Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 12 ) 2011
Olga Niemelän haastattelu
– Hyvää päivää, Olga! Aloitetaanpa keskustelumme perinteisestä kysymyksestä. Esittelepä itsesi lukijoillemme ja kerro, mistä olet muuttanut Suomeen?
– Nimeni on Olga Niemelä. Olen muuttanut Suomeen Venäjän Kaukoidästä, Habarovskin kaupungista. Kaupunkiamme pidetään Kaukoidän epävirallisena pääkaupunkina. Valmistuin siellä Kaukoidän Liikunta- ja urheiluakatemiasta liikuntatieteiden kandidaatiksi ja aerobicin ja liikuntavoimistelun ohjaajaksi.
– Millainen työkokemus sinulla on?
– Kaiken kaikkiaan minulla on 20 vuoden työkokemus, niistä 15 vuotta toimin Venäjällä peruskoulun liikunnanopettajana ja samanaikaisesti aerobicohjaajana ja yksilövalmentajana liikunta- ja urheilukeskuksessa. Viisi vuotta olen toiminut Suomessa liikuntaohjaajana. Ensimmäiseltä koulutukseltani olen insinööri, mutta ammattikorkeakoulun jälkeen ymmärsin, että koska jo toimin aerobic-opettajana, tarvitsin siihen sopivan tutkinnon. Niinpä minä lähdin etäopiskelijaksi opiskelemaan suoraan siihen ammattiin, josta oikeasti pidin ja jota halusin tehdä ammatikseni.
– Työskentelit 15 vuotta koulussa. Mitä luokkia sinä opetit?
– Olin liikunnanopettajana alemmilla luokilla sekä koko peruskoulun kulttuuri- ja liikuntatapahtumien järjestäjänä. Käytännössä vastasin kaikista liikuntatapahtumista ja muista juhlista, joita venäläisten koulujen ohjelmaan kuuluu.
– Olga, kerrotko, miten kauan olet asunut Suomessa?
– Olen asunut täällä Tampereella jo 6 vuotta. Kun muutin Suomeen, en tuntenut Tampereelta ketään, joten yritin heti löytää jonkun venäläisen yhdistyksen, onnekseni löysin Venäläisen klubin. Ehdotin, että voisin pitää venäläisille lapsille ja naisille jumppatunteja, vaikken osannutkaan yhtään suomea. Niinpä voin pitää työuraani katkeamattomana.
– Kuusi vuotta ei ole kovin pitkä aika. Kerrohan, miten sinun kotoutumisesi onnistui? Oliko helppoa vai vaikeaa ottaa vastaan tämä uusi ja ihan erilainen elämä?
– Kun ihminen muuttaa toiseen maahan asumaan, hänellä ei ole alussa juuri minkäänlaista käsitystä siitä, miten hän tulee siellä elämään, miltä se tulisi tuntumaan, miten hän voi sopeutua uuteen ympäristöön. Ensimmäinen vaihe on täydellinen euforia, kun tykkäät kaikesta ja kaikki on tosi hyvin. Sitten ajan myötä alat ymmärtää, ettei kaikki olekaan niin ihanaa, kuin ensi silmäykseltä näytti. Maassa on ihan toinen kulttuuri, toinen kieli, ihmisillä on erilainen psyyke ja mentaliteetti, joka poikkeaa kovasti siitä, mihin olit tottunut. Ne tiedot ja taidot, koulutukset ja työkokemus, joita olit jo saanut hankittua, eivät uudessa maassa sano kenellekään mitään. Täällä täytyy ensinnäkin osata kieltä ja noudattaa tämän maan sääntöjä ja lakeja eikä niitä, jotka tunsit edellisessä kotimaassasi. Toisin sanoen, käytännössä täytyy muuttaa oma elämänkatsomus ja asenne ihan kokonaan. Niiden kolmen vuoden aikana, jotka annetaan kotoutumista varten, yritin kaikin keinoin opiskella suomen kieltä. Tiesin jo, mitä haluaisin täällä tulevaisuudessa tehdä, eli työskennellä liikuntaohjaajana ja avata oman yksityisen kuntokoulun.
– Mistä sinä sait sen idean?
