2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 3 ( 46 ) 2009

Kirkko on halukas työllistämään maahanmuuttajia

Kirkon organisaatioiden työnantajat ovat halukkaita työllistämään maahanmuuttajia. Valtaosalla ei kuitenkaan ole kokemusta maahanmuuttajien työllistämisestä. Tämä selviää työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman tutkimuksen Kirkko heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäjänä ennakkotiedoista.

Kirkon piirissä rekrytoinnista vastaavat henkilöt pitivät maahanmuuttajia hyvin kiinnostavana ryhmänä, mutta vain 10 prosenttia kirkon organisaatioista oli työllistänyt heitä viimeisten 12 kuukauden aikana. Valtaosalla ei ollut lainkaan kokemuksia maahanmuuttajien työllistämisestä.

Maahanmuuttajien työllistämisestä saadut kokemukset olivat pääsääntöisesti positiivisia ja heidän koettiin tuoneen lisäarvoa työyhteisöön. Vastaajista 68 prosenttia piti maahanmuuttajataustaisen työntekijän vaikutusta myös organisaation julkisuuskuvaan myönteisenä. Kieli- ja sopeutumisongelmat koettiin työllistämisen suurimmiksi haasteiksi.

Kirkko on merkittävä työnantaja ja sen toiminnalla voi olla merkitystä yhteiskunnassa vallitsevien työllistämistä koskevien asenteiden ja arvojen kannalta. Tutkimuksen eettisen analyysin perusteella maahanmuuttajien työllistämisen ei tulisi perustua vain heistä saatavaan hyötyyn, vaan heidän oikeuksiinsa saada osallistua yhteiskunnan toimintaan sen täysivaltaisina toimijoina.

Kirkon suuret organisaatiot työllistävät eniten maahanmuuttajia, jotka työskentelevät useimmin kiinteistö-, huolto-, keittiö- tai siivoustehtävissä. Muutamissa organisaatioissa maahanmuuttajat työskentelevät toimisto- ja hallintotehtävissä, lapsi- ja nuorisotyössä, diakonian alan tehtävissä sekä muun hengellisen työn tehtävissä. Kirkon piirissä on työskennellyt vuosien 2007–2008 välisenä aikana karkeasti arvioituna noin 100 maahanmuuttajataustaista henkilöä.

Liisa Björklundin ja Henrietta Grönlundin tutkimus Kirkko heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistäjänä julkaistiin kokonaisuudessaan maaliskuussa 2009. Tutkimuksessa muita tarkasteltuja ryhmiä olivat fyysisesti vajaakuntoiset ja vammaiset, kehitysvammaiset, pitkäaikaistyöttömät, mielenterveyskuntoutujat, ammattikouluttamattomat nuoret ja ikääntyneet.

Tutkimuksen taustatahoja ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Kirkkohallitus, Kirkon työmarkkinalaitos ja Kirkkopalvelut ry. Tutkimusta on rahoittanut Yhteisvastuukeräys, jonka teemana vuonna 2009 on maahanmuuttajien työllistäminen kirkon organisaatioihin.

Laajempi kooste tutkimuksen ennakkotiedoista on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa:

www.tem.fi > Työ > Tiedotteet: Työ

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика