2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 1 ( 09 ) 2011

Tervehdys, rakkaat lukijat!

Tänä vuonna Mosaiikki-Tampereen ensimmäisen numeron ilmestyminen on objektiiivisista syistä johtuen viivästynyt. Pitkä luminen talvi on kaukana takanapäin, ja kevätkin on jo päättymässä. Tämän pitkän ajan kuluessa on tehty paljon työtä, josta haluaisin kertoa lyhyesti lehtemme sivuilla.

Vuoden alussa Tampereella vietettiin sisällöltään hyvin monipuoliset Venäläisen kulttuurin päivät. Juhlaohjelmaa kesti kokonaiset kolme viikkoa. Näiden juhlien viettämiseen osallistui muutamia järjestöjä, joiden toiminta liittyy läheisesti Venäjään ja venäjänkieliseen väestöön. Venäläisen kulttuurin päivistä on Tampereella tullut jo perinne, ja tänä vuonna ohjelmassa oli monia uusia tapahtumia.

Esimerkiksi venäjänkielisen nuorison ongelmiin ja kotoutumiseen liittyvä teema otettiin käsittelyyn ensimmäistä kertaa. Nuorison ongelmia pohtiva pyöreän pöydän keskustelu järjestettiin kaupungin keskustassa sijaitsevan Vanhan kirjaston luentosalissa. Keskustelun juontajana toimi tunnettu Aamulehden toimittaja Matti Posio. Kaupunki oli kutsunut keskusteluun asiantuntijoita yliopistolta, eri järjestöjen edustajia, Tampereen koulujen venäjän kielen opettajia sekä itse nuorisoa. Tapaamiseen tuli myös muita ihmisiä, joita tämä asia aidosti huolestuttaa. Kävi ilmi, että teema on hyvin laaja ja monipuolinen keskustelun aihe, siitä voi puhua paljon ja monista eri näkökulmista. Keskusteluun varattu aika kului nopeasti ja huomaamattomasti, ja koko ajan nousi esiin uusia kysymyksiä. Sen vuoksi tapaamisessa esitettiin toivomuksia siitä, että keskustelua jatkettaisiin tulevaisuudessa.

Hervannan kaupunginosassa järjestetty Venäläinen keittiö eli Kulinaarinen mestariluokka -tapahtuma herätti suurta kiinnostusta. Se houkutteli suuren joukon kävijöitä; yli sata ihmistä tuli katsomaan tapahtumaa ja osallistumaan siihen. Kirkon avarassa salissa saatiin seurata mielenkiintoista näytelmää. Ihmiset opettelivat innokkaasti tekemään pelmenejä, he joivat suuresta samovaarista tarjottua teetä ja söivät suklaakonvehteja, kuuntelivat musiikkia ja katselivat dioja, ja lapset hakivat useamman kerran tuoksuvaa borssia ja kaalipiirakoita. Haluamme kiittää sydämellisesti suurenmoisia kokkeja Galina Butenkoa, Svetlana Fatejevaa, Irina Timoskaista ja Irina Hokkosta tuon mielenkiintoisen tapahtuman järjestämisestä.

Tyytyväisiä kokemaansa olivat myös ne, jotka kävivät kuuntelemassa Matka Siperiassa -luentoa ja katsomassa valokuvanäyttelyä. Tapahtuma järjestettiin Lenin-museossa. Tampereen yliopiston järjestämää luentosarjaa venäläisestä kirjallisuudesta tuli kuuntelemaan sekä opiskelijoita että muita kaupungissa asuvia nuoria. Nykyelokuvien näytökset, näyttelyt, konsertit, mestariluokat, yhteislauluillat, avoimet ovet - nämä kaikki houkuttelivat tamperelaisia tutustumaan venäläisen kulttuuriin, jolla on syvät juuret ja paljon yhteistä historiaa Suomen kanssa. Ne jotka onnistuivat käymään edes puolessa näistä tapahtumista, pystyivät varmaankin luomaan itselleen käsityksen venäläisestä kulttuurista ja maan perinteistä ja tavoista.

Tammikuussa Tampereen Venäläinen klubi järjesti ryhmämatkan Lappiin. Näistä matkoista on tullut jokavuotisia, ja niihin sisältyy joka kerta erilaista kulttuuriohjelmaa. Tänä vuonna kävimme Ranuan eläintarhassa. Se on ainutlaatuinen eläintarha, jossa eläimet elävät luonnossa sellaisissa olosuhteissa, jotka ovat mahdollisimman lähellä niiden luonnollista elinympäristöä. Eläintarhassa onnistuimme näkemään oikeita jääkarhuja, susia sekä harvinaisia napaseuduilla eläviä lintulajeja.

Lapin matkamme aikana oli talvisen kylmää: lämpömittari näytti - 29 astetta. Niinpä mekin jouduimme tuntemaan nahoissamme, mitä ankara pohjoinen sää oikein tarkoittaa. Me saimme kokea todellisen metsäisen satumaan, jossa näimme lumen peittämiä kuusia ja pakkasilmassa nousevan auringon. Uskokaa pois - näky on erittäin kaunis! Ja sitten lapsiperheet tapasivat vielä Joulupukin hänen sadunomaisessa talossaan. Ennen paluumatkalle lähtöä ehdimme vielä ajella rivakoilla poroilla, saada poronajokortit sekä nauttia talon lounaan. Kaikki hyvä, kuten onneksi myös kaikki huono, loppuu aikanaan. Väsyneinä mutta tyytyväisinä palasimme Tampereelle.

Tänä vuonna Tampereella järjestettiin jälleen hyvällä menestyksellä jo perinteeksi tullut Rasismin vastainen viikko. Vuosi vuodelta on yhä enemmän järjestöjä, jotka haluavat osallistua tähän tapahtumaan. Rasismin vastainen viikko ei ainoastaan tarjoa järjestöille tilaisuutta esitellä tekemäänsä maahanmuuttajatyötä, vaan sen myötä maahanmuuttajia voidaan houkutella mukaan kansalaisjärjestötyöhön. Se kertoo jälleen kerran siitä, että maahanmuuttajat eivät vain istu kädet ristissä, vaan pyrkivät mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan itseään erilaisten asioiden kautta.

Muuten, eräs tähän liittyvä esimerkki voisi olla juuri pidetyt eduskuntavaalit, joihin myös monet maahanmuuttajat osallistuivat. Useissa vaalipiireissä maahanmuuttajia oli myös ehdokkaina, ja he saivat huomattavia äänimääriä. Sekin on todiste Suomen uusien asukkaiden vakavasta ja vastuullisesta suhtautumisesta uuden kotimaan asioihin.

Toivotan teille menestystä!

Margarita Niemi

Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaattori

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика