Venäjän Suomen suurlähetystö vastaa lukijoiden kysymyksiin

Kysymys:
Hyvää päivää,
Ensi kesänä minun pitää vaihtaa ulkomaanpassi, koska nykyisen passin voimassaoloaika loppuu. Olen kuullut, että Venäjällä on alettu myöntää vanhojen passien tilalle uudenlaisia, biometrisiä passeja. Mitä ne ovat? Entä millaisia passeja annetaan, jos passi vaihdetaan Venäjän Federaation suurlähetystössä? Onko valinnan mahdollisuutta? Onhan uudenlaisen passin hankkiminen todennäköisesti huomattavasti kalliimpaa. Haluaisin saada tarkempaa tietoa tästä asiasta, jonka arvelen huolestuttavan monia ihmisiä.

Kunnioittavasti,
Sergei A.

Vastaus:
Hyvä Sergei,
Niin sanottu uudenmallinen passi tarkoittaa ulkomaanpassia, joka sisältää informaatiota elektronisessa muodossa. Sellaisen passin ensimmäiseen sivuun on upotettu mikrosiru, jossa on digitaalinen valokuva ja tietoja passin haltijasta.
Venäjän Federaation presidentin 19.10.2005 antaman asetuksen № 1222 mukaisesti uuden sukupolven passeja, jotka sisältävät informaatiota elektronisessa muodossa, myönnetään kansalaisille heidän toivomuksestaan 1.1.2006 lähtien, ja vanhanmalliset ulkomaanpassit, jotka on vahvistettu Venäjän Federaation hallituksen 14.3.1997 antamalla asetuksella № 298, ovat voimassa siihen saakka, kunnes ne vaihdetaan uuden sukupolven passeihin.

Venäjän Suomen suurlähetystön konsuliosasto myöntää tällä hetkellä vain vanhanmallisia passeja, sen vuoksi Suomessa asuvien Venäjän kansalaisten ei vielä tarvitse pohtia valintaa uuden- ja vanhanmallisen passin välillä.

Venäjän Federaation suurlähetystö
Suomen tasavallassa
Tehtaankatu 1 B 00140 Helsinki
www.rusembassy.fi
puh. (09) 607050, 661876
rusembassy@co.inet.fi

Mosaiikki № 9/2008

 

Яндекс.Метрика