojen ohella vuosi oli merkittävä myös muiden palkintojen osalta. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin EU:lle sen saavutuksesta aikaansaada nyt yli puoli vuosisataa kestänyt rauha. Parlamentin puhemies Martin Schulz luovutti palkinnon symbolisesti EU:n kansalaisille seremoniassa Strasbourgissa 12. joulukuuta.

Saharov-palkinnon saajat 2012:
Nasrin Sotoudeh ja Jafar Panahi.

Vuonna 2012 parlamentin mielipiteenvapauden puolesta jakaman Saharov-palkinnon saivat kaksi iranilaista aktivistia: vankilassa oleva ihmisoikeusaktivisti ja lakimies Nasrin Sotoudeh ja elokuvaohjaaja Jafar Panahi.

Parlamentin LUX -elokuvapalkinto 2012.

Parlamentin tämän vuoden LUX-elokuvapalkinnon puolestaan sai Andrea Segren elokuva ”Io sono Li”, jossa kuvataan maahanmuuttajan tarinaa.

Aineiston on toimittanut Irina Senkina
Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi
Kuvat: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика