2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 7 ( 50 ) 2009

Tervehdys, rakkaat lukijat!

Miten nopeasti aika kuluukaan. Tuntuu, että vasta aivan äsken olimme tekemässä 40. juhlanumeroa, mutta itse asiassa siitä on jo kokonainen vuosi. On uskomatonta mutta totta, rakkaat lukijat, että edessänne on nyt Mosaiikki-lehden 50. juhlanumero!

Mosaiikki ei ole ihan tavallinen julkaisu. Lehti on kokonaan kaksikielinen, ja siinä piilee sen tärkein etu verrattuna muihin julkaisuihin, joita maahanmuuttajille ilmestyy Suomessa. Mosaiikki-lehti on alusta alkaen, nyt jo viiden vuoden ajan, pyrkinyt ratkaisemaan vaikeaa tehtävää: vaikuttamaan positiivisella tavalla siihen, että suomalaisen yhteiskunnan suhtautuminen maahanmuuttajiin muuttuisi.

Maailma muuttuu yhä avoimemmaksi – sille ei voi mitään. Mutta ”maailman” käsite on hyvin abstrakti sovellettaessa sitä yhteen konkreettiseen maahan. On eri asia tutkia teoreettisesti monikulttuurisen yhteiskunnan etuja ja ongelmia; aivan toista on elää ja tehdä työtä päivittäin sellaisessa yhteiskunnassa. Kunnioitan niitä suomalaisia, jotka aidosti haluavat ja yrittävät olla suvaitsevaisia maahanmuuttajia kohtaan. Uskokaa, että suvaitsevaisuuden osoittaminen ei aina ole helppoa. Edes samaan kansaan kuuluvat ihmiset eivät ole samanlaisia. Ihan jokaisella on omia tapoja, mielipiteitä ja oma temperamentti.

Miten sitten voisikaan puhua eri kulttuurien edustajista? Meillä jokaisella on takanamme esi-isiemme vuosisatainen kokemus, meillä on oma elämäntyyli ja -rytmi, puheen sointi ja rakenne, sekä vuosien kuluessa muotoutuneet käyttäytymissäännöt. Olemme yhtä aikaa niin samanlaisia ja niin erilaisia… Voimmekohan koskaan oppia ymmärtämään ja hyväksymään toisemme?

Mielestäni tuohon kysymykseen on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta. Siihen ei sovi optimistinen ”kyllä” eikä pessimistinen ”ei”. Niiden välillä on joku kolmas, ehkä se on meidän elämämme?

Siitä, miten elämä muotoutuu uudessa paikassa, mitä suvaitsevaisempia, joustavampia ja kärsivällisempiä osaamme olla suhteessa toisiimme, riippuu se, kuinka lähellä olemme yhteiskuntaa, jota sanotaan monikulttuuriseksi.

Se ei tietenkään ole helppo tie. Jotta virheitä olisi helpompi välttää, julkaisemme tässä juhlanumerossa artikkeleita aiheesta ”Suomalaiset ja venäläiset kertovat sekä itsestään että toinen toisistaan”.

Kunnioittavasti,
Mosaiikki-lehden päätoimittaja Tatjana Doultseva

P.S. Lausun sydämelliset kiitokset lukijoidemme puolesta projektin rahoittajille, joiden ansioista Mosaiikki-lehteä on julkaistu jo viisi vuotta: Raha-automaattiyhdistykselle, Keski-Suomen TE-keskukselle ja Jyväskylän kaupungille.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика