2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (43)


№ 9 (42)


№ 8 (41)


№ 7 (40)


№ 6 (39)


№ 5 (38)


№ 4 (37)


№ 3 (36)


№ 2 (35)


№ 1 (34)

№ 9 ( 42 ) 2008

Tietoa työeläkkeestä

Työeläkettä maksetaan, kun ihminen tulee vanhaksi tai menettää työkykynsä, eikä voi enää tehdä työtä. Lisäksi perhe voi saada eläkettä, jos perheen huoltaja kuolee. Työeläke perustuu siihen, että ihminen on tehnyt ansiotyötä. Työstä saatu ansio voi olla palkkaa tai yrittäjän työtuloa. Työeläkettä karttuu kaikista ansiotöistä. Työeläke ei ole sidoksissa kansalaisuuteen. Jos asuu ja tekee töitä Suomessa, tästä kertyy työeläkettä. Lisää tietoja saat internetistä osoitteesta www.tyoelake.fi

Kirje oman työeläkkeen tarkistamiseksi

Vuodesta 2008 lähtien useimmat suomalaiset saavat vuosittain työeläkeotteen. Työeläkeote on kirje, jonka tunnistaa Työeläkeote-tunnuksesta. Työeläkeote/Pensionsutdrag2008. Työeläkeote on tärkeä kirje. Siitä näkyvät tiedot, joista eläke aikanaan lasketaan. Työeläkeote on tarkoitettu omien tietojen seuraamista ja tarkistamista varten.

Kuka saa työeläkeotteen?

Työeläkeote lähetetään postissa lähes kaikille 18-68-vuotiaille Suomessa asuville, jotka eivät vielä ole eläkkeellä. Vuonna 2008 työeläkeote lähetetään noin kolmelle miljoonalle ihmiselle. Työeläkeotteen tiedot ovat henkilökohtaisia tietoja. On huomattava, että eri henkilöille työeläkeotteet voivat tulla hyvinkin eri aikaan. Jos Sinun kuuluu saada työeläkeote, saat sen jossakin vaiheessa huhtikuun ja marraskuun välillä.

Mitä teen, kun saan työeläkeotteeni?

Työeläkeote on tarkoitettu sitä varten, että ihminen voi seurata ja tarkistaa niitä tietoja, jotka vaikuttavat hänen työeläkkeeseensä. Työeläkkeen karttumista on syytä seurata tarkasti. Siksi työeläkeotteen tiedot kannattaa tarkista huolellisesti. Kun tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Useimmiten tiedot ovat kunnossa. Jos kuitenkin huomaat puutteita tai virheitä, kannattaa toimia nopeasti. Apuvälineenä tarkistuksessa voit käyttää työtodistuksiasi ja vuosittaisia palkkalaskelmia, joita olet saanut aikaisemmista töistäsi. Työeläkeotteella on yhteystiedot, mihin voit ottaa yhteyttä ja selvittää virheitä. Kun tarkistat otteen tietoja, muista, että otteella on tiedot vain vuoden 2007 loppuun asti.

Mitä tietoja työeläkeotteella näkyy?

Työeläkeotteella näkyvät tiedot, joista työeläke aikanaan lasketaan. Työeläkeotteen viimeisimmät tiedot ovat vuoden 2007 lopusta. Lisäksi työeläkeote saattaa sisältää palkkatyön ja yrittäjätoiminnan ulkopuolistakin eläkeoikeutta. Otekirjeessä ne on merkitty kohtaan palkattomat etuudet. Tällaisia tietoja saa esimerkiksi lapsenhoidosta ja opiskelusta. Vaikka henkilöllä ei olisi lainkaan työtä, otteella voi olla palkattomia etuuksia. Työeläkeotteella on esitetty työpalkat, yrittäjän työtulot ja muut ansiot, joiden perusteella maksetaan eläkettä. Kaikki rahamäärät ovat euroissa, vaikka ansiot olisi ansaittu markoissa. Jokaisesta ansiosta on laskettu eläke, joka siitä on karttunut. Summa on korotettu euroina vuoden 2008 tasoon. 50 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat saavat myös arvioita tulevasta vanhuuseläkkeestään.

Mitä tietoja työeläkeotteella ei näy?

Toistaiseksi työeläkeotteelle kootaan vain yksityisillä aloilla tehty työ. Myös julkisella puolella eli valtiolla ja kunnalla tehdystä työstä kertyy eläkettä. Julkisella puolella tehtyä työtä ei kuitenkaan näy työeläkeotteella. Ei ole vielä tiedossa, milloin julkisten alojen tiedot tulevat mukaan työeläkeotteelle.

Kansaneläkkeestä ja ulkomailla tehdystä työstä työeläkeotteella ei ole tietoja. Siinä kerrotaan vain sellaisista asioista, jotka kuuluvat lakisääteisen työeläketurvaan Suomessa. Siksi esimerkiksi vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta ei ole tietoja.

Tältä vuodelta 2008 olevia tietoja ei työeläkeotteella vielä näy. Työeläkeote ei kerro suoraan kenenkään tulevaa eläkettä. Työeläke karttuu vielä kauan, jos henkilö on nuori ja jos hän tekee vielä kauan ansiotöitä. Teksti on toimitettu yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa.

Lähde: lehti Työvoitto, 1/2008 Julkaistaan toimituksen luvalla.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика