Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 46 ) 2009
Tänä vuonna Mosaiikki-lehden toimitus alkaa tutustuttaa lukijoitaan säännöllisesti kansalaisjärjestöihin ja projekteihin, jotka toimivat eri puolilla Suomea. Toivomme kovasti, että tämä auttaa lukijoita löytämään uusia ystäviä ja ehkä myös yhteistyökumppaneita, joilla on samanlaisia kiinnostuksenkohteita.
Tällä kertaa vieraanamme on Helsingissä toimiva Pelikaani-teatteri.
Helsingissä toimiva lastenteatterikeskus Pelikaani aloittaa näytäntökautensa jo viidettä kertaa. Keväällä 2009 teatteri viettää viisivuotisjuhlaansa. Joka lauantai ja sunnuntai lapset kiirehtivät harjoituksiin teatteristudioihin, joita on pienemmille ja isommille lapsille. Monista mielenkiintoisista harrastuksista he ovat valinneet teatterin. On todennäköistä, että he käyvät ikätovereitaan harvemmin elokuvissa, viettävät vähemmän aikaa tietokoneen ja televisioruudun ääressä, mutta tuskin he sitä harmittelevat.
Studioissa harrastavat lapset ovat kasvaneet ja kasvavat teatterissa sanan kirjaimellisessa merkityksessä (aluksi he olivat 7-vuotiaita, sitten 10, 12, sitten 14), samalla he kasvavat myös henkisesti. Viisi teatterissa vietettyä vuotta ovat antaneet heille kokemusta muustakin kuin yhteistoiminnasta, ne ovat muovanneet lasten tietoisuuteen erittäin tärkeän periaatteen: ihmisen tulee olla tekemisissä taiteen kanssa, siten hän kasvaa henkisesti rikkaaksi ja moraalisesti terveeksi.
Sen lisäksi meillä venäjänkielisillä maahanmuuttajilla on vielä erityinen huolen aihe: meidän tulee kehittää ja tukea lasten kiinnostusta äidinkieltä ja kulttuuria kohtaan, säilyttää lasten ja vanhempien ajattelun yhtenäisyys, kehittää ja luoda suotuisat olosuhteet, jotta lapset voisivat tulla osaksi yhtenäistä kulttuuriperinnettä.
Lasten teatterikeskus perustettiin toukokuussa 2004 nimenomaan sitä varten, että venäjänkielisille lapsille ja heidän vanhemmilleen voitaisiin tarjota mahdollisuus viettää aikaa yhdessä ja hyödyntää omaa kielellistä ja kulttuurillista perintöään. Tämä on yksi mahdollisuus tukea, säilyttää ja opettaa venäjän kieltä tuttavallisessa ympäristössä ja tutustua venäläiseen kulttuuriin. Noudatamme toiminnassamme periaatetta, jonka mukaan tämä ei ole venäläinen keskus, vaan venäläisen kulttuurin keskus. Se tarkoittaa, että ovet ovat auki kaikille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita Venäjän perinteistä ja kulttuurista ja jotka haluavat opiskella venäjän kieltä. Sen vuoksi keskuksessa toimivat lukuisat kerhot ja ryhmät tuovat yhteen eri-ikäisiä ja monia eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä.
Opetuksen metodiikka ja organisointi
Pelikaani-teatterin toiminta jakautuu kahteen merkittävään osa-alueeseen:
ensimmäiseen osa-alueeseen kuuluu toiminta kehitysohjelmassa (5-8-vuotiaat lapset);
toiseen osa-alueeseen kuuluu toiminta opetusohjelmassa (8-16-vuotiaat lapset).
Studioissa opetetaan seuraavia oppiaineita: venäjän kieli, teatterinäytteleminen, plastinen liikunta, laulu, kuvataide, venäläinen folklore ja venäläiset kansantanssit ja studioissa tehdään näytelmiä, joihin lapset osallistuvat. Lapset ovat mukana tekemässä myös lavasteita ja nukkeja, ja he saavat kokemusta musiikki- ja valaistuslaitteiston käyttämisestä.
Historiaa
Lastenteatterikeskus Pelikaani rekisteröitiin virallisesti Helsingissä syyskuun 20. päivänä vuonna 2004. Teatterin historian laskemisen me aloitamme kuitenkin vuonna 2002 toteutetusta Peukaloinen-näytelmästä, vaikka suunnitelmissa ei tuolloin vielä teatteria ollutkaan. Jo silloin muodostui tulevan teatterin luova ydinporukka. Ensimmäinen suuri debyytti oli kuitenkin Peppi Pitkätossu -näytelmä (2003). Sen myötä kaikki vakuuttuivat siitä, että pitää perustaa lastenteatteriyhdistys ja alkaa työskennellä venäjänkielisten lasten kanssa tekemällä näytelmiä katsojille.
Syksyllä 2004 teatteristudioon otettiin ensimmäistä kertaa lapsia. Vuosina 2004–2009 studio on esittänyt seuraavat näytelmät:
2004: Punahilkka, nukketeatterinäytelmä;
2004: Lumiukon uudenvuoden seikkailut, nukketeatterinäytelmä;
2004: Sneћhenika, uudenvuodenjuhlan esitys;
2005: Peppi Pitkätossu, näytelmä;
2005: Lumikuningattaren salaliitto, uudenvuodenjuhlan esitys;
2006: Peukaloinen, näytelmä;
2007: Venäläinen lelu, folklore-esitys;
2008: Sarafanipiirileikki, folklore-esitys;
2008: Puuhka, puolikengät ja sammalparta, näytelmä;
2008: Uudenvuoden tarina, näytelmä.
Keväällä 2009 teatterimme toteuttaa kaksi esitystä: venäläisen Niinimaja-kansansadun pohjalta tehdyn paperiteatteriesityksen sekä folklorea ja musiikkia yhdistelevän Pyörykkä-näytelmän, joka perustuu samannimiseen satuun ja joka on tarkoitettu yli kolmevuotiaille lapsille.
Pedagoginen työryhmä
Teatterin pedagoginen työryhmä on pieni, mutta siihen kuuluu luovan työn ammattilaisia. Kuluneiden viiden vuoden aikana olemme onnistuneet löytämään hyviä, miellyttäviä – ja mikä tärkeintä – asialleen omistautuneita ihmisiä. Koko tuon ajan meitä on yhdistänyt ja yhdistää edelleen ylevä päämäärä: haluamme tarjota ihmisille iloa ja onnea. Kaikille, jotka ovat toimineet tai yhä toimivat meidän kanssamme, haluamme lausua suuret kiitokset halusta luoda ja antaa lahjaksi hyvyyttä.
Teatterimme on tarkoitettu perheille. Pyrimme kovasti pääsemään eroon nykyisestä jaottelusta, jossa lapset ja aikuiset kuuluvat kahteen eri maailmaan, ja pyrimme luomaan positiivisia kokemuksia lasten ja aikuisten välisestä kanssakäymisestä, josta nykyään on niin suuri puute. On tärkeää, että on olemassa paikka, jossa lasten ja aikuisten on hyvä olla yhdessä. Esityksissä näemme melkein aina aikuisia ja lapsia yhdessä, ja tuolloin työmme tulokset ovat erityisen hyvin aistittavissa.
Lasten keskus
Vaikka teatterin menneisyys olisi kuinka suurenmoinen tahansa, on myös nykyisyys tärkeää ja vielä tärkeämpää on teatterin tulevaisuus. Sen vuoksi teatteriin kuuluu olennaisena osana lasten keskus; se ei vain tuota uusia harrastajia teatteristudioomme, vaan auttaa myös lapsia kasvamaan ja kehittymään harmonisesti monikulttuurisessa ympäristössä.
Tällä hetkellä 2-8-vuotiaat lapset harrastavat aktiivisesti seuraavissa kehittävissä ohjelmissa:
• Puheen kehittäminen ja venäjänkielisen puhekielen omaksuminen leikin avulla (lukeminen, kirjoittaminen)
• Puheopetustunnit (ääntämisvirheiden korjaaminen)
• Kielen kehittäminen musiikin avulla
• Plastinen liikunta, voimistelu (yleinen fyysinen kehitys, liikekoordinaatio)
• Kuvataidekerho, keramiikka (taiteellisen maun ja hienomotoriikan kehittäminen, lapsen käden totuttaminen kirjoittamisen opetteluun)
• Suomen kieli pikkulapsille (leikin avulla)
• Englannin kieli (leikin avulla).
Herttaiset ja hauskat lapset ovat meidän tulevaisuutemme
Työssämme olemme törmänneet sekä maahanmuuttajalasten että heidän vanhempiensa ongelmiin, jotka liittyvät kotoutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Lasten aktiivinen osallistuminen yhdistyksemme toimintaan tarjoaa mahdollisuuden tukea vanhempia lasten kasvattamisessa ja heidän kehityksessään sekä perheessä syntyvien ongelmatilanteiden ratkaisemisessa.
Aikuisten parissa tehdään sekä opetus- että sosiaalityötä. Järjestämme sekä venäjän että suomen kielellä luentoja ja seminaareja, joiden aikana tarjotaan tietoa ja annetaan konsultointia. Tarjolla on myös psykologin palveluja ja järjestämme erilaisia mielipidetiedusteluja ja kyselytutkimuksia. Sen lisäksi pyrimme erilaisia ongelmia ratkaistessamme saamaan aikaan uusia ystävyyssuhteita, lähentämään toiminnassamme mukana olevia vanhempia toisiinsa ja saamaan aikaan epämuodollista kanssakäymistä. Keskuksessa järjestetään säännöllisesti juhlia, yhteisiä teehetkiä ja tapaamisia.
Katsojat
«Kaikki teatterit ovat hyviä, paitsi tylsät», sanoi Voltaire.
Suurilta ja pieniltä katselijoilta saamamme runsaan palautteen mukaan kaikki meidän näytelmämme ovat olleet mielenkiintoisia, värikylläisiä, mukaansatempaavia ja hyvin sadunomaisia. Kuulemme usein näytelmien jälkeen miellyttäviä, kehuvia ja kiittäviä sanoja katsojiltamme.
Pelikaani-teatterin esityksissä on sali melkein aina täynnä. Meillä ei käy vain näyttelevien lasten vanhempia, tuttavia ja ystäviä, vaan jo nyt on ilmestynyt «periytyviä» katselijoita. Monet lapset ovat kasvaneet meidän näytelmiemme ja näyttelijöidemme kanssa yhdessä. Usein teatteriesityksiä tullaan katsomaan koko perheen voimin. Välistä käy niin, että esitystä katsomaan tulleet ihmiset eivät millään malta lähteä pois, vaan jäävät viivyttelemään ja seurustelevat mielellään keskenään teatterin aulassa. On myös ihmisiä, jotka jäävät tänne, mutta siis jo näyttämölle, näyttelemään. Tuo kaikki on meille hyvin tärkeää. Se tarkoittaa, että työtämme tarvitaan ja että me tuotamme ihmisille iloa.
Rakkaat ja uskolliset katsojamme, kiitos teille siitä, että uskotte meihin, että käytte teatterissamme, ettekä unohda meitä! Odotamme teitä aina!
Me siis olemme näyttämöllä, ja te, meidän katsojamme, olette salissa. Ja yhdessä me esitämme näytelmän meidän lapsillemme, meidän lapsistamme ja meidän lastemme kanssa. Me uskomme, että huomenna te tulette tänne ystävienne kanssa, ja he puolestaan tuovat omia ystäviään. Sillä tavalla meitä tulee yhä enemmän ja enemmän... Ja sillä tavalla kasvaa elävä ihmisketju, joita yhdistää sama kieli ja kulttuuri ja sama suuri rakkaus teatteriin.
Teatterin viides näytäntökausi on lähestymässä loppuaan. Meille siitä on tulossa suuntaa näyttävä kausi, ja me voimme tehdä ensimmäisiä loppupäätelmiä, arvioida näiden vaikeiden ja suurenmoisten viiden vuoden aikana tehtyä työtä. Emme sano hyvästi, vaan odotamme teitä teatterimme juhlanäytäntöihin!
Tamara Suљina, lasten teatterikeskus
Pelikaanin koordinaattori, puh. 045 130 4444
Toimitukselta: Pelikaani-teatterikeskus on aina iloinen saadessaan uusia ystäviä, kirjoittakaa meille osoitteeseen pelikan2004@hotmail.com Lisätietoa keskuksen toiminnasta ja lasten näytöksistä: www.pelikan.fi tai hallituksen puheenjohtaja Elena Tötterman puh. 045 630 9010 (ven., su., engl.)