– Suomi on melko urheilullinen ja liikunnallinen maa, täältä löytyy siihen kaikki edellytykset. On olemassa monenlaisia yksityisiä saleja, joissa järjestetään urheilu-, liikunta- ja tanssikerhoja sekä -kouluja. Venäjäksi sitä kutsutaan yksityiseksi elinkeinonharjoittamiseksi ja täältä siihen löytyy kaikki edellytykset. Ei ole pakko tehdä työtä jollekin yritykselle tai toiselle henkilölle, kun voi tehdä työtä itselleen.
– Teitkö tämän päätöksen heti vai yrititkö kuitenkin ensin löytää työtä?
– Kyllä siihen tietenkin meni aikaa. Kun opiskelin suomen kieltä, minulla oli kauheita epäilyksiä, voinko ollenkaan oppia sitä niin hyvin, että voisin käyttää sitä työssäni, sillä suomi tuntui tosi vaikealta. Minulla kävi hyvä tuuri, sillä kaupunki järjestää aika ajoin kursseja aloitteleville yrittäjille. Niissä autetaan laatimaan oman yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja annetaan monipuolista perustietoa oman yrityksen pyörittämisestä. Heti alkuvaiheessa tarjotaan myös rahallista tukea aloittaville yrittäjille. Töitä en kertaakaan yrittänyt kaupungilta saada, sillä en tarvinnut sitä – minulla oli jo omat suunnitelmani.
– Kauanko olet jo ollut yrittäjänä?
– Toinen vuosi on menossa.
– Eli sinulla riitti viisi vuotta kotoutumiseen ja olet ollut yrittäjänä nyt jo yli vuoden. Kerrohan, missä olet tähän mennessä onnistunut ja missä et. Mitä vaikeuksia olet kohdannut?
– Yrityksen aloittaminen nollasta, ilman rahaa, on lähtökohtaisesti vaikeaa. Oli pakko ottaa pankista lainaa. Se on aina riski. Eihän sitä voi tietää, miten kaikki kääntyy ja onnistuuko yritys lainkaan.
– Otitko sinä lainaa?
– Kyllä, minä otin lainaa, koska omat varani eivät olisi riittäneet yrityksen perustamiseen. Mutta tässäkin asiassa valtio ja kaupunki auttavat nuoria yrittäjiä, sillä lainaa voi saada pienellä korolla. Mainoksiin on mennyt paljon rahaa. Tampereella on paljon samankaltaisia kerhoja ja kuntosaleja, joiden rinnalla minun on täytynyt mainostaa itseäni, kertoa ja osoittaa, että minunkin luokseni voi ja kannattaa tulla harrastamaan liikuntaa, parantamaan ja ylläpitämään terveyttään ja parantamaan kroppansa ulkonäköä. Nyt Fitness-Studiolla pyörii 10 erilaista kuntoryhmää.
– Kerropa niistä vähän tarkemmin.
– On erityyppisiä lasten, naisten ja miesten ryhmiä kaiken ikäisille, kuntoisille ja tasoisille ihmisille. On lasten liikuntaryhmä 1,5–3-vuotiaille vanhempien kanssa sekä oma ryhmänsä 4–7-vuotiaille. Näillä tunneilla kehitetään lapsen liikunnallisia taitoja, liikkeiden rytmistä koordinaatiokykyä, tanssin perusteita, harjoitellaan pallon, hyppynarun, voimistelukepin, vanteen ja puolapuiden kanssa, tehdään kehittäviä musiikillisia, liikunnallisia ja mielikuviin liittyviä leikkejä, pidetään viestejä ja kilpailuja, tehdään rentoutusharjoituksia ja lasten joogaa. Naisille ja miehille on tarjolla klassista aerobicia ja lihaskuntoharjoittelua, eli suomeksi: Jumppa & Muokkaus. Tunneilla käytetään myös voimistelukeppiä, käsipainoja ja kuminauhaa. Tarjolla on myös zumba-tanssia. Viime kesänä kävin Helsingissä koulutuksessa ja sain virallisen zumba-opettajan lisenssin. Se on tällä hetkellä todella suosittu villitys koko maailmassa ja tietenkin ihmiset lähtevät tanssimaan zumbaa, kun sitä mainostetaan kansainvälisesti. Sitten on tunteja, joilla ei kehitetä pelkkää ruumista vaan myös sielua, niin sanottuja rentoutustunteja. Niitä ovat joogatunnit, joihin on liitetty kiinalaista voimistelua wushua ja taijia. On aloittelijoiden ryhmä ja jatkoryhmä niille, jotka ovat harrastaneet jo yli vuoden. Lisäksi tarjoan kuntosalilla henkilökohtaista ohjausta ja teen henkilökohtaisia kunto-ohjelmia.
– Onko sinulla vain venäjänkielisiä ryhmiä vai ohjaatko myös suomalaisia?
– Alussa, kun pidin tunteja Venäläisellä klubilla, jossa kävi lähinnä vain venäjänkielisiä naisia ja lapsia, tunnit pidettiin venäjän kielellä. Nyt minulla on Suomessa yksityinen kuntokoulu (T:mi Tampereen FINTNESS-STUDIO liikuntakoulu), suomen kielellä. Tosin lastenryhmissä tunnit pidetään kahdella kielellä, suomeksi ja venäjäksi, koska opetan kaikkia venäjänkielisiä asiakkaitani venäjän kielellä, jos he niin haluavat.
– Koitko tulevasi itsevarmemmaksi sen jälkeen, kun avasit oman yrityksesi?
– Kyllä. Koen, että olen saavuttanut asettamani tavoitteet, mutta millaisia tuloksia tulevaisuus tuo tullessaan ei vielä yhden työvuoden jälkeen voi sanoa. Mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen siihen, mitä olen saanut aikaan. Eivät kaikki, jotka käyvät yrittäjyyskurssin, uskalla toteuttaa yrityssuunnitelmiaan, mutta minä uskalsin. Nyt minulla on oma yritys ja teen sitä, mitä osaan ja tiedän, eli työkokemustani ja koulutustani vastaavaa työtä.
– Mitä luulet, millaisia ominaisuuksia yrittäjällä pitää olla?
– Tärkeintä on päämäärätietoisuus, sillä kaikesta huolimatta aina löytyy jotain "kareja" ja esteitä, jotka häiritsevät; tulee epäilyksiä, pelottaa aloittaa uutta ja kokee epävarmuutta. Päämäärätietoisuus ja usko omaan itseensä, omiin voimiinsa ja kykyihinsä, ne ovat juuri niitä tekijöitä, jotka auttavat. Täytyy pakottaa unelmat toteutumaan! Parempi kerran itse kokeilla, kuin sata kertaa kuulla muilta.
– Pelkäsitkö joskus, esimerkiksi, kun piti ottaa lainaa? Että jos yritys epäonnistuu, et voi maksaa takaisin?
– Totta kai. Ei ole mitenkään mahdollista ennustaa, kuinka monta ihmistä tulee tunneille, millaisia harjoituksia ihmiset haluavat, päiviä, aikoja jne. Riski on aina olemassa.
– Paljonko sinulla nyt käy asiakkaita?
– En pysty sanomaan tarkkaa määrää, mutta homma kannattaa. Jotkut asiakkaat käyvät vain kerran viikossa jollain tietyllä tunnilla, toiset taas käyvät monta kertaa viikossa. Hyvän fyysisen kunnon ylläpitoon ei yksi kerta viikossa vielä riitä, optimaalisena pidetään 3–4 kertaa viikossa, mutta monet asiakkaani harrastavat monenlaisia liikuntamuotoja eri päivinä, kuten uintia ja juoksua.
– Tuntuuko sinusta, että sinun yrityksesi kehittyy?
– Kyllä. Tulee uusia ihmisiä. Tarjoan kursseja sekä arkipäivisin että viikonloppuisin, eri aikoina: aamulla, päivällä ja illalla, ottaen huomioon sen, että asiakkailla on erilaisia työaikoja. Vakituisille asiakkaille, eläkeläisille, opiskelijoille ja työttömille tarjoan alennusta. Minua kiinnostaa juuri se, että he käyvät minun luonani, sillä samassa rakennuksessa, jossa itse pidän tunteja, on kilpailevia ryhmiä, jotka tarjoavat kanssani samoja palveluja, joten asiakkaat joutuvat valitsemaan, kenen luokse he menevät. Suuriin kuntosaleihin verrattuna pienten yksityisten ryhmien etu on se, etteivät asiakkaat tuhlaa rahojaan. He maksavat joka kerta konkreettisesta oppitunnista. Jos ihminen sairastuu, joutuu lähtemään työmatkalle tai on lomalla, hänen ei tarvitse maksaa poissaolonsa ajalta. Se säästää sekä aikaa että rahaa.
– Onko työssäsi jotain erikoista, jotain sellaista, mitä muilla ei ole?
– Suomessa on vähän erilaiset liikuntaopetus- ja kasvatusperiaatteet päiväkodeissa, kouluissa ja kuntosaleilla, kuin mitä meille opetettiin Venäjällä. Tällä hetkellä pidän tuntini venäläisten liikuntaperiaatteiden mukaisesti. Mutta tarkoituksena on laajentaa ja korottaa koulutustani Tampereella Varalan Urheiluopistossa, jotta oppisin myös suomalaisen liikuntaopetustekniikan.
– Toisin sanoen, sinulla on tarkoitus mennä vielä opiskelemaan?
– Kyllä, työn ohessa. Minulle ehdotettiin sitä Uusyrityskeskus Ensimetrissä. Siellä ehdotettiin, että voisin käydä luennoilla, joilla kuulin, että opiskelijoiden, työnantajien ja jopa yrittäjien on mahdollista solmia oppisopimus, mikä pitää sisällään oman alan opintoja työelämän ohessa, vähän niin kuin Venäjällä on mahdollista opiskella korkeakouluopintoja etänä.
– Mistä voi löytää yrityksesi mainoksen?
– Tällä hetkellä Fitness-Studion tunnit pidetään Hervannan liikuntakeskuksessa sekä samankaltaisella Kaukajärven vapaa-aikatalolla, joten mainoksia voi nähdä Hervannan Sanomissa ja Venäläisellä klubilla.
– Onko sinulla omat nettisivut?
– Kyllä minulla on omat nettisivut, joilla voi tutustua tuntieni aikoihin ja sisältöön. Tässä ovat yhteystiedot: www.tampereenfitness-studio.com
– Mitä haluaisit toivottaa aloittaville yrittäjille?
– Uskoa itseensä sekä päämäärätietoisuutta. Ja haluaisin vielä sanoa klassikon sanoin: «”Ei se ole mahdollista”, sanoi syy. ”Yritä!”, kuiskasi unelma».
– Haluaisitko kertoa vielä lisää omista suunnitelmistasi?
– Opiskelusuunnitelmien lisäksi aion etsiä sopivia saleja myös muilta Tampereen asuinalueilta, jotta voisin laajentaa toimintaani ja pitää kursseja myös Hervannan ulkopuolella. Samoin olen ajatellut tarjota asiakkailleni uusia tunteja, esimerkiksi vesiaerobicia. Aion tarjota tunteja myös yrityksille ja kuntoilukeskuksille. Aikaa minulla on ja aion yrittää laajentaa ja kehittää toimintaani.
– Mitä haluaisit sanoa lukijoillemme?
– Haluan sanoa oman kuntokouluni iskulauseella: ”Etsi aikaa äläkä tekosyitä, ala kuntoilla – ja elämässäsi kaikki muuttuu heti paremmaksi”. Liikuntaa ei pidä harrastaa vain sitä varten ja sen verran, että saisi kauniin ja kiinteän vartalon, vaan ensisijaisesti siksi, että voisi pitää yllä ja parantaa terveyttään. Säännöllinen ja systemaattinen liikunta aktivoi hermostoa ja vähentää psyykkistä ja henkistä stressiä, kehittää luovuutta, hidastaa vanhenemista ja pidentää elinikää. Liikunnan tulee ehdottomasti kuulua jokaisen ihmisen aikatauluun, terveellisen ja kohtuullisen ruokavalion ja muiden harrastusten ohella, sillä se on merkittävä osa terveellisiä elämäntapoja.
Haastattelija, M. Niemi
Tekstin toimitus, N. Kalatšova.
Suomennos: Päivi Nironen