Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 46 ) 2009
Uusi TE-toimisto on elinkeinopolitiikan aktiivinen verkostovaikuttaja ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtauspaikka.
Työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimisto) tehtävien laajentamisesta ja kehittämisen suuntaviivoista asiaa valmistelleen työryhmän esityksen pohjalta.
Työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävät painottuvat aiempaa vahvemmin elinkeinopolitiikkaan ja toimistoissa otetaan käyttöön koko maan kattava yhtenäinen toimintamalli. TE-toimiston keskeiset asiakasryhmät ovat työtä ja koulutusta hakevat henkilöt sekä yritykset, yhteisöt ja muut työnantajat. Toimiston palvelujen kehittäminen perustuu keskeisten asiakkaiden tarpeisiin ja kehittämisen kärkinä ovat palveluvalikoima, palvelukanavat ja kumppanuudet.
Työ- ja elinkeinoministeriö varmistaa uudistuksen toteuttamisen laajalla henkilöstön muutostuella ja pitkäjänteisellä osaamisen kehittämisohjelmalla, jossa hyödynnetään verkko-opiskelua.
Uudistushankkeille on laadittu toteuttamissuunnitelma ja hankkeet on ajoitettu vuosille 2009–2011. Taloudellisen tilanteen heikentyminen ja valtion tuottavuusohjelman mitoitus vaikuttavat uudistusten toteuttamiseen ja TE-toimistojen uudistamisen aikataulutukseen.
TE-toimisto on alueensa työ- ja elinkeinopolitiikan aloitteellinen vaikuttaja
TE-toimistojen asemaa vahvistetaan alueensa elinkeinopoliittisena vaikuttajana sekä erityisesti seudullisten yrityspalvelujen toimijana ja kumppanina. Yhteistyöverkostossa pyritään synnyttämään uutta yritystoimintaa ja kehittämään olemassa olevien yritysten toimintaedellytyksiä.
TE-toimisto toimii seudullisessa yrityspalveluverkostossa aloitteellisesti. Yritykset saavat verkostoyhteistyön kautta neuvontaa, koulutusta sekä kehittämis- ja rahoituspalveluita. Yrityspalvelut suunnataan mikroyrityksille ja pk-yrityksille ja palveluilla tuetaan yrityksiä aloitus-, kasvu- ja muutostilanteissa. Joitakin yrityspalveluja ja työelämän kehittämispalveluja siirretään TE-keskuksista paikallisten TE-toimistojen tehtäviksi.
Toimistojen palveluvalikoimaa selkiytetään. Työvoima- ja yrityspalvelut kootaan asiakkaiden tarpeisiin räätälöidyksi kokonaisuudeksi. Palvelujen tuottamisessa käytetään erilaisia kumppanuusverkostoihin perustuvia tuottamistapoja. Asiakaspalautteen hankintaa tehostetaan, jotta saadaan paremmin selville asiakkaiden palvelutarpeet.
Sähköisten palvelujen käyttöä lisätään TE-toimistojen palveluissa
TE-toimistojen palvelukanavat ovat valtakunnalliset verkkopalvelut, ContactCenter- ja muut puhelinpalvelut sekä henkilökohtainen asiakaspalvelu. Sähköisten palvelujen laajuutta ja järjestelmällistä käyttöä lisätään tavoitteena ajasta ja paikasta riippumattomat, ripeästi käynnistyvät, laadukkaat ja monipuoliset palvelut. Verkko- ja puhelinpalvelujen avulla turvataan henkilökohtaisen palvelun resursointi yrityksille, muille työnantajille sekä henkilöasiakkaille.
Yritysten verkkopalvelut löytyvät www.yrityssuomi.fi -sivustolta. Työnhaun ja uusien työntekijöiden rekrytoinnin palvelut käynnistyvät sähköisesti www.mol.fi -palvelun kautta. Verkkopalvelua kehitetään niin, että käyttöön tulee mm. asiakkaan palvelutarvearvio ja profilointi. Henkilöasiakkaalle järjestetään verkkoasioinnin lisäksi tarkoituksenmukaisen henkilökohtainen päivystys- ja aikavarausasiointi.
TE-toimistojen asiakastyössä lisätään kuvapuhelinyhteyksien käyttöä esimerkiksi tiettyihin palveluihin erikoistuneiden TE-toimistojen palveluissa ja yhteispalvelutoimistojen kautta tarjottavissa asiantuntijakonsultaatioissa.
TE-toimistot tarjoavat työtä ja osaavaa työvoimaa
Uusien TE-toimistojen ydintehtävät ovat työnvälitys, työvoiman kehittäminen ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen. Työnvälitys varmistaa, että työt ja tekijät kohtaavat. Työvoiman kehittämisellä varmistetaan, että työnantajat saavat tarpeisiinsa sopivaa osaavaa työvoimaa ja työtä hakevat voivat kehittää ammattitaitoaan vastaamaan työelämän muuttuviin tarpeisiin. Myös työelämään kuntoutuvien asiakkaiden palvelun tavoitteena on sijoittuminen avoimille työmarkkinoille.
Yritys- ja työnantajalähtöinen, tuloksellinen työnvälitys on uuden TE-toimiston keskeisin toimintatapa osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Uudistetun TE-toimiston toimintatapa perustuu asiakkaiden palvelutarpeiden varhaiseen ja täsmälliseen määrittelyyn, oikea-aikaiseen palvelutarjontaan, palvelun etenemisen varmistamiseen ja selkeisiin asiakasvastuisiin.
Uudistukseen liittyy myös hallinnollisten tehtävien karsintaa
TE-toimistojen kehittämisen linjaukset pohjautuvat vuoden 2009 alusta voimaan tulleeseen lakiin työ- ja elinkeinokeskuksista sekä työ- ja elinkeinotoimistoista (796/2008). Työ- ja elinkeinotoimistot ovat entiseltä nimeltään työvoimatoimistoja. TE-toimistoissa työllisyyden hoito ja yrittäjyyden edistäminen on koottu yhteen. Ministeriötasolla vastaava uudistus tehtiin vuoden 2008 alussa, jolloin työ- ja elinkeinoministeriö aloitti toimintansa.
Uudistusten valmistelusta vastanneen TEM-aluehallintoryhmän puheenjohtajana on toiminut johtaja Anssi Paasivirta (TEM) ja varapuheenjohtajana työllisyys- ja yrittäjyysosaston osastopäällikkö Tuija Oivo (TEM). Valmistelutyöhön osallistui laajasti asiantuntijoita niiltä tahoilta, joiden toimintaan TE-toimistojen uudistaminen vaikuttaa. Työryhmän jäsenet edustivat työ- ja elinkeinoministeriötä, aluehallintoa, TE-toimistoja, Kuntaliittoa, elinkeinoelämän järjestöjä ja henkilöstöjärjestöjä.
Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö,
tiedote 067/2009, 6.3.2009