2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 7 ( 50 ) 2009

Venäläiset suomalaisista

Olen viettänyt yhden lukukauden Jyväskylän yliopistossa ja kerron nyt siitä, mikä minua ihmetytti suomalaisten käyttäytymisessä ja tavoissa.

S. Korotkova

Englannin kieli

- Hyvin monet suomalaiset puhuvat englantia. Kadulla ohikulkijoilta tai kaupan myyjiltä voi kysyä jotakin ja he vastaavat teille englanniksi.

Rehellisyys

- Suomalaisille on luonteenomaista rehellisyys. Luennolla opettaja kysyi opiskelijalta, miksi hän on ollut poissa kahdelta edelliseltä tunnilta. Opiskelija vastasi, että hän on ollut juhlimassa, eikä sen vuoksi ole pystynyt nousemaan ajoissa tullakseen tunneille.
- Suomalaiset noudattavat tarkasti liikennesääntöjä. Autoilijat päästävät aina tietä ylittävät jalankulkijat ensin, jopa silloin, kun jalankulkijat ylittävät tien muualta kuin suojatietä pitkin. Suomalaiset eivät koskaan mene auton rattiin, jos he ovat edes hieman alkoholin vaikutuksen alaisia.

Harrastukset

- Sekä talvella että kesällä voi kadulla nähdä ihmisiä urheiluvaatteissa kulkemassa kävelysauvojen kanssa. Suomalaiset sanovat, että tämä suhteellisen uusi harrastus on erittäin terveellinen, koska sauvakävelyssä tarvitaan jalkalihasten lisäksi myös käsilihaksia.

Kylässä

- Suomalainen naisopiskelija kutsui meidät luokseen syntymäpäivilleen. Hänellä oli kylässä noin kymmenkunta suomalaista ystävää. Vieraat eivät istuneet yhdessä pöydän ääreen kuten Venäjällä, vaan olivat kahden tai kolmen hengen ryhmissä ja juttelivat keskenään. Mitään yhteistä keskustelua, johon kaikki kutsutut olisivat osallistuneet, ei ollut. Me olemme tottuneet siihen, että syntymäpäivänä venäläiset kiinnittävät erityistä huomiota päivänsankariin. Suomalaiset sen sijaan seurustelivat keskenään, eivätkä kiinnittäneet mitään erityistä huomiota emäntään ja päivänsankariin.
- Kun olimme suomalaisten nuorten illanvietossa, hämmästelimme sitä, että jokainen tuli paikalle omine alkoholijuomineen, joita hän joi itse koko illan. Alussa ihmettelimme sitä, koska jos Venäjällä vieras tuo juomia, niin ne kaikki laitetaan yhteiseen pöytään ja kaikki läsnäolijat voivat juoda niitä. Myöhemmin ymmärsimme, että ehkä suomalaiset nuoret käyttäytyvät tuolla tavoin, koska alkoholi on Suomessa kallista. Vieraat tulevat omat juomat mukanaan, koska isäntä ei yksinkertaisesti pysty tarjoaman vierailleen alkoholia taloudellisisten syiden vuoksi.
- Mielestäni suomalaiset eivät pane paljon painoa vieraiden kestitsemiselle. Nuorten porukoissa tarjotaan useimmiten perunalastuja ja raakaa porkkanaa. Kerran suomalaiset tarjosivat minulle lihaa. Lisäkkeenä tarjottiin kuoriperunoita. Ihmettelin sitä, koska Venäjällä vieraille ei yleensä tarjota sellaista ruokaa. Isäntäväki selitti minulle, että kuoriperunat ovat hyvin terveellisiä.

Suhtautuminen Venäjään

- Suhtautuminen venäläisiin on usein negatiivista. Monet suomalaiset eivät ole koskaan käyneet Venäjällä huolimatta siitä, että ovat Venäjän rajanaapureita. He ovat sitä mieltä, että Venäjällä ei ole mitään mielenkiintoista nähtävää.
- Minulta kysyttiin usein: ”Onko isäsi mafioso?” Suomalaiset ovat sitä mieltä, että Venäjällä asuu vain köyhiä tai mafiosoja, sen vuoksi ajatellaan, että jos en näytä köyhältä, olen mafiapäällikön tytär. Luulen, että tuonkaltaiset käsitykset Venäjästä perustuvat joukkotiedotusvälineiden antamaan kuvaan, sillä ne kirjoittavat vain venäläisen todellisuuden kielteisistä puolista.

Ulkonäkö

- Monet opiskelijat ostavat vaatteita kirpputoreilta. Siten he säästävät rahaa ja minusta tuntuu, että ulkonäkö ei ole heille kaikkein tärkein asia.

Sauna

- Suomalaiset rakastavat saunaa. Saunoja on kaikkialla, uimahallissa, asuntoloissa jne. Jopa pienissä yhden hengen huoneistoissa voi olla suuri, saunalla varustettu kylpyhuone.

Käyttäytymissäännöt

- Jo ennen kuin matkustin Suomeen minulla oli suomalaisista jonkunlainen käsitys, ja sen vuoksi olin valmistautunut siihen, että miehet eivät noudata niitä käyttäytymissääntöjä, joihin olin Venäjällä tottunut. Kuitenkin olen huomannut, että suomalaiset nuoret miehet päästävät oven avatessaan minut ensimmäisenä ja kutsuessaan minut kahville he maksavat tarjottavat itse jne., vaikka suomalaiset nuoret naiset väittävätkin, että se ei ole tyypillistä. Mielestäni suomalaiset miehet pyrkivät kanssakäymisessä venäläisen naisen kanssa toteuttamaan haluaan olla herrasmies suhteessa naiseen.

Kaupassa

- Olin miellyttävästi yllättynyt siitä, että suomalaisissa supermarketeissa on kahvitermoksia ja kermaa, ja asiakkaat voivat ostoksia tehdessään juoda kahvia ilmaiseksi. Eräs suomalainen kaatoi itselleen kahvia ja huomasi, että kerma oli loppunut. Hän meni huomauttamaan asiasta myyjälle, joka toi heti uuden kermapaketin.

Omin käsin tehtyjä lahjoja

- Suomalaiset arvostavat kovasti omin käsin tehtyjä tavaroita. Erityisen tärkeissä juhlissa on tapana antaa itse tehty kortti, mikä osoittaa, että tapahtuma ei ole antajalle yhdentekevä. Omin käsin tehty kortti tarkoittaa kaksinkertaista huomionosoitusta henkilölle, jolle se annetaan.

Polkupyörät

- Yleisin kulkuväline Suomessa on polkupyörä. Lapset, aikuiset, jopa eläkeläiset kulkevat polkupyörillä. Monet suomalaiset käyttävät polkupyörää, vaikka heillä olisikin auto, koska se on halvempaa ja terveellisempää.

Suomalaiset Suomesta

- Suurin osa suomalaisista on hyvin ylpeitä omasta maastaan ja omista kansallissankareistaan, mutta monet nuoret ihmiset sanovat, että he eivät haluaisi asua Suomessa. He olisivat mieluummin töissä ulkomailla, suurissa kaupungeissa.

Tekniikka

- Lähes jokaisella suomalaisella on matkapuhelin, suomalaisissa oppilaitoksissa laitteet, tietokoneet sekä muu toimistotekniikka on korkealaatuista. Näiden ”tekniikkasaarekkeiden” ja niiden ympärillä olevien metsien ja järvien yhdistelmä tuntuu epätavalliselta.

Suhde eläimiin

- Suomalaiset suhtautuvat elämiin hyvin huomaavaisesti. Alussa ihmettelin sitä, että näin kadulla usein ihmisiä, jotka ulkoiluttivat yhden koiran sijasta kahta. Venäjällä kaksi koiraa on yleensä vain koirankasvattajilla, jotka harrastavat pentujen tuottamista. Suomalaiset koirien isännät selittävät, että he ottavat saman tien kaksi eläintä, koska yksinään koirat ikävöivät kovasti.

Käyttäytyminen

- Suomalaiset puhuvat vähän omasta elämästään, vanhemmistaan ja ystävistään. He ilmaisevat harvoin tunteitaan. Syntyy vaikutelma, että heidän on vaikea ilmaista tunteitaan sanoin. Ehkä sen vuoksi suomalaiset tuntuvat venäläisistä sulkeutuneilta ja salamyhkäisiltä. Olen sitä mieltä, että Suomessa vanhemman ja nuoremman sukupolven käyttäytymisessä on melkoinen ero. Vanhemmat ihmiset ovat huomattavasti pidättyväisempiä ja sulkeutuneempia. Nuoriso taas on kassakäymisessä avoimempaa. - Suomalaiset kyläilevät toistensa luona paljon vähemmän kuin venäläiset. He tapaavat mieluummin ystäviään baareissa ja kahviloissa ja käyvät yhdessä klubeissa.

Elämäntapa

- Suomalaisilla on outo suhtautumistapa terveyteen. He ajavat polkupyörillä ja harrastavat urheilua, mutta viikonloppuisin he menevät baariin ja juovat alkoholia, joka on terveydelle erittäin haitallista.

Koti

- Suomalaiset kaunistavat kotiaan mielellään kynttilöillä. Jokaisessa talossa on aina koristekynttilöitä, joita emännät sytyttävät iltaisin, ei vain juhlapäivinä, vaan myös arkisin. Joskus suomalaiset sytyttävät suuria kynttilöitä pihalle talon sisäänkäynnin luo. Se näyttää hyvin kauniilta ja tuntuu siltä, että talon omistaja ei pidä huolta vain itsestään, vaan myös ohikulkijoista.

Vanhempien ja lasten väliset suhteet

- Ihmettelin suuresti, kun eräs opiskelija kertoi, että hän menee vanhempiensa luo siivoamaan ja pesemään astioita. Vanhemmat maksavat hänelle siitä tietyn summan rahaa.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